A més d’allotjar investigadors d’arreu durant les seves estades a Barcelona, és també un indret de trobada, reflexió i diàleg entre ciència i cultura. Més de 127.000 persones han assistit a les activitats de la Residència i més de 400.000 persones s’hi han hostatjat. Ha organitzat i acollit més de 6.000 activitats; i s’hi han celebrat més de 10.000 conferències. L’any 2014 la Residència d’Investigadors va rebre el Premi Nacional de Comunicació Científica, atorgat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

La Residència d’Investigadors CSIC- Generalitat compleix 25 anys. Amb motiu d’aquest aniversari, es celebra demà dijous, 16 de novembre a les 18:00 h, l’acte de commemoració “De l’ahir, de l’avui i del demà de la recerca científica”. Serà un diàleg que conduirà Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca i president del Consorci Residència dInvestigadors, i que duran a terme  Andreu Mas-Colell (BIST), economista, ex-conseller d’economia del govern de la Generalitat de Catalunya i actual president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST),  i Marina Villegas, actual delegada del CSIC a la Comunitat de Madrid i ex-directora general de recerca del Ministeri i de l’Agencia Estatal d’Investigació.

El projecte de la Residència d’Investigadors va néixer l’any 1993, quan el CSIC i la Generalitat de Catalunya van acordar la creació d’un consorci per impulsar la creació d’un espai d’acollida amb un doble objectiu: oferir un espai en el qual es puguin allotjar els professors i els investigadors durant les seves estades a Barcelona i, de l’altra, esdevenir un indret de trobada, reflexió i diàleg entre ciència i cultura.

El 16 de novembre de 1998 es va inaugurar la Residència d’Investigadors, en l’edifici a la cantonada del carrer de les Egipcíaques i el carrer Hospital del barri barcelonès del Raval, al costat de l’edifici que acull la Delegació del CSIC a Catalunya i la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC.

El logotip va ser dissenyat pel poeta i artista visual Joan Brossa (1919 ­ – 1998), qui va crear una imatge que uneix dos interrogants oberts , per reflectir la constant interrogadora de la ciència, “que sempre esta buscant respostes en el món natural i social”.

Actualment, la Residència d’Investigadors està dirigida per Lluís Calvo, delegat del CSIC a Catalunya.

Activitats

Entre 1998 i 2023, la Residència ha organitzat i acollit més de 6.000 activitats (actes, congressos, seminaris, trobades de projectes de recerca, exposicions, concerts…). També s’organitzen cicles de xerrades i conferències, que comptabilitzades individualment sumen més de 10.000.

Més de 127.000 persones han assistit a les activitats de la Residència i més de 400.000 persones s’hi han hostatjat. L’any 2014 la Residència d’Investigadors va  rebre el Premi Nacional de Comunicació Científica, atorgat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

Entre les activitats, es poden destacar el cicle “Dilluns de Ciència”, que es fa anualment des de l’any 2013 i que té l’objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la recerca que es realitza en aspectes socialment rellevants com canvi global, energia, migracions, alimentació o malalties.

Entre els visitants il·lustres que han participat a activitats de la Residència, cal destacar l’historiador Miquel Batllori (1909 – 2003); Joan Guinjoan  (1931-2019)​ pianista i  compositor, qui a més va composar l’obra Verbum Genoma in Musica, per a la Residència d’Investigadors. També han impartit conferències a la Residència destacats investigadors com la bioquímica Margarita Salas (1938-2019), investigadora del CSIC i impulsora de la biologia molecular a Espanya; Federico Mayor Zaragoza (1934), director de la UNESCO entre 1987 i 1999; l’oncòleg Joan Massagué (1953), director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (EUA); o el físic Juan Ignacio Cirac (1965), director de l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica (Garching, Alemanya), entre d’altres.

 Comunicació CSIC a Catalunya

 

 

Edifici de la Residència d'Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya, en Barcelona.
Logo de la Residència d'Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya, creat per Joan Brossa.

Edifici de la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya, a Barcelona. A sota, logo de la Residència creat per Joan Brossa.