Mar Reguant, professora d’investigació ICREA a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i associada a la Barcelona School of Economics (BSE) ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2023, que concedeix el Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

Mar Reguant és experta en el camp de l’economia de l’energia i, en particular, en l’anàlisi econòmica del sector elèctric i la contaminació associada a la producció elèctrica.  Doctora en Economia pel Massachussets Institute of Technology (MIT) i llicenciada en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2023 és professora d’investigació ICREA a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC).

La seva recerca se centra en la perspectiva teòrica i empírica del funcionament de les subhastes en els mercats elèctrics. També ha estudiat els mercats d’emissions de diòxid de carboni, comparant diferents mecanismes per reduir la contaminació i augmentar l’eficiència de les polítiques energètiques.

És una de les 100 persones signatories de la Letter from economists: to rebuild our world, we must end the carbon economy (The Guardian, 4.8.2020), juntament amb Jeffrey Sachs, Joseph Stiglitz, Mariana Mazzucato, entre altres.

Des de 2016 és membre del comitè assessor de l’Alfred P. Sloan Foundation’s Energy and Environment Program. Des de maig de 2020 lidera, juntament amb Christian Gollier, el grup de treball sobre canvi climàtic de la comissió sobre els reptes econòmics globals creada pel president de la República Francesa, en la qual participen els premis Nobel Paul Krugman, Peter Arthur Diamond i Jean Tirole. 

Recentment va rebre una beca ERC Consolidator per a estudiar la transició energètica amb tècniques de machine learning.

En el comunicat de premsa dels Premis Nacionals de Recerca, el jurat  valora que “el seu àmbit d’investigació és avui d’enorme importància, i ho serà encara més en un futur pròxim, atesos els reptes que el canvi climàtic està plantejant per al funcionament de les nostres economies i societats en el seu conjunt”. 

 

Mar Reguant, investigadora ICREA a l'IAE-CSIC rep el Premi Nacional de Recerca Talent Jove. Imatge:FCRi.
Tots els guardonats amb el conseller de Recerca i Universitats i president de la FCRI, Joaquim Nadal i Farreras (al centre). Imatge: FCRi

Mar Reguant, investigadora ICREA a l’IAE-CSIC rep el Premi Nacional de Recerca Talent Jove. A sota, tots els guardonats amb el conseller de Recerca i Universitats i president de la FCRI, Joaquim Nadal i Farreras (al centre). Imatges: FCRi