La combinació de tecnologies de baix cost i l’ús de microalgues i suro són capaços d’eliminar contaminants presents en l’aigua. Aquestes solucions basades en la natura podrien tenir un impacte positiu en 20 milions de persones que viuen en zones rurals europees.
La jornada final del projecte LIFE Spot, finançat per la Comissió Europea, es va celebrar el passat divendres 28 de juny amb la presència de representants dels cinc socis del projecte: IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), FACSA, EURECAT (Centre Tecnològic de Catalunya) i Protecmed. Durant l’esdeveniment, que es va celebrar a la seu del IDAEA-CSIC, es van exposar les principals conclusions i assoliments obtinguts al llarg del desenvolupament del projecte.
Iniciat en 2019, el projecte LIFE Spot tenia com a objectiu principal el tractament de les aigües subterrànies contaminades per activitats agrícoles i ramaderes mitjançant solucions basades en la natura per a la producció d’aigua potable. Després d’anys de treball intensiu, el projecte ha demostrat amb èxit la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica d’un nou tractament sostenible de l’aigua subterrània per a convertir-la en aigua potable. Aquest innovador tractament combina tecnologies de baix cost i es basa en un procés natural que utilitza microalgues i un biofiltre desnitrificant composat per pellets de fusta i suro, capaços d’eliminar tant nitrats com possibles microcontaminants presents en l’aigua.
Els socis del projecte van destacar durant la jornada que aquesta solució proporcionarà recursos hídrics essencials a àrees vulnerables a la contaminació per nitrats, especialment a zones rurals aïllades, així com en els sectors ramader i turístic. Aquesta tecnologia aborda un problema ambiental significatiu des d’un enfoc d’adaptació al canvi climàtic.
“Els biofiltres de suro i les microalgues ens han permet eliminar fins al 99% de nitrats i el 73% de pesticides en les aigües de les plants pilot”, explica Víctor Matamoros, investigador de l’IDAEA-CSIC i membre del consorci LIFE Spot. “Gràcies a aquesta tecnologia, més de 20 milions de persones a Europa podrien tenir accés a aigua subterrània potable”.
L’ús d’aquesta tecnologia basada en la natura es va realitzar en tres zones rurals afectades per la contaminació agrícola: Nules (Castelló), Caldes de Montbui (Barcelona) i Perpinyà (França). Cal recordar que l’èxit del projecte a estat possible gràcies també al suport de l’Ajuntament de Nules, que va facilitar una planta polit implementada per Facsa en les instal·lacions de tractament per osmosi inversa del Servei Municipal de Proveïment d’Aigua Potable. Aquesta col·laboració ha estat fonamental per demostrar l’eficàcia i viabilitat del tractament proposat per LIFE Spot.
Aquest projecte ha estat un clar exemple de cooperació i esforç conjunt, demostrant que és possible abordar desafiaments ambientals complexes mitjançant solucions innovadores i sostenibles.
Facsa / IDAEA-CSIC Comunicació

Les microalgues i els biofiltres de pellets de fusta i suro han pogut eliminar el 99% de nitrats i el 73% de pesticides. Imatge: Yolanda Rodríguez