Aquesta setmana s’ha iniciat la nova campanya d’excavacions al jaciment neolític de la Draga de Banyoles, que permetrà documentar noves restes de construccions de fusta i monitoritzar-ne l’estat de conservació. Enguany s’han programat dues jornades de portes obertes els dies 13 i 20 de juny a les 16 h per donar a conèixer la tasca dels arqueòlegs, que explicaran els propis investigadors.
La campanya, que compta amb la implicació dels investigadors de la Institució Milà i Fontanals d’Investigació en Humanitats (IMF) del CSIC, es duu a terme fins al 28 de juny i se centra en la zona més septentrional del jaciment, per donar continuïtat al sector treballat l’any passat. Els treballs permetran excavar i documentar totalment les restes de construccions realitzades en fusta que s’hi van identificar. A més de les tasques d’excavació, aquests treballs permetran registrar i monitoritzar l’estat de conservació de les restes en fusta, que daten en més de 7.000 anys d’antiguitat.
Tot plegat permetrà completar el coneixement que poc a poc es va generant sobre les comunitats pageses del Neolític que s’establiren a l’Estany, el seu mode de vida, l’organització social i el paisatge que les envoltava.
El Museu Arqueològic de Banyoles, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (MAC-CASC) i la UAB coordinen la campanya d’excavacions del jaciment neolític de la Draga de Banyoles, en la qual també hi participen investigadors de l’IPHES-CERCA (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).
La natura i objectius diferenciats d’aquestes institucions permet realitzar un apropament més complert a tota la singularitat del jaciment i possibilita la realització de diferents tasques de recerca, de formació de nous investigadors, de conservació de les restes i de difusió de les dades.
La campanya es desenvolupa en el marc del projecte «La Draga (Banyoles) i la neolitització al nord-est de Catalunya. Formació i dinàmiques d’ocupació de jaciments a l’aire lliure», dins dels projectes quadriennals de recerca en matèria d’Arqueologia i Paleontologia per al període 2022-2025 convocats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Les excavacions de la Draga i les activitats de recerca que s’hi duen a terme són finançades pel Museu Arqueològic de Banyoles, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el CSIC, la UAB i el MAC, a més del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Imatge de les excavacions a la Draga. Imatge: Ajuntament de Banyoles