El projecte finançat per la UE desenvoluparà nous indicadors climàtics i sanitaris, com ara els virus que circulen entre aus i mosquitos (com el del Nil Occidental), sistemes d’alerta primerenca innovadors, i eines eficients per als responsables de la presa de decisions.

ID Alert és un projecte finançat per la UE, en què participen 19 institucions, una d’elles el Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) amb Frederic Bartumeus com a investigador principal codirector del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert amb John RB Palmer, investigador de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). L’equip de Bartumeus està vinculat a la Plataforma Temàtica Interdisciplinar de Salud Global del CSIC.

IDAlert desenvoluparà nous indicadors climàtics i sanitaris (per exemple, per als virus que circulen entre les aus silvestres i els mosquits, com el virus del Nil Occidental) i mecanismes de seguiment, incorporarà una lent de desigualtat i informarà sobre el desenvolupament de polítiques a tots sectors, establint un nou estàndard de suport a la política ia la presa de decisions.

Els brots de malalties zoonòtiques augmenten pel canvi climàtic

Les crisis sanitàries passades i recents, inclosa la pandèmia de Covid-19, han demostrat que cal reforçar la preparació i la capacitat de resposta davant dels patògens propensos a causar les epidèmies a nivell de la UE i mundial. A mesura que el nostre planeta s’escalfa a causa del canvi climàtic, els brots de malalties zoonòtiques –malalties que es propaguen entre animals i humans– augmenten i s’expandeixen a noves parts del món, en particular a Europa.

“El nostre objectiu és incorporar noves eines per monitoritzar l’augment del risc epidemiològic associat al canvi climàtic i cercar la millor manera de respondre als brots de malalties provocades pel clima i la globalització, incloent-hi estimacions de risc en contextos tant urbans com rurals” explica Frederic Bartumeus.

IDAlert desenvoluparà una sèrie d’eines i sistemes de suport a la presa de decisions perquè els responsables polítics puguin actuar a temps amb respostes millors.

“El projecte ha optat per un enfocament innovador de cocreació, participació i ciència ciutadana, implicant les parts interessades des del principi per integrar les necessitats i esmenar les deficiències, i per una perspectiva d’’Una sola salut’, reconeixent l’estreta connexió entre els éssers humans, els animals i el medi ambient, i l’augment de les malalties infeccioses”, afirma Joacim Röcklov, coordinador del projecte IDAlert i investigador de la Universitat d’Umeå (Suècia).

El sistema d’alerta primerenca Mosquito Alert, un dels instruments clau

El CSIC, juntament amb la UPF, s’encarrega de desenvolupar i desplegar noves eines de vigilància que combinen la ciència ciutadana i la biologia molecular amb enquestes sociodemogràfiques i dades de mobilitat humana.

Una de les noves eines que emprarà el projecte és Mosquito Alert, un sistema de ciència ciutadana validat per experts que Frederic Bartumeus, investigador ICREA del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i del CREAF, codirigeix juntament amb el sociòleg John RB Palmer de la UPF.

La vigilància es duu a terme amb l’app Mosquito Alert, que permet a qualsevol persona notificar, mitjançant una foto, la possible troballa d’un dels mosquits estudiats, així com la dels seus llocs de cria als espais públics. Al costat de la foto es recull la localització de l’observació i altra informació necessària per ajudar a identificar la espècie. Un equip humà d’entomòlegs experts s’encarrega de validar les fotos rebudes i notificar el resultat al participant.

IDAlert, un projecte interdisciplinari en el marc de Horitzó Europa

IDAlert – Infectious Disease decision-support tools and Alert systems to build climate Resilience to emerging health Threats (Eines de suport a la presa de decisions sobre malalties infeccioses i sistemes d’alerta per augmentar la resiliència climàtica davant les amenaces sanitàries emergents) marxa oficialment l’1 de juny del 2022. Es tracta d’un projecte de 9,18 milions d’euros i té una durada de cinc anys, finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Horizonte Europa.

Al consorci hi participen dinou organitzacions de Suècia, Alemanya, França, Espanya, Grècia, Països Baixos, Itàlia, Regne Unit i Bangla Desh, amb experts de primera línia mundial en una àmplia gamma de disciplines que inclouen les zoonosis, l’epidemiologia de les malalties infeccioses , les ciències socials, la intel·ligència artificial, l’economia mediambiental i les ciències mediambientals i climàtiques.

Oficina de comunicació CEAB

Hunden un delfín muerto para ver las consecuencias sobre el ecosistema marino

Pantalla de l’app Mosquito Alert.