La companyia provarà aquesta tecnologia, patentada per investigadors de l’IMB-CNM-CSIC, que permetrà instal·lar sensors que s’autoalimenten a partir de vibracions i moviment convertits en energia elèctrica.
Energiot, empresa sorgida de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMB-CNM-CSIC), amb seu al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzada en dispositius autoalimentats per a Internet de les Coses (IoT) , acaba d’adquirir el dret a desenvolupar una tecnologia de prototips piezoelèctrics (que capturen energia de les vibracions i el moviment per convertir-la energia elèctrica) mitjançant impressió 3D. Es tracta d’una patent desenvolupada pels investigadors de l’IMB-CNM Gonzalo Murillo, cofundador de la mateixa empresa, i Marcos Duque.
“La patent descriu un mètode d’integració de generadors piezoelèctrics amb impressió 3D, és un mètode de baix cost, de prototipat ràpid, que permet customitzar totalment la forma i funcionalitat del dispositiu”, explica Murillo, Premi Nacional de Recerca per a Joves ‘Ángela Ruiz Robles’ el 2023, sobre la tecnologia.
La llicència a Energiot “permetrà millorar les unitats de recuperació d´energia, reduir els costos de fabricació, ser més sostenibles i atacar noves aplicacions i casos d´ús”, relata.
Les unitats així fabricades, després de la seva corresponent validació prèvia, “podran incorporar-se als dispositius IoT millorant el seu rendiment per a vigilància de les xarxes elèctriques que instal·larem en els diferents pilots que tenim a Espanya, Itàlia, França, Holanda, Bèlgica o Eslovènia”.
Els desafiaments de lenergia que passen per la xarxa elèctrica
Avui dia, hi ha un entramat de més de 50 milions de quilòmetres de línies elèctriques que recorren tothom transportant energia, amb tensions elèctriques en alguns casos de més de 400kV, a desenes de metres d’alçada.
Per millorar-ne l’eficiència, queden diversos reptes per tallar: el perillós i costós manteniment periòdic, els talls de subministrament elèctric que donen lloc a pèrdues de milers d’euros en minuts, la mortalitat de l’avifauna per contacte amb la línia o la integració de les renovables. De fet, hi ha moments en què es genera més energia renovable de la que és capaç de gestionar la xarxa, generant problemes de congestió que només el 2023 van costar més de 4000 milions d’euros a tot Europa.
Davant d’aquests desafiaments, Energiot proposa el desplegament de dispositius IoT autoalimentats que són capaços de recol·lectar energia que ja és a l’ambient, mitjançant transductors piezoelèctrics. Aquests dispositius contenen un gran nombre de sensors de baix consum, que permeten demanar informació valuosa dels actius de les xarxes elèctriques (conductors, subestacions, transformadors, etc.). Aquesta informació és enviada al núvol, per després ser visualitzada i gestionada a la seva plataforma en línia. Finalment, els clients, operadors de les xarxes de transmissió i distribució, usen aquestes dades per reduir els costos de manteniment i operació, optimitzar les noves inversions, afavorir la integració de renovables o evitar electrocucions d’aus.
Com que es tracta de dispositius autoalimentats, s’evita el manteniment associat a les bateries i “permeten instal·lar i oblidar-se durant almenys 10-15 anys”, il·lustra Murillo. “I és que reemplaçar bateries a milions de dispositius IoT en aquestes localitzacions tan complicades i perilloses seria impossible, molt costós, perillós i requeriria moltíssima dedicació”. Tot això permetria aconseguir una xarxa elèctrica més segura, sostenible, dinàmica i intel·ligent.
Fa dos anys, després de guanyar el premi Challenge de protecció d’avifauna d’Iberdrola, l’empresa va desenvolupar un pilot a les xarxes elèctriques de l’empresa per protegir els ocells a través de sensors de detecció. Actualment els nous sistemes d’avifauna estan basats en càmeres d’intel·ligència artificial i la generació de camps magnètics de baixa freqüència per evitar que les aus es posin a les torres elèctriques.
Ara, després de tancar una ronda llavor amb Axon i CoreAngel per triplicar la plantilla i validar els casos d’ús mitjançant una desena de pilots a més de 5 països, l’empresa està treballant en l’escalat de la producció i les vendes. Per tal d’afrontar aquestes fites següents, l’equip gestor està treballant a aixecar una ronda sèrie A que estimen tancar a mitjans del 2025.
Transferència de tecnologia per arribar a la societat
La concessió de la llicència és una col·laboració entre l’IMB-CNM i l’empresa de base tecnològica.
“És una satisfacció donar suport des de la Vicepresidència d’Innovació i Transferència del CSIC, a projectes en què la passió, la tenacitat i la creativitat dels nostres joves investigadors donen valor als resultats de la investigació”, explica Isabel Gavilanes, tècnica de transferència del CSIC encarregada d’aquesta llicència: “Les empreses basades en el coneixement, com Energiot, representen un vehicle excepcional, però necessari, perquè el coneixement generat als centres de recerca es transfereixi a la societat; contribuint, no només a resoldre desafiaments actuals, sinó també a enfortir l’ecosistema d’innovació. impacte real a nivell global”, conclou sobre la transferència al CSIC.
IMB-CSIC Comunicació

Els investigadors de l’IMB-CNM Gonzalo Murillo (a la dreta), cofundador d’Energiot, i Marcos Duque / Foto: Sabela Rey