Els resultats de l’estudi, realitzat in vivo en ratolins, mostren una reducció del tumor i una eliminació gairebé completa de la metàstasi produïda. El compost usa un pèptid, anomenat MACTIDE, capaç de dirigir amb precisió els tractaments a les cèl·lules macròfagues mitjançant administració sistèmica i oral, sense acumulació al fetge.

El càncer de mama és el més comú en dones, i un dels més letals és el triple negatiu metastàtic. Aquest afecta el funcionament dels macròfags, components clau del sistema immunitari que, en condicions normals, ajuden a eliminar patògens, combatiu virus i promoure la cicatrització de ferides. El tumor altera l’activitat d’aquestes cèl·lules, les quals formen vasos sanguinis al seu voltant, i emeten senyals que indueixen immunodepressió en els limfòcits T. És a dir, no ataquen el tumor i s’afavoreix la seva expansió.

Ara, un equip científic internacional, liderat per l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), en col·laboració amb la Universitat de Tartu (Estònia), l’Institut Oncològic de Veneto (Itàlia), la Universidad de San Martín (Argentina), el Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC), i CIBER-BBN, ha dissenyat un compost químic, anomenat MACTIDE-V, capaç de reprogramar l’activitat d’aquests macròfags i convertir-los en anti-tumorals per atacar el càncer de mama.

L’estudi, publicat en la prestigiosa revista Advanced Science, es va dur a terme in vivo en ratolins femella amb càncer de mama triple negatiu metastàtic, el més agressiu del seu tipus. Els resultats van mostrar que MACTIDE-V va augmentar la proporció de macròfags anti-tumorals, reduint el tumor i fins i tot eliminant gairebé completament la metàstasi produïda.

“Vam decidir estudiar aquest càncer, concretament el de mama triple negatiu, ja que no té cap tractament dirigit actualment, per la falta de receptors específics en les cèl·lules canceroses”, explica Pablo Scodeller, investigador de l’IQAC-CSIC i autor principal de l’estudi. El tractament d’aquests tumors continua sent quimioteràpia convencional, el qual té efectes secundaris i no estimula el sistema immune.

Per a fer el disseny d’aquest compost químic, l’equip investigador va partir de l’estructura del pèptid MACTIDE, una seqüència molecular que s’adhereix al receptor CD206 de la superfície dels macròfags. La col·laboració amb el servei de Proteòmica del CNB-CSIC va permetre combinar-lo amb l’estructura molecular del fàrmac Verteporfin, un medicament utilitzat en oftalmologia. D’aquesta combinació va sorgir el compost MACTIDE-V, el qual convertia els macròfags pro-tumorals en anti-tumorals.

Els experiments en models de ratolí van demostrar que el compost és capaç de dirigir amb precisió els tractaments als macròfags mitjançant administració intravenosa, sense acumular-se al fetge. “Això ens permetria, en un futur, desenvolupar-lo en fàrmacs per a tractaments orals”, detalla Scodeller.

També van fer proves combinant el compost amb immunoteràpies similars a Nivolumab o Pembrolizumab. “Si bé les proves que vam fer combinant MACTIDE-V juntament amb immunoteràpia reduïen tant el tumor com la metàstasi, vam observar que el tractament només amb MACTIDE-V era més efectiu que amb la immunoteràpia sola, o la combinació d’ambdues”, conclou Pablo Scodeller.

Actualment, l’equip investigador ha presentat una sol·licitud de patent del disseny del pèptid i la seva conjugació amb el fàrmac, i assenyala que continuaran estudiant el compost en altres tipus de càncers per a comprendre amb major detall el seu funcionament

Article de referència:

A. Lepland, E. Peranzoni, U. Haljasorg, E. K. Asciutto, M. Crespí-Amer, L. Modesti, K. Kilk, M. Lombardia, G.Acosta, M. Royo, P. Peterson, I. Marigo, T. Teesalu, P. Scodeller. Peptide-Drug Conjugate for Therapeutic Reprogramming of Tumor-Associated Macrophages in Breast Cancer. Advanced Science. DOI: 10.1002/advs.202410288

Alejandro Rodríguez / IQAC-CSIC Comunicació

Macròfags de ratolí tractats in vitro amb el compost MACTIDE-V que han estat exposats a cèl·lules de càncer de mama (en verd). / Pablo Scodeller

Macròfags de ratolí tractats in vitro amb el compost MACTIDE-V que han estat exposats a cèl·lules de càncer de mama (en verd). / Pablo Scodeller