Rebran finançament de la iniciativa Synergy de la UE per desenvolupar sensors quàntics i la seva aplicació per detectar axions, unes partícules hipotètiques candidates a explicar la matèria fosca de l’Univers. Ho faran en el marc del projecte DarkQuantum, seleccionat per en la iniciativa Synergy de la UE. Tres projectes més del CSIC han estat seleccionats en la darrera convocatòria de les ERC Synergy Grants.

L’equip de l’ICMAB-CSIC coordinat per Teresa Puig, investigadora de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), rebrà finançament de les subvencions ERC Synergy Grants, per investigar en el marc del projecte DarkQuantum el desenvolupament de sensors quàntics i el seu aplicació per detectar unes partícules que podrien explicar la matèria fosca de lUnivers.

El projecte DarkQuantum està liderat per Igor García Irastorza, del Centre d’Astropartícules i Física d’Altes Energies (CAPA) de la Universitat de Saragossa, i aplega altres investigadors de l’Escola Normal Superior de París, la Universitat Aalto i l’Institut Tecnològic de Karlsruhe . La participació dels investigadors de l’ICMAB-CSIC, Teresa Puig i Joffre Gutierrez, se centra en l’estudi i l’ús de cintes superconductores d’alta temperatura per augmentar l’eficiència de la detecció dels fotons resultants de la transformació, a alts camps magnètics, de els axions.

Tres projectes més del CSIC també han estat seleccionats: són Protos, coordinat per l’investigador de l’Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT, CSIC-UGR) Juan Manuel García Ruiz, i que fusiona diferents disciplines per entendre els processos que van tenir lloc durant els primers cinc-cents milions d’anys de la Terra; Unfold, liderat per Víctor Borrell, investigador de l’Institut de Neurociències d’Alacant (IN, CSIC-UMH), que aborda el desenvolupament embrionari del cervell, concretament la interacció dinàmica entre processos mecànics i moleculars al plegament cerebral; i TalkingPhages, en què participa l’investigador de l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) Alberto Marina, que comprovarà si els fags i altres elements genètics mòbils tenen comportament social.

Les subvencions ERC Synergy Grants es concedeixen a grups amb un mínim de dos i un màxim de quatre investigadors principals que desenvolupin iniciatives pioneres a qualsevol camp de la ciència, l’enginyeria o el coneixement acadèmic. L’objectiu és permetre’ls reunir capacitats, coneixements i recursos per abordar conjuntament problemes de recerca. La iniciativa ERC Synergy Grant, que forma part del programa de la Unió Europea Horitzó Europa, ha seleccionat en aquesta convocatòria 34 grups de recerca entre més de 395 sol·licituds. Aquests grups rebran 359 milions d’euros per abordar alguns dels problemes de recerca més formidables del món. Als 34 projectes seleccionats hi participen 124 investigadors que portaran a terme els seus projectes a 95 universitats i centres de recerca de 18 països d’Europa i altres continents.

“Els projectes seleccionats són exemples brillants de pensament científic audaç i espero amb impaciència els resultats d’aquests esforços de col·laboració”, conclou Maria Leptin, presidenta de l’ERC.

CSIC Comunicación / Comunicación CSIC en Cataluña

 

 

La Professora Teresa Puig i Joffre Gutierrez, investigadors de l'ICMAB-CSIC.

La Professora Teresa Puig i Joffre Gutierrez, investigadors de l’ICMAB-CSIC.