Activitats en centres educatius
El tipus de format majoritàriament utilitzat per a aconseguir els objectius del 11F és que les investigadores vagin directament a les aules, com en el cas de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB, CSIC-MCNB) amb el taller “Ciència i art: realització d’un collage botànic”, en el qual la investigadora Oriane Hidalgo i l’artista Mercè Rocadembosch acompanyaran a l’alumnat en l’elaboració del seu propi retrat i elements botànics mitjançant la tècnica del collage, expressant la seva relació amb la biodiversitat.
També l’institut Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) durà a terme el taller “Construeix el teu propi sismògraf” d’introducció a la sismologia, amb Pilar Sánchez i Helena Seivane, en una escola.
Pel que fa a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), la investigadora Montserrat Marí Garcia, donarà la xerrada “Sóc dona i científica” a l’ES Numància, de Santa Coloma de Gramenet, el dilluns 19 de febrer; i, a la Escola Pía de Granollers, Silvia Valenzuela (Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats, IMF-CSIC) parlarà sobre que “Falten dones científiques… també en Arqueologia! Una mirada a com ha canviat l’habitatge, de la prehistòria fins avui”.
Projecció audiovisual i scikus
El 16 de febrer a les 12.00 rebran a l’IMB-CNM CSIC a Fernando del Blanco per a presentar Que inventen ellas. La mujer de ciencia y conocimiento en el cine español, un documental d’història (fictica) que repassa la representació de les dones de ciència en tota la història del cinema espanyol de ficció. La sessió, organitzada pel Comitè d’Igualtat del IMB-CNM i el Comitè d’Igualtat del Centre de Recerca i Desenvolupament (CID-CSIC), comptarà amb un col·loqui posterior a la projecció.
La investigadora de l’IMB-CNM CSIC Gemma Rius, moderarà l’acte “Scikus amb perspectiva”. Aquest esdeveniment sobre la versió científica dels haikus japonesos (scikus) amb perspectiva de gènere se celebrarà el dimarts 13 de febrer a les 13.00 a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Taula redona virtual
Des de la Vicepresidència de Relacions Internacionals (VRI) s’ha preparat la taula rodona amb format en línia “El foment de les vocacions STEM en projectes de recerca: inspirant a dones i nenes”. Les investigadores participants han presentat els projectes de recerca en els quals estan treballant actualment. A més, ha inclòs un espai de debat per a donar a conèixer els diferents factors que afecten la situació actual de la dona en les àrees STEM per tal d’afavorir la igualtat de gènere en l’àmbit científic. En la taula rodona s’ha comptat amb la participació de Neus Sabaté (IMB-CNM CSIC), Laia Ribas (Institut de Ciències de la Mar, ICM-CSIC) i Anna Lupón (CEAB-CSIC).
Exposicions
La Delegació del CSIC a Catalunya ha organitzat l’exposició La Mare de les Ciències: dones del CSIC a Catalunya dibuixades des de la mirada de la infància. Està formada per 27 dibuixos que il·lustren la feina i el dia a dia del personal femení, de diferents àrees i càrrecs en centres i instituts del CSIC a Catalunya. Les obres han estat realitzades per nenes i nenes de l’entorn d’aquestes dones, convertint-se en partícips actius i coprotagonistes de l’exposició. La mostra es pot visitar en el vestíbul de la Delegació fins al 29 de febrer.
D’altra banda, al GEO3BCN-CSIC opten pel gran format amb la col·locació d’una lona en la façana de l’institut que porta per títol “Estudiem la Terra”, en la qual s’il·lustra el treball científic que fan les investigadores i tècniques del centre, posant el focus sobretot en les sortides de camp.
Les activitats del CSIC a nivell estatal i la campanya ‘Totes fem ciència’ es poden consultar a l’agenda.