Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Seminari. La mirada òptica: vistes òptiques i espectacles visuals a Espanya durant els segles XVIII i XIX

18/10/2024 @ 10:00 AM - 11:00 AM

La mirada òptica. Vistes òptiques i espectacles visuals a Espanya durant els segles XVIII i XIX, Cèlia Cuenca (investigadora independent)

Coordina: Oliver Hochadel. Activitat organitzada pel grup d’Història de la Ciència, Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (CSIC, Barcelona)

Format híbrid. Presencial IMF-CSIC + Online: https://us02web.zoom.us/j/6708521774?pwd=Ni9iNkNXNTl0QndtcmtrbXhNQXVNdz09

Resum: Les vistes òptiques van ser un gènere particular d’estampes topogràfiques que es van caracteritzar per requerir la mediació d’un dispositiu òptic immersiu (zoograscopis, caixes òptiques, poliorames o cosmorames) per la seva visualització i consum per part del públic, convertint-se en veritables espectacles (audio)visuals. Gràcies a la col·lecció del Museu del Cinema de Girona ens hem pogut apropar a l’arribada i recepció d’aquest tipus d’esdeveniments que van circular àmpliament per Europa durant els segles XVIII i XIX, sovint transitant les fronteres entre l’art i la ciència. A partir d’aquests materials podem definir el sorgiment d’una nova cultura visual, la mirada òptica, que va tenir una veritable incidència en la manera de pensar, compartir i imaginar l’espai urbà, tot encetant noves formes de sociabilitat entorn de la imatge.

Cèlia Cuenca és doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i membre del cos facultatiu de Conservadors de Museus del Ministeri de Cultura. Des de les aproximacions de l’Arqueologia dels Mitjans, ha dedicat la seva tesi doctoral a l’estudi de l’arribada, recepció i circulació de les vistes òptiques a Espanya i la conseqüent transformació que van generar a la cultura visual dels segles XVIII i XIX. Es va graduar en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra i va completar els seus estudis amb el màster d’investigació en Història de l’Art de la Université Paris 1 Panthéon Sorbonne. Va realitzar la seva tesi doctoral gràcies a una beca del programa de l’Obra Social la Caixa.

Mostra els detalls

Data:
18/10/2024
Hora:
10:00 AM - 11:00 AM

Organitzador

Grupo de Historia de la Ciencia, Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC)
Telèfon
934423489
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Institució Milà i Fontanals
Egipcíaques, 15
Barcelona, 08001
+ Mapa de Google
Visualitza el lloc web de Recinte