El dia 1 d’abril a les 17:00h, al vestíbul de la Delegació del CSIC a Catalunya, s’inaugurarà l’exposició Arqueosexisme. L’acte comptarà amb la participació de Lídia Colominas i Lydia Gil (Comitè d’Igualtat de l’ICAC) i Ariadna Nieto Espinet (GIP-ARQHISTEC, UdL).
L’exposició original, ‘Archéo-sexisme’, va ser creada el 2019 per l’Associació Archéo-Éthique i el projecte Paye ta Truelle (França). Des de llavors, ha estat exhibida en diversos països com Bèlgica, Suïssa i els Estats Units. El desembre de 2023, el Comitè d’Igualtat de l’ICAC, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), va presentar per primera vegada Arqueosexisme a Catalunya. Posteriorment, l’exposició ha estat itinerant en diferents universitats, entre elles la Universitat de Lleida i la Universitat de Barcelona.
La mostra combina textos i il·lustracions de diferents artistes per donar veu a testimoniatges reals d’arqueòlogues sobre la seva experiència amb el sexisme en arqueologia, especialment en el treball de camp. Consta de 24 plafons, que s’exposaran en tandes de 12, amb una renovació cada 15 dies.
A més, estarà disponible un quadern on es podran escriure o dibuixar experiències, reflexions i suggeriments de manera anònima. Aquestes aportacions es faran servir per desenvolupar una segona part de l’exposició, centrada en les problemàtiques específiques del context català.
Programa de l’acte:
Lloc: sala d’actes Delegació del CSIC a Catalunya
17:00h – Inauguració de l’exposició Arqueosexisme (Gdt Pla Max / Comitè d’Igualtat i Diversitat IMF-CSIC i Delegació del CSIC a Catalunya)
17:10h – “De la teoria a la pràctica: accions del Comitè d’Igualtat i Diversitat de l’ICAC” – Lídia Colominas i Lydia Gil (Comitè d’Igualtat de l’ICAC)
17:30h – “De la insensibilització a la impunitat: (des)xifrant la discriminació de gènere i l’assetjament sexual en arqueologia” – Ariadna Nieto Espinet (GIP-ARQHISTEC, UdL)
17:50h – 18:15h – Espai de reflexió i debat. A continuació, visita conjunta a l’exposició Arqueosexisme.