El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Catalunya celebra la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb una trentena d’activitats gratuïtes en els seus centres durant el mes de novembre. S’ofereixen xerrades, jornades de portes obertes i tallers, entre d’altres formats. Les propostes, de temàtiques molt diverses, estan dirigides tant a l’alumnat com al públic general a les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona.
Conferències
Pels amants de la tecnologia, la història de la ciència o el desenvolupament tecnològic, des de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) s’organitza una trobada en línia en anglès amb Alexander A. Grillo, que parlarà de la seva experiència treballant a la Silicon Valley dels anys 80. La xerrada es podrà seguir per Youtube el 21 de novembre, de 16.00 a 17.30.
D’altra banda, el 12 de novembre a les 11.00, a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes (Tarragona), Omar Cenobrio Cruz parlarà sobre la influència humana en el cicle de l’aigua a la conferència ‘Aigua i Societat: Transformant el Cicle Hidrològic’, adreçada tant al públic general com a estudiants.
Jornada de portes obertes
Tant aquelles persones interessades com l’alumnat podràn veure com es fa un xip de silici a la visita guiada de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), en la qual s’ensenyarà la Sala Blanca, una de les més grans del sud d’Europa, i el Museu de Microelectrònica. Serà en 4 torns diferents (13, 16 i 17 de novembre d’11.00 a 12.00 i 14 de novembre de 16.00 a 17.00) amb un aforament limitat a 12 persones.
Per aprendre sobre sostenibilitat, toxicologia i contaminació atmosfèrica l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua organitza l’‘IDAEA Open Day 2023’, a on es podran veure els laboratoris i conèixer el seu personal investigador. A més, hi haurà demostracions interactives, xerrades i activitats per a totes les edats; també pels centres educatius. L’activitat es durà a terme el 12 de novembre a partir de les 10.00.
A la muntanya de Montjuïc, l’Institut Botànic de Barcelona (CSIC-Ajuntament de Barcelona) oferirà visites guiades d’aforament reduït al laboratori de recerca i a l’herbari. Es farà en dos torns el diumenge 12 de novembre a les 11.00 i a les 12.00.
D’altra banda, a Roquetes es podrà gaudir d’un entorn privilegiat mentre es descobreixen els diferents pavellons de l’Observatori de l’Ebre, els seus instruments i la recerca relacionada en una visita guiada el 12 de novembre a les 12.00.
Del 15 al 17 de novembre, de 17.30 a 19.00, es durà a terme una jornada de portes obertes conjunta entre l’Institut de Ciències de la Mar, l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) i la Unitat de Tecnologia Marina per donar a conèixer les investigacions que realitzen.
Finalment, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes obre les seves portes a la ciutadania el 17 de novembre a les 19.00 en la jornada ‘Vine i coneix la recerca que fem al CEAB’.
Astronomia, ecosistemes marins, arqueologia i microelectrònica
Per a les persones interessades en l’astronomia des de l’Institut de Ciències de l’Espai han organitzat una jornada d’observacions astronòmiques amb telescopis al campus universitari de la UAB, a Bellaterra. Seran el dimarts 14 de novembre de 18.30 a 20.30.
A Blanes (Girona) es podran descobrir organismes marins no gaire coneguts, però de gran importància per mantenir l’equilibri de l’ecosistema marí, al taller ‘Biodiversitat oculta’, que es realitzarà el dia 17 de novembre a les 18.00 al Centre d’Estudis Avançats de Blanes. Des d’aquest centre també animen a saber més sobre aquests ecosistemes marins i les seves amenaces amb el joc de pistes ‘‘Desxifrant l’oceà’, que es durà a terme el 16 de novembre a les 18:00.
Comprendre com es criaven i aprofitaven els animals en el passat ens ajuda a apreciar la importància de la sostenibilitat en la producció d’aliments en l’actualitat. Per això, des de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats han organitzat l’activitat ‘Què menjàvem fa 2000 anys? Descobreix l’Arqueozoologia’, que inclou un taller, una visita al Museu-Centre d’Interpretació D.O. Vinífera i una degustació de productes locals que podien haver existit fa 2000 anys. Serà el diumenge 26 de novembre a les 10.00 a Avinyonet del Penedès (Barcelona).
L’exposició ‘La revolució silenciosa’ proposa un viatge per la història de la microelectrònica amb motiu dels 75 anys del transistor. Es podrà veure durant tot el mes de novembre a l’espai de la Lleialtat Santsenca, al barri de Sants de Barcelona. La mostra està coordinada per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia · Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT).
Per a l’alumnat
Els centres educatius també poden reservar activitats organitzades des dels centres del CSIC de Catalunya.
Per començar, a més a més de la jornada de portes obertes, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) organitza conjuntament amb el MNACTEC, i en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, el taller ‘Viatja al fascinant món del transistor!’’; a on joves de 12 a 16 anys es podran endinsar al món de la micrelectrónica a través del transistor en una sessió el 19 de novembre a les 11.00.
Amb la finalitat de trencar estereotips sobre el personal científic i acostar a l’alumnat a la ciència, l’Institut de Química Avançada de Catalunya ha preparat el taller ‘T’agradaria ser científic?’ el 15 de novembre.
Adreçat a estudiants de primària i nivells superiors es planteja l’activitat ‘Extraiem ADN!’ des de l’Institut Botànic de Barcelona el 16 de novembre. Amb materials senzills es realitzarà l’extracció de l’ADN del plàtan per així poder veure amb claredat la cadena genètica extreta. Es durà a terme en grups de 15 estudiants, i la resta podrà visitar de manera lliure el jardí. Aquest mateix centre també organitza el dia 15 de novembre el taller ‘El herbario inventado’, amb l’artista i ambientòloga Paula Bruna. Durant l’activitat, els estudiants de primària podran ser botànics per un dia i crear col·lectivament un arxiu botànic alternatiu basat en les emocions i la fantasia.
Com a l’anterior proposta, el taller ‘Geociències per a les escoles’, de l’institut Geociències Barcelona, també està dirigit a primària. A l’activitat, es podrà interactuar amb la AR Sandbox, una caixa de sorra amb tecnologia de realitat augmentada en la qual l’alumnat podrà crear un volcà amb les seves pròpies mans i veure com flueix la lava.
Així mateix, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes organitza ‘Rutes científiques: coneix la recerca de la mà dels equips d’investigació’ perquè estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat puguin conèixer la recerca més actual en el camp de l’ecologia aquàtica, mentre que a ‘De la pedra al telèfon mòbil, l’arqueologia com mai l’has vist’, de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats, estudiants de 1r d’ESO s’acostaran a les claus de l’evolució humana i la importància de la diversitat en ciència.
Al taller ‘Redueix la teva exposició als plàstics!’ l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, en col·laboració amb Zero Waste BCN i amb el patrocini de l’Ajuntament de Barcelona, pretén visibilitzar el problema de la contaminació per plastificants. També buscaran co-crear, amb el grup d’estudiants, petits canvis d’hàbits per reduir l’ús de materials plàstics i l’exposició humana a aquests compostos.
Finalment, des de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona proposen quatre torns de visites guiades, repartits en els matins dels dies 13 i 14 de novembre, i dirigits a estudiants de 2n de Batxillerat científic. A banda d’aquestes portes obertes, es realitzaran quatre xerrades en els mateixos dies, també en horari de matins, podent-se compaginar amb les visites. En la primera, del dia 13 de novembre, ‘L’ADN mitocondrial, el secret més ben guardat de la teva cèl·lula’, es posarà en valor i donarà a conèixer l’ADN mitocondrial. Aquest mateix dia també es parlarà sobre el fascinant òrgan que és el cervell a ‘El cervell humà’. D’altra banda, el 14 de novembre estarà dedicat a un altre òrgan, el fetge, a ‘Regeneración y cáncer, dos caras de la misma moneda’ i també es podran conèixer les diferents fases del procés per desenvolupar una teràpia cel·lular de la fibrosi pulmonar idiopàtica a ‘Desenvolupament d’una teràpia cel·lular: del laboratori a l’hospital’.
La Setmana de la Ciència es promou des de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC. Es pot trobar més informació de totes les activitats en aquest enllaç. Moltes activitats dels centres del CSIC a Catalunya també s’emmarquen en el programa de la Setmana de la Ciència de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).
Cultura Científica / Delegació del CSIC a Catalunya

Cartell Setmana de la Ciència CSIC 2023.