El CSIC celebrarà aquesta gala a la Residència d’Investigadors a Barcelona, el 9 de setembre a les 18.00. Han entrat en competició 455 relats en aquest concurs de literatura inspirada en la ciència. Com a novetat, aquesta edició ha comptat amb un premi especial per als relats que tractin sobre Intel·ligència Artificial (IA). Es podrà seguir la retransmissió en directe per Internet.
Aquest divendres, 9 de setembre, a les 18.00, tindrà lloc el lliurament de premis de la XII edició d’Inspiraciència, a la Residència d’Investigadors de Barcelona (Carrer de l’Hospital, 64).
Inspiraciència és un concurs de relats d’inspiració científica organitzat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a través de la Delegació a Catalunya. Compta amb el suport de la Fundació Española para la Ciencia i la Tecnologia (FECYT), així com el de nombroses entitats.
Obrirà l’acte Inmaculada Aguilar, directora general de la FECYT. La gala també comptarà amb les intervencions de Belén Gilarranz, Responsable de Relacions Institucionals de la FECYT; Luis Calvo, Delegat del CSIC a Catalunya; Lissette de Lemus, technology transfer manager de l’Institut de Recerca d’Intel·ligència Artificial del CSIC; i Felip Manyà, investigador i vicedirector de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC.
La companyia InCiTe (Institut de Ciència i Teatre) serà l’encarregada d’amenitzar la cerimònia amb peces teatrals intercalades durant el lliurament.
En aquesta edició s’han presentat 455 relats. Hi ha vuit premis institucionals: un guanyador per cada categoria (jove i adult), així com per idioma (castellà, català, gallec i basc). El jurat d’Inspiraciència és l’encarregat de decidir els premis institucionals, mentre que una votació popular realitzada en línia escull els guanyadors del públic.
A més, es manté el premi especial de l’edició passada De ciències i de lletres, que reconeix la implicació del professorat en el procés i elaboració dels relats presentats pel seu alumnat.
Com a novetat, enguany el jurat també atorga el premi especial d’Intel·ligència Artificial als relats centrats en aquesta temàtica (categoria jove i adult a cada llengua), gràcies a la col·laboració de la xarxa de centres Connexió AIHUB-CSIC.
El jurat està format per Concepción Ayala, IGME, actualment investigadora visitant a Geociències Barcelona; Alicia Arroyo, tècnica de Comunicació i Divulgació a l’IDAEA-CSIC; Manuel Parra, investigador de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC); Eduardo Hernández, investigador de l’Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM-CSIC); Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a València; Manuel Vicente, Efervesciència-Programa de ciència de Ràdio galega; Uxía Tenreiro, tècnic d’R+D+i a l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC); Juan Gutiérrez, de la Delegació del CSIC a Galícia; María Rivo, de l’Institut d’Estuts Gallecs Pare Sarmiento (IEGPS-CSIC); Aitziber Agirre Ruiz d’Arkaute, directora de la revista Elhuyar; Idoia Mujika, tècnic de comunicació del Centre de Física de Materials (CFM, CSIC-EHU); Arantza Iturrioz Ezeiza, centre de Física de Materials (CFM, CSIC-EHU); Josune Aguirre, representant d’Euskal Etxea centre cultural Barcelona; i Ioritz Paulis Garmendia, Centre de Física de Materials (CFM, CSIC-EHU).
Pel que fa al premi especial d’IA, el jurat està format per Adela García Aracil, Ingenio CSIC-UPV i AIHUB.CSIC; Lara Lloret, Institut de Física de Cantàbria (IFCA, CSIC-UC) i AIHUB.CSIC; María Dolores del Castillo, Centre d’Automàtica i Robòtica (CAR, CSIC-UPM) i AIHUB.CSIC; Josep Puyol, Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i AIHUB.CSIC; i Josu Aztiria Urtaran, Coordinador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial a Elhuyar.

Cartell d’Inspiraciencia