La Residència d’Investigadors de Barcelona acull el cicle centrat en l’alimentació i la salut, que comença avui, a les 18 h.  Les conferències podran seguir presencialment o via streaming. En paral·lel, aquesta setmana també s’inicia el cicle a la Librería Científica del CSIC a Madrid, amb xerrades sobre innovació, evolució o nanomedicina.

Avui arriba a Barcelona una nova edició de les conferències. “Qué sabemos de…?”  del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). El cicle a Barcelona, organitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya, tindrà lloc a la Residència d’Investigadors, tots els dilluns d’octubre i novembre, a les 18:00 h, i estarà dedicat a l’alimentació i la salut. Paral·lelament, Madrid també acull conferències, encara que de temàtica diferent: innovació, evolució o nanomedicina; i es realitzaran a la Librería Científica del CSIC a Madrid, fins al mes de març de 2024.

D’accés gratuït fins a completar aforament, les xerrades també es podran seguir en directe a través de la plataforma de streaming de la Residència d’Investigadors i el canal de Youtube CSIC Divulga.

Barcelona: sis xerrades al voltant de l’alimentació i la salut

María Dolores del Castillo, investigadora de l’Institut de Recerca en Ciències de l’Alimentació (CIAL, UAM-CSIC), serà l’encarregada d’obrir el cicle a Barcelona avui a las 18:00 h, amb la xerrada titulada El café. Hi traçarà un recorregut des de les plantacions de cafetals fins a les nostres taules, exposarà els efectes d’aquesta beguda sobre la salut i parlarà de com aprofitar les deixalles que es generen en la seva producció.

El 23 d’octubre serà el torn d’Adrián Escudero, de la Universitat Rey Juan Carlos, i Xiomara Cantera, del Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC. A la xerrada La salud planetaria explicaran la importància de conservar la biodiversitat i reduir la nostra empremta ambiental per preservar la salut humana, la de les plantes i la dels animals, que són interdependents.

La setmana següent, el 30 d’octubre, l’investigador del CSIC a l’Instituto de la Grasa, Javier Sanchez Perona, farà la conferència  Los alimentos ultraprocesados. El científic explicarà la composició d’aquests productes, la relació amb les altes taxes de sobrepès i obesitat i quines mesures públiques i individuals es poden adoptar per reduir-ne el consum.

Los superalimentos és el títol de la xerrada que Jara Pérez oferirà el 6 de novembre. La investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia d’Aliments i Nutrició del CSIC presentarà les propietats reals i els efectes sobre la salut de productes com ara les baies de goji, la panella o el gingebre.

La xerrada següent, Los falsos mitos de la alimentación, se celebrarà el 13 de novembre i anirà a càrrec de Miguel Herrero, investigador del CIAL, que desmentirà algunes creences sobre els efectes de l’oli de palma, el gluten, el sucre, els edulcorants, la llet o la lactosa.

I el 27 de novembre, la conferència Las algas que comemos d’Elena Ibánez tancarà la programació. La també científica del CIAL descriurà les característiques úniques de les algues i com es poden convertir aquests organismes en la base d’una revolució en l’alimentació del futur.

Les conferències “Qué sabemos de…?”  són una iniciativa del CSIC que se celebra des del 2014 a ciutats de tot Espanya. Inspirades en la col·lecció de llibres del mateix nom (CSIC-Catarata), les xerrades pretenen construir un espai de diàleg entre la comunitat científica i la societat. En elles, investigadors i investigadores de totes les àrees del coneixement expliquen l’actualitat científica, els seus processos i el seu impacte a la nostra vida quotidiana, i deixen també un temps per al debat.

Podeu consultar les xerrades programades a les diferents ciutats en aquesta pàgina.

 

Cultura Científica CSIC / Comunicació CSIC a Catalunya

 

Programa del ciclo Qué sabemos de... en Barcelona

Programa del cicle “¿Qué sabemos de…?”  a Barcelona