Al CRAG, s’ha reunit amb la direcció i el personal CSIC del centre i ha visitat les instal·lacions. A la Delegació, ha assistit al lliurament de premis de la competició CSIC EBTon, i posteriorment s’ha reunit amb representants de la Generalitat per tractar sobre el PERTE.
La presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, ha visitat aquest dilluns 17 de juliol el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), centre CSIC-IRTA-UAB-UB, a Bellaterra. S’ha reunit amb la direcció i el personal CSIC del centre. També ha visitat les instal·lacions d´aquest centre de recerca en biotecnologia verda i tecnologies genòmiques.
Del Pino ha estat acompanyada pel vicepresident d’Organització i Relacions Institucionals, Carlos Closa, el delegat institucional del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo; i la directora de gabinet de la presidenta, Isabel Martínez.
Entre els temes tractats a la reunió amb l’equip directiu del CRAG, es pot destacar la posició del CRAG i del CSIC en referència a la revisió del marc regulador europeu sobre l’edició gènica i el seu ús en agricultura.
Cap a la nova legislació sobre organismes modificats genèticament
I és que la Comissió Europea ha rebut l’encàrrec de fer una proposta legislativa que permeti aplicar el benefici potencial de les tècniques d’edició gènica, com ara CRISPR, i que alhora garanteixi la seguretat dels productes obtinguts. Aquesta proposta, el text de partida de la qual s’acaba de fer públic fa uns dies i que diferencia entre els organismes transgènics i els editats amb les noves tècniques, s’està debatent entre els estats membres i els grups polítics al Parlament Europeu per acceptar, modificar o rebutjar aquesta proposta.
Des del CRAG, que va emetre un comunicat fa uns dies posicionant-se sobre el tema, es considera que aquesta modificació de la legislació actual és una oportunitat perquè hi pugui haver un debat informat sobre el tema i que la ciutadania pugui participar activament en definir l’agricultura del futur. És una qüestió de gran importància per a la població i que genera controvèrsia a una part de la ciutadania i “el CRAG pot ser un centre de referència per aportar informació científica rigorosa sobre l’edició genètica en plantes”, explica L.Maria Lois, investigadora CSIC i directora del CRAG.
A la reunió amb el personal del CSIC, la presidenta ha pogut tractar les necessitats i reptes, tant del personal com del mateix centre.
El CRAG és un centre capdavanter en recerca, biotecnologia verda i tecnologies genòmiques aplicades a la millora genètica de varietats vegetals i animals. Forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya i es va establir com a consorci de quatre institucions: el CSIC, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). L’any 2020, el CRAG va obtenir per segona vegada consecutiva el reconeixement de Centre d’Excel·lència Severo Ochoa.
Clausura de CSIC EBTon i reunió amb la Generalitat
Posteriorment, la presidenta ha acudit a la Delegació del CSIC al Raval de Barcelona, per assistir a la cloenda de la Pitch Competition o concurs d’idees del projecte CSIC EBTon, una iniciativa per impulsar la creació de noves empreses basades en coneixement (EBC o spin-offs) a partir de tecnologies pròpies. És una iniciativa impulsada des de la vicepresidència adjunta de Transferència del Coneixement (VATC).
Nou projectes finalistes, dels 22 que van participar a la primera fase, van presentar el seu projecte d’empresa en pocs minuts davant del públic assistent i davant d’un jurat d’experts de l’emprenedoria.
Eloísa del Pino i Ana Castro, vicepresidenta d’Innovació i Transferència del CSIC, van fer entrega dels premis als quatre guanyadors. Cadascun dels premis està dotat amb un finançament de 20.000 euros, i una mentoria durant els propers mesos per seguir endavant amb el projecte de creació de la spin-off.
Després, la presidenta el CSIC i el seu equip s’han reunit a la Delegació amb Miquel Puig, secretari d’Afers econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, per tractar sobre el Pla de Recuperació PERTE, reunió que ha comptat amb l’assitència de Lluis Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya.


Imatge superior: L. Maria Lois (esquerra), investigadora CSIC i directora del CRAG, acompanya la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, durant la visita a las instal·lacions del centre.
Inferior: Esquerra a dreta: Miquel Puig, secretari d’Afers Económics i Fons Europeus, de la Generalitat de Catalunya; Eloísa del Pino, presidenta del CSIC; Carlos Closa, vicepresident d’Organització i Relacions Institucionals; Isabel Martínez, directora de Gabinet de la presidenta; Ana Castro, vicepresidenta d’Innovació i Transferència de Coneixement; Lluis Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya.