La Delegació del CSIC a Catalunya llança la sisena edició del concurs #CienciaenMemes per a trobar el millor meme d’inspiració científica. Es podrà participar fins al 2 de setembre a X/Twitter i, com a novetat, també a Instagram, amb memes que poden estar en castellà, català, gallec o euskera.

Com ja és tradició, el concurs #CienciaenMemes torna per a amenitzar amb ciència i humor els mesos més calorosos de l’any. L’objectiu del certamen és fomentar la creativitat i la ciència des de l’humor, amb una perspectiva lúdica. Es desenvolupa a través de les xarxes socials, buscant la participació activa dels usuaris. Com a novetat, en aquesta sisena edició, es permet la publicació de memes a Instagram, a més de X/Twitter, com ja es feia en anys anteriors.

Pot participar qualsevol resident a Espanya fins al 2 de setembre, amb memes que poden estar en castellà, català, gallec o basc. Han de ser originals, elaborats per l’autor o autora, i no haver-se publicat amb anterioritat. Poden respondre a qualsevol tipus de temàtica científica, sempre que la seva relació amb la ciència i la recerca sigui clara i lògica.

Tots els memes participants competeixen en dues categories de premi: el premi del públic i el premi del jurat. El premi del públic el guanyarà aquella publicació que rebi més retuits i m’agrada a X/Twitter o més m’agrada a Instagram. D’altra banda, el premi del jurat el triarà un jurat relacionat amb el món de la ciència i la recerca, que valorarà l’adequació, el caràcter divulgatiu, l’humor i la creativitat. Només hi haurà, per tant, un premi per categoria i no per xarxa social. El mateix meme no podrà publicar-se en totes dues xarxes socials.

La RAE defineix la paraula meme com a “imatge, vídeo o text, en general distorsionat amb finalitats caricaturesques, que es difon principalment a través d’internet”. Un meme és una imatge que descriu una idea, concepte o situació, manifestat en qualsevol tipus de mig virtual i que es replica a través d’internet.

#CienciaenMemes es va posar en marxa el 2019, està organitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya i compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Consell Superior d’Investigacions Científiques (VACC-CSIC). Els memes guanyadors de les passades edicions es poden veure en aquest enllaç.

Bases #CiènciaenMemes 2024

Termini i procediment

  1. El concurs començarà el dimarts 11 de juny de 2024 i finalitzarà el dilluns 2 de setembre a les 23.59 hores (horari peninsular), moment en què no s’acceptaran noves propostes.
  2. El contingut creat per cada participant s’ha de pujar en una única publicació a X/Twitter o Instagram. Ha de contenir, almenys, la següent informació:
    – Una menció al compte @CSICCat.
    – El hashtag #CienciaenMemes.
    – Un meme com a únic contingut multimèdia.
  3. El meme pot anar acompanyat de text en la publicació, més enllà de la necessària etiqueta #CienciaenMemes i la menció a @CSICCat, si bé l’única cosa que es valora per al premi és el meme.
  4. Cada persona pot crear tants memes com vulgui, però cadascun s’ha de publicar en un únic tuit a X/Twitter o en una única publicació a Instagram. Cada meme es pot publicar només en una de les dues xarxes, sense duplicar-lo. Si bé, cada usuari i usuària pot publicar en totes dues xarxes socials memes diferents.
  5. Els memes poden estar escrits en català, castellà, gallec o euskera.
  6. El contingut ha de ser original, creat pel mateix autor o autora i no haver-se utilitzat amb anterioritat.
  7. El meme serà una imatge estàtica (format .jpg o .png) que respongui a qualsevol tipus de temàtica científica (història medieval, anatomia animal, robòtica, física quàntica, etc.) o del món de la ciència i de la recerca en general (prevenció de riscos laborals, burocràcia, tesi doctoral, etc.).
  8. Els memes poden estar elaborats a partir de plantilles ja existents o ser de creació pròpia des de zero.
  9. A partir del 2 de setembre, per a poder facilitar la deliberació del jurat, si hi ha participants amb compte privat de X/Twitter o d’Instagram, hauran d’enviar a la Delegació del CSIC a Catalunya, a través de MD (missatge directe en X/Twitter o Instagram) o email (difusio@dicat.csic.es), una captura de pantalla de la publicació, en la qual pugui visualitzar-se, a més del propi meme íntegre, l’esment a aquesta institució i l’etiqueta #CienciaenMemes, així com la data de publicació.
  10. En cap de les dues modalitats podran resultar premiats aquells usuaris que ja ho fossin en les dues edicions immediatament anteriors.

Desqualificació

Els tuits seran desqualificats del concurs si:

  1. Contenen més d’una imatge o meme per publicació.
  2. La temàtica del meme no està relacionada de cap manera amb el món científic.
  3. El format de la imatge és diferent de .jpg, o .png.
  4. El meme està duplicat a X/Twitter i Instagram. Cada usuari i usuària pot publicar en totes dues xarxes socials, però no duplicar un mateix meme.
  5. Es considera que el meme promou un missatge sexista, racista, homòfob o conté qualsevol altra forma de discriminació.

Selecció i premis 

  1. Cada participant declara ser responsable de l’autoria del meme presentat i complir amb els requisits que consten en aquestes bases. Les persones participants autoritzen la comunicació, exhibició i difusió dels memes pel CSIC de Catalunya, a través dels seus portals web, xarxes socials, o en qualsevol altres formats/materials, sempre amb esment del compte en X/Twitter i Instagram del/a autor/a.
  2. En cap cas hi ha remuneració econòmica.
  3. Els premis consisteixen en un lot de publicacions de diferents col·leccions del CSIC i productes de marxandatge.
  4. Tots els usuaris participen en la mateixa categoria, si bé es lliuraran dos premis diferents:
    – Premi del Jurat: un jurat de 5 persones, format per diferents representants del CSIC i de la comunitat científica, triarà el millor meme entre tots els participants. Es valorarà la creativitat, l’originalitat, l’adequació i valor de la divulgació que es planteja.
    – Premi del Públic: la publicació amb el meme que més retuits i m’agrada (sumats) rebi a X/Twitter o m’agrada a Instagram, comptabilitzats en la publicació original, serà la guanyadora d’aquesta categoria. Els retuits es comptaran fins al 2 de setembre a les 23:59h (horari peninsular). No s’admetran memes duplicats en totes dues xarxes socials.
  5. El jurat pot declarar desert el premi del Jurat.
  6. El veredicte es farà públic a través de les xarxes socials de @CSICCat i es publicarà a la web https://delegacion.catalunya.csic.es/
  7. Es contactarà amb les persones premiades a través de MD per a concretar l’adreça d’enviament dels premis. És un concurs circumscrit a l’àmbit nacional (les persones guanyadores hauran d’aportar una adreça d’enviament dins d’Espanya).
  8. La participació suposa l’acceptació d’aquestes condicions. La interpretació de les bases, així com qualsevol decisió referent al concurs, correspon a l’organització.
  9. Aquestes bases estan publicades en catalunya.csic.es/.
  10. El jurat d’aquesta sisena edició de #CienciaenMemes es donarà a conèixer pròximament i s’adjuntarà a les presents bases.

Per a qualsevol dubte, es pot contactar amb l’organització a través de l’adreça difusio@dicat.csic.es.

Cultura Científica CSIC Cataluña 

Meme ganador del premio del jurado #CienciaenMemes 2023

Meme guanyador del premi del jurat el 2024 

Meme ganador del premio del público en el 2020

Meme guanyador del premi del públic el 2020