L’estiu és una època de l’any en la qual sempre ens agrada anar acompanyats d’un bon llibre durant les nostres vacances. A més, aquest 15 de juliol se celebra per primera vegada a Catalunya Llibrestiu, la festa del llibre d’estiu, una nova cita literària que sorgeix després de l’exitós Sant Jordi d’estiu que va tenir lloc l’any passat per substituir al que no s’havia pogut celebrar l’abril de 2020.
Així que, per què no aprofites per emportar-te la ciència a la platja? T’oferim diverses opcions.
Elisa Martí (IBMB-CSIC) ens recomana l’autobiografia Elogi de la imperfecció (1989) de Rita Levi-Montalcini. Un llibre ideal per als amants de la història, ja que Levi-Montalcini narra els fets que va viure en primera persona.
A l’obra, l’autora, guanyadora del Premi Nobel de Medicina l’any 1986, ens explica les seves vivències durant l’auge del feixisme i l’antisemitisme entre 1930 i 1940. Després de la promulgació de les lleis racials de 1938 li fou impossible seguir la seva carrera en la recerca científica i continuà amb la seva labor investigadora en privat. Va sobreviure a la guerra amagada en una petita ciutat italiana i més tard emigrà als Estats Units.
En el llibre tracta temes tan importants com ara el feixisme, la qüestió jueva, l’emancipació de la dona o el sentit de l’evolució del cervell.
Per als petits de la casa també hi ha un forat a la ciència! Cristina Manuel Hidalgo i Silvia Valenzuela ens han fet un parell de suggeriments literaris que apropen la ciència als infants.
Manuel Hidalgo, física teòrica de l’ICE-CSIC, recomana la trilogia La porta dels tres panys (2018), de Sònia Fernàndez-Vidal, per a què nens i nenes s’iniciïn en el món de la física quàntica.
El llibre segueix la història de Niko, un adolescent que en prendre un camí diferent per anar a l’institut, descobreix una casa que mai havia vist. Aquest és només el començament d’una història que apropa la física quàntica d’una manera amena i atractiva als lectors més joves. Quines sorpreses i aventures li depararan a en Niko?
Per la seva part, Valenzuela (IMF-CSIC) recomana La Kesse i la Kosse a la Font de la Canya.
Aquest conte, de Georgina Castells i il·lustrat per Sergi Segura, narra la història del jaciment arqueològic de Font de la Canya, dels inicis de la vinya i el vi del Penedès. La narració corre a càrrec de dos germans, Kesse i Kosse, i la seva mascota, una sargantana.
D’altra banda, Jordi Bernués i Guillermo Vicent ens presenten un parell d’obres divulgatives ideals per als interessats en la biologia.
L’investigador de l’IBMB-CSIC Bernués recomana Què és la vida? (2020) de Paul Nurse, obra en la quañ el Premio Nobel pretén explicar la biologia a través de cinc passes amb les que mira de definir què es la vida d’una manera propera que tots puguem comprendre.
Vicent, també de l’IBMB-CSIC, ens recomana Sexe, drogues i biologia. (I una mica de rock and roll) (2006), de Diego Golombek, un recorregut amè a través del que la biologia ens ensenya sobre la nostra sexualitat.
L’obra respon a les més diverses preguntes que puguem fer-nos sobre el sexe, com poden ser la importància dels gens en les nostres ànsies d’aparellament, el paper dels perfums i feromones en l’atracció física o la rellevància del cervell com a òrgan sexual.
En l’àmbit de ciències de l’espai, volem recomanar el llibre Cosmologia moderna (2020), de l’investigador de l’ICE-CSIC Emilio Elizalde, que ens explica com la cosmologia va passar a ser una vertadera ciència, un procés lent que va ocupar gran parte del segle XX. Les aportacions realitzades durant aquest segle van canviar la visió de l’univers, que passà de ser petit, estàtic, immutable i etern a augmentar considerablement les seves dimensions i a tenir un principi.
I si el que busques és una novel·la amb pinzellades científiques, Pedro Meseguer (IIIA-CSIC) recomana L’anomalia, d’Hervé Le Tellier. Us deixem aquí una breu sinopsis:
“El 10 de març de 2021 els dos-cents quaranta-tres passatgers d’un avió procedent de París aterren a Nova York després de passar per una terrible tempesta. Un cop a terra, cadascú segueix amb la seva vida. Al cap de tres mesos, i contradint qualsevol lògica, un avió idèntic, amb els mateixos passatgers i el mateix equip a bord, apareix al cel de Nova York. Ningú s’explica aqueest increïble fenòmen que desencadena una crisi política, mediàtica i científica sense precedents en la que cada un dels passatgers acabarà trobant-se cara a cara amb una versió diferent de sí mateixos.”
Ja saps amb quina lectura et quedes per aquestes vacances? 🙂
Lydia Gallego Barco / Comunicació i Divulgació CSIC Catalunya





