Les malalties rares, l’esclerosi múltiple, la fabricació d’un medicament, el Parkinson i el soroll són els temes que ocupen la programació

La Residència d’Investigadors de Barcelona acull una nova edició del cicle Qué sabemos de?, amb conferències que tindran lloc durant octubre i novembre, a les 18:00 hores, i també podran seguir-se on-line. El 13 d’octubre arrancarà la programació amb la xerrada Malalties rares Francesc Palau, científic del CSIC, pediatre, genetista i director del Servei de Medicina Genètica i de l’Institut Pediàtric de Malalties Rares de l’Hospital Sant Joan de Déu, explicarà aquesta història la història recent d’aquest tipus de malalties. També exposarà el seu procés de reconeixement i assentament social, els aspectes mèdics i sanitaris, la investigació científica i la rellevància de la genètica i de l’estudi del genoma en el diagnòstic i el tractament.

El cicle continuarà el 17 d’octubre amb Carmen Guaza i L’esclerosi múltiple. En aquesta xerrada, la investigadora del CSIC a l’Instituto Cajal parlarà d’aquesta malaltia crònica, inflamatòria i neurodegenerativa del sistema nerviós central, coneguda com la malaltia de les mil cares. A més, abordarà el seu origen i evolució, així com els tractaments disponibles actualment. La medicina estarà present de nou al cicle, el 24 d’octubre, amb la conferència Com es fabrica un medicament, a càrrec de la biòloga Mª Carmen Fernández Alonso, del Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Sales del CSIC, que farà un recorregut per les diverses fases que ha de superar un fàrmac fins a arribar a les farmàcies.

El 7 de novembre serà el torn de Carmen Gil Ayuso-Gontan, també investigadora del CSIC al Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas, amb la xerrada El Parkinson. La científica explicarà aquest trastorn neurodegeneratiu i crònic del sistema nerviós central, associat a l’edat. La història d’aquesta malaltia, la prevenció i el diagnòstic, així com els principals tractaments actuals, són temes que abordarà també en la seva intervenció. El cicle conclourà el 14 de novembre amb El ruido, conferència impartida pels investigadors María Cuesta i Pedro Cobo, de l’Institut de Tecnologies Físiques i de la Informació Leonardo Torres Quevedo del CSIC. Exposaran què suposa el soroll al nostre dia a dia, en ser un dels agents contaminants més estesos a les grans ciutats i que a més afecta un alt percentatge de la població, produint efectes nocius en la salut i en el benestar.

Les conferències Qué sabemos de? són una iniciativa del CSIC que se celebra des del 2014 a ciutats de tot Espanya. Inspirades en la col·lecció de llibres del mateix nom (CSIC-Catarata), les xerrades pretenen construir un espai de diàleg entre la comunitat científica i la societat. En elles, investigadors i investigadores de totes les àrees del coneixement expliquen l’actualitat científica, els seus processos i el seu impacte a la nostra vida quotidiana, i deixen també un temps per al debat.

CSIC Cultura Científica

Cartel con el programa del ciclo Qué sabemos de...

Cartel con el programa del ciclo Qué sabemos de…