Aquest divendres, 2 de desembre, tindrà lloc al Centre d’Estudis Avançats de Blanes una jornada per donar a conèixer les darreres investigacions d’aquest laboratori pioner en recerca d’ecosistemes fluvials. La jornada inclourà la signatura del nou conveni per part dels organismes que integren l’URL: el CEAB-CSIC, el Consorci Besòs Tordera, la Universitat de Barcelona, la Naturalea, la Fundació RIVUS i l’Ajuntament de Montornès

L’activitat humana és una de les causes principals de la degradació de l’estat ecològic dels rius, especialment els rius urbans, als quals van a parar els efluents de les depuradores.

En el context actual de crisi climàtica i escassetat d’aigua, és especialment important millorar la qualitat de l’aigua tractada que surt de les estacions depuradores, per contribuir a una gestió més eficient dels recursos hídrics i preservar els ecosistemes d’aquests rius.

Amb aquests objectius es va crear de l’Urban River Lab (URL), un laboratori pioner a tot l’Estat a l’àmbit de la investigació d’ecosistemes fluvials i que està ubicat a l’EDAR Montornès. Actiu des de l’any 2014, a l’Urban River Lab es desenvolupen estratègies i tècniques innovadores per millorar la gestió dels rius urbans i una millor gestió de l’aigua dolça.

El proper dia 2 de desembre se celebra al CENtre d’Estudis Avanças de Blanes (CEAB-CSIC) la jornada “Investigació per afrontar els reptes de crisi climàtica i canvi global als ecosistemes fluvials”, per donar a conèixer aquest laboratori a l’aire lliure, així com algunes de les principals investigacions realitzades fins ara.

La jornada inclourà la signatura del nou conveni per part de tots els organismes que formen part d’aquest projecte: el CEAB-CSIC, Consorci Besòs Tordera, Universitat de Barcelona, Naturalea, Fundació RIVUS i Ajuntament de Montornès.

Es comptarà amb l’assistència de Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua; Lluis Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya; Marc Rius, director del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC); Josep Monràs, vicepresident del Consorci Besòs Tordera i patró de la Fundació RIVUS; Jose A. Montero, alcalde de Montornès del Vallès; Albert Sorolla, director tècnic de Naturalea, i Teresa Sauras, delegada del rector per a la sostenibilitat de la Universitat de Barcelona.

Un equipament que simula rius i aiguamolls

L’equipament de l’URL consta de canals fluvials (de 12 m de llargada i 60 cm d’amplada) i piscines (que simulen aiguamolls). Aquests canals simulen el comportament dels rius urbans, i estan dissenyats per dur a terme assajos experimentals que avaluïn els efectes dels efluents de depuradora –que solen contenir patògens fecals i contaminants difícilment eliminats per les depuradores convencionals– sobre els rius receptors.

A l’Urban River Lab els experts analitzen els efectes de diferents sistemes naturals (plantes i substrats com ara sorra, grava o pedres) en la millora de la qualitat de l’aigua efluent ja depurada d’aquestes estacions. L’objectiu és millorar l’ecosistema fluvial i analitzar els mecanismes naturals que contribueixen a reduir els impactes ecològics sobre la biodiversitat dels rius.

Entre els resultats de l’URL, es poden destacar estudis que han demostrat l’efectivitat elevada d’algunes espècies de plantes en la depuració de l’aigua, com el canyís (Phragmites), amb capacitat d’eliminar fins al 40% del nitrogen present; o la capacitat del cendrós blanc (Atriplex portulacoides), una planta de sorres litorals, per reduir la salinitat de l’aigua.

Per assistir a la jornada, podeu enviar un correu a comunicacio@ceab.csic.es

Programa de la jornada a: https://www.ceab.csic.es/es/jornada-tecnica-url-y-acto-de-firma-del-nou-convenio/

Web del URL: https://urbanriverlab.com/es/

 

CEAB Comunicació / Comunicació CSIC Cataluña

Canales del Urban River Lab, que simulan el caudal de un río.

Canals de l’Urban River Lab, que simulen el cabal d’un riu.