Ho farà a través de 8 objectes de recerca de diferents àmbits científics. Cadascú anirà acompanyat per una càpsula audiovisual. L’objecte que inaugura l’exposició és el meteorit Sikhote-Alin, caigut a Rússia fa 75 anys. El meteorit, procedent de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), estarà exposat des d’avui, Dia internacional de l’asteroide, fins al 2 de setembre i es podrà visitar a la seu del CSIC a Catalunya.

La Delegació del CSIC a Catalunya inaugura avui l’exposició ‘Objectes de la Recerca’ a la seu de Barcelona, ​​que té com a objectiu mostrar la recerca que es duu a terme als diferents centres del CSIC a través d’objectes excepcionals. Entre ells, un fragment del meteorit Sikhote-Alin, que va caure sobre la Terra a Rússia el 1947; antics documents de l’època colonial a Guinea Espanyola; o un dispositiu microelectrònic que va ser instal·lat a la sonda espacial BepiColombo enviada a Mercuri.

Cada dos mesos aproximadament el contingut de l’exposició anirà canviant per acollir cada objecte protagonista. L’exposició es troba dins de la pròpia delegació, a l’avantsala al saló d’actes, i hi passaran des de juny del 2022 i fins a finals del 2023 un total de 8 objectes de recerca, procedents de diversos centres del CSIC a Catalunya.

Aquesta activitat de divulgació persegueix dinamitzar els continguts científics que es produeixen a Catalunya per apropar-los a la ciutadania, sobretot aquella més propera a la delegació, ubicada al barri barceloní del Raval.

A més de l’objecte seleccionat, l’exposició comptarà amb imatges i textos, i una projecció d’un vídeo realitzat al centre del qual prové l’objecte, i que té com a narradors els mateixos investigadors que treballen amb la peça exposada i que, per tant, coneixen de primera mà.

Primer objecte: el meteorit Sikhote-Alin

Amb motiu del Dia de l’asteroide, avui 30 de juny, l’exposició queda inaugurada amb el meteorit Sikhote-Alin, provinent de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), i compta amb la participació de l’investigador del mateix centre i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) Josep Maria Trigo-Rodríguez.

El mateix investigador farà una xerrada sobre meteorits i asteroides, el seu origen i perill d’impacte, en una data encara per determinar. Es podrà assistir tant presencialment com per streaming mitjançant una inscripció prèvia.

Propers objectes

Entre els propers objectes que el visitant hi podrà trobar hi ha: un testimoni geològic provinent de l’Institut Geociències Barcelona (GEO3BCN) de la mà de l’investigador Santiago Giralt; documentació colonial relativa a la plantació de cafè de la Hisenda Verge de Montserrat (Guinea Espanyola) de la Institució Milà i Fontanals de recerca en Humanitats (IMF-CSIC) que compta amb la participació de Yolanda Aixelà; o un dispositiu microelectrònic instal·lat a la sonda BepiColombo i realitzat dins de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) a través de les explicacions de Philippe Godignon i Miquel Vellvehi, entre d’altres objectes que s’exposaran a partir del 2023.

Les càpsules audiovisuals que el visitant podrà veure estan enregistrades i editades per INSPIRE VIDEO Héctor Cabezas. La primera es pot veure ja a la delegació i al nostre canal de YouTube.

L’exposició pot visitar-se a Egipcíaques, 15, de dilluns a dijous, de 7:30 a 18:45, i els divendres de 7:30 a 16:45.

 Més informació

 

Comunicació Delegació del CSIC a Catalunya

Finaliza el proyecto #Protagoniza: Ciencia y Divulgación Inclusivas, del CSIC
Finaliza el proyecto #Protagoniza: Ciencia y Divulgación Inclusivas, del CSIC