Investigadors de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Institut Geociències Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (GEO3BCN-CSIC) han creat la base de dades d’estructures evaporítiques més completa a nivell mundial. La nova eina interactiva, batejada com a IESDB (sigles en anglès de Base de Dades d’Estructures Evaporítiques Ibèriques), proporciona accés lliure i gratuït a totes les dades disponibles sobre aquestes roques, claus per a la transició energètica i presents a Espanya i Portugal.
Les roques evaporítiques, entre les quals hi ha l’halita o sal comuna, han atret un gran interès científic i industrial a la Península Ibèrica al llarg de l’últim segle, principalment en activitats de prospecció d’hidrocarburs i en l’explotació de minerals com el guix i la potassa. Tot i la inversió pública i privada per al seu estudi, tant en superfície com al subsol, la informació derivada d’aquestes activitats ha estat disseminada, sense organització i de difícil accés.
L’extensa base de dades IESDB proporciona una oportunitat valuosa per elevar el coneixement científic al voltant d’aquestes roques i obre la porta a aplicar-la en la resolució de grans reptes climàtics, econòmics i socials. Les roques evaporítiques contenen elements crítics per a la transició energètica com ara el liti. A més, serveixen com a magatzems geològics subterranis per a energies renovables, CO2 i altres recursos essencials per reduir les emissions i combatre el canvi climàtic.
“L´explotació eficaç d´aquests recursos és fonamental per impulsar l´adopció de tecnologies netes i així eliminar la nostra dependència dels combustibles fòssils, en línia amb els objectius de la transició energètica global”, assenyala Juan Alcalde, investigador de GEO3BCN-CSIC.
Una eina nova
“Fins ara, accedir a la informació disponible, que de vegades data del segle XIX, podria haver representat un gran desafiament per als investigadors o empreses interessades en aquests recursos geològics”, explica Eloi González Esvertit, investigador de la Universitat de Barcelona.
Els investigadors han recopilat, organitzat, actualitzat i il·lustrat la informació procedent de més de 1500 estudis i repositoris digitals per crear aquesta base de dades, publicada a la prestigiosa revista internacional Earth System Science Data. “Tota la informació ha estat posada a disposició pública mitjançant una pàgina web interactiva d’accés obert per fomentar l’intercanvi de coneixement, la transparència i la col·laboració entre centres de recerca, administracions i empreses en aquest àmbit important”, detalla Enrique Gómez Rivas, investigador de la Universitat de Barcelona.
Article de referència: González-Esvertit, E., Alcalde, J., and Gomez-Rivas, E. IESDB – the Iberian Evaporite Structure Database. Earth Syst. Sci. Data. DOI: https://doi.org/10.5194/essd-15-3131-2023.
Lara Exposito / GEO3BCN Comunicación

Capes d’halita i margues al diapir de Cardona, al nord-est d’Espanya