El projecte del l’Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC rep una ajuda d’un milió d’euros en la convocatòria CaixaResearch de Recerca en Salut 2021. L’entitat ha seleccionat 30 nous projectes capdavanters de recerca biomèdica a Espanya i Portugal amb l’objectiu d’impulsar les millors iniciatives per a fer front a reptes de salut en els àmbits de les malalties cardiovasculars, infeccioses i oncològiques, i en neurociències.

El projecte PhotoHeart és un dels seleccionats en la convocatòria CaixaResearch, i serà finançat amb un milió d’euros per a desenvolupar una teràpia fotofarmacològica que ajudi a reduir la lesió cardíaca després de sofrir un infart de miocardi. El projecte està liderat pel Dr. Amadeu LLebaria, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), a Barcelona, i es desenvoluparà en consorci amb La Vall d’Hebron Institut de Recerca i The Hopkins University (els Estats Units).

PhotoHeart ha estat un dels 30 projectes seleccionats en la convocatòria CaixaResearch de Recerca en Salut 2021, de la Fundació “la Caixa”. Es tracta de projectes biomèdics i de recerca en salut d’excel·lència de centres de recerca i universitats d’Espanya i Portugal, els quals han estat dotats amb un total de 22,1 milions d’euros perquè es desenvolupin durant els pròxims tres anys.

Fàrmac cardioprotector regulat per llum

L’infart de miocardi es produeix després de l’oclusió d’una artèria que bloqueja la circulació sanguínia i impedeix que arribi oxigen a les cèl·lules del cor, que moren. El tractament més eficaç és la restauració del flux sanguini per portar oxigen a l’àrea danyada en un procés anomenat reperfusió. Els avanços en la teràpia de reperfusió han millorat enormement la supervivència de les persones que sofreixen un infart agut de miocardi. No obstant això, aquest tractament té com a conseqüència una afectació important del cor per a la qual encara no existeix una teràpia eficaç i molts pacients acaben patint seqüeles importants que limiten la seva vida futura i poden comportar la mort.

“És necessari identificar noves estratègies de cardioprotecció per reduir la grandària de la lesió causada per l’infart”, explica el Dr. Amadeu Llebaria, del IQAC-CSIC.

“Per aquest motiu, el nostre projecte investigarà una teràpia fotofarmacològica per administrar, de forma localitzada, la dosi òptima d’un nou tipus de fàrmac cardioprotector regulat per llum, que pot activar-se il·luminant àrees específiques del cor durant els primers minuts de l’angioplàstia, el tractament primari que dilata el vas sanguini obstruït. Aquest sistema pot evitar tractaments prolongats, minimitzant així els efectes secundaris”, conclou l’investigador.

La convocatòria CaixaResearch té l’objectiu d’identificar i impulsar les iniciatives més prometedores, de major excel·lència científica i de major valor potencial i impacte social, tant en recerca bàsica com en clínica, traslacional i d’innovació. Per això, un equip de més de 540 experts internacionals va avaluar de forma remota les 644 propostes presentades enguany. En una segona fase d’avaluació, 5 comitès d’experts van entrevistar els investigadors principals de les 70 propostes preseleccionades i van triar les 30 millors, tot destacant l’alta qualitat i rellevància dels projectes en el seu àmbit de recerca. Totes elles estan enfocades en la lluita contra algunes de les patologies que tenen més  impacte en la salut en tot el planeta.

 

IQAC- CSIC Comunicación

Instituto de Análisis Económico (IAE)

L’equip de l’IQAC-CSIC liderat per Amadeu Llebaria, seleccionat a la convocatòria de CaixaResearch 2021. D’esquerra a dreta, Medeea Maria Gavrilescu, Lourdes Muñoz, Gerard Torné, Carme Serra, Amadeu Llebaria, Xavier Rovira, Xavier Gómez-Santacana, Aliex González i Juan Lorenzo. / IQAC-CSIC