Un estudi coordinat pel CSIC revela l’’efecte protector’ que es podria produir en vacunar davant del SARS-CoV-2 durant la fase lútia del cicle menstrual per prevenir l’augment de la seva durada. L’11% de les persones que es van vacunar a la fase fol·licular, és a dir, abans de l’ovulació, van experimentar un augment del cicle menstrual de més de vuit dies.

Mostra de la relació entre ciència i ciutadania, les xarxes socials van posar el focus sobre noves qüestions de la Covid-19, com els efectes de la vacuna sobre la menstruació. La ciència va recollir el nou enfocament i va demostrar que la vacuna contra el SARS-CoV-2 podia generar alteracions en la durada o en el patró de sagnat del cicle menstrual. Ara, l’anàlisi de més de 1800 cicles de 371 usuàries recollits per una aplicació mòbil ha permès a investigadors de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) liderar un estudi que mostra com la vacunació durant la fase lútia, és a dir, després de l’ovulació, podria evitar l’increment de la durada del cicle menstrual.

Aquest estudi ha estat desenvolupat conjuntament per investigadors del I’IIIA-CSIC, de la Universitat de Ginebra, de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau i de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). “És el resultat d’un projecte conjunt i multidisciplinari, ja que l’aplicació per a mòbil App Lunar va aportar les dades anonimitzades de les usuàries, els nostres companys del servei de ginecologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau van assenyalar la direcció clínica cap a la qual calia mirar, i des de l’IIIA aportem la capacitat analítica per trobar patrons en aquestes dades”, explica Borja Velasco, coordinador del projecte i investigador a l’IIIA-CSIC i a AQuAS.

Tot va néixer arran de comentaris d’usuàries a xarxes socials on van destacar alteracions en el cicle menstrual després de vacunar-se contra la covid-19. Davant la manca de dades, App Lunar, una aplicació de mòbil per a la monitorització del cicle menstrual, va incorporar una nova funcionalitat per registrar, de manera voluntària, la dosi, la marca i el país on s’havia rebut la vacuna. Entre les seves usuàries, es van escollir 371 perfils anònims que van registrar com a mínim cinc cicles menstruals consecutius, i que estaven en el tercer cicle en el moment de la vacunació. En total, es van registrar 1855 cicles entre setembre del 2020 i febrer del 2022.

Per analitzar les dades, aquest estudi publicat a la revista American Journal of Obstetrics and Gynecology es va basar en el mètode epidemiològic conegut com a Self-Controlled Case Series, en què és el mateix subjecte qui compara els cicles anteriors i posteriors al moment de la vacunació. Per això, les variables que es van indicar van ser la durada del cicle, la durada del període de la menstruació i les variacions en el sagnat i en la intensitat del dolor. Finalment, es va fer un cribatge dels resultats segons la fase del cicle en què s’havien vacunat les usuàries.

Es va observar que les persones que s’havien vacunat durant la fase fol·licular, és a dir, abans de l’ovulació, presentaven un increment mitjà de la durada del cicle d’un dia, mentre que les persones que s’havien vacunat durant la fase lútia no presentaven cap increment”, destaca Velasco. Entre les usuàries vacunades a la fase fol·licular, l’11% va experimentar un increment de la durada del cicle menstrual de més de 8 dies, un valor clínicament significatiu.

Davant d’aquestes dades, l’estudi destaca la importància de la fase del cicle menstrual en el moment de la vacunació per minimitzar les alteracions del cicle esmentat, i conclou que la vacunació durant la fase lútia evitaria el potencial augment de la durada del cicle menstrual.

Aquests resultats, observats en els diferents tipus i marques de vacunes, formen part “d’un tema important i nou, sobre el qual encara hi ha poca evidència. Sense la crida d’atenció de tantes persones que menstruen i que van notificar aquests canvis, no es farien estudis com aquest”, explica l’investigador, a qui li agradaria que es pogués replicar l’anàlisi amb més dades i amb altres metodologies per confirmar les troballes.

Article de referència

Borja Velasco-Regulez, Jose L. Fernandez-Marquez, Nerea Luqui, Jesus Cerquides, Josep Lluis Arcos, Analia Fukelman, Josep Perelló. Is the phase of the menstrual cycle relevant when getting the covid-19 vaccine? American Journal of Obstetrics and Gynecology. 2022. ISSN 0002-9378. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2022.07.052

 

CSIC Comunicació

 

Pantalla de l'app Lunar

Una imatge de pantalla de l’app Lunar, amb la qual s’han recollit les dades d’aquest estudi.