L’esdeveniment, organitzat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), té lloc al Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i la seu central del CSIC, tots dos a Madrid . Alumnat de primària, secundària i batxillerat de 40 centres educatius exposa treballs sobre malalties transmeses per mosquits davant d’un jurat format per especialistes en salut pública, entomologia i divulgació. El lliurament de premis, que compta amb la participació de la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, podrà seguir-se a través del canal de Youtube CSIC Divulga a partir de les 15.00 hores.
Avui divendres 14 de juny, de 12.00 i les 17.00 hores, se celebra a Madrid la primera edició de la Fira Científica de Mosquito Alert, un projecte de ciència ciutadana coordinat per diversos centres públics de recerca que vigila l’expansió de mosquits invasors capaços de transmetre malalties, com ara el dengue, el Zika, el chikungunya o la febre del Nil Occidental.
L’esdeveniment educatiu, organitzat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), reuneix al Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i a la seu central del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) prop de 200 estudiants de primària, secundària i batxillerat procedents de 40 centres educatius de tot Espanya. Es tracta d’una petita representació dels 1.970 alumnes, pertanyents a 45 centres educatius de 13 comunitats autònomes, que han participat durant aquest curs a la vuitena edició del Projecte Educatiu Mosquito Alert.
L’alumnat participant a la fira, la primera a realitzar-se de forma presencial, exposarà els seus treballs sobre malalties transmeses per mosquits davant d’un jurat format per especialistes en salut pública, entomologia i divulgació de diversos organismes, inclòs el Ministeri de Sanitat. Després de la deliberació del jurat, tindrà lloc el lliurament de premis, cinc per a cadascuna de les tres categories del projecte: ‘Recol·lecció de dades’ (5è i 6è de primària), ‘Comunicació científica’ (1r, 2n i 3r de l’ESO i mòduls formatius) i Joves investigadors’ (4rt de l’ESO, Batxillerat i mòduls formatius).
L’acte serà inaugurat per la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, i es podrà seguir en directe a través del canal de canal de Youtube CSIC Divulga a partir de les 15.00 hores.
“Des del CSIC, estem convençuts i apostem fermament pel valor i la rellevància de la ciència ciutadana com un mecanisme crucial per fomentar les vocacions científiques”, ha assenyalat la presidenta del CSIC en recórrer els estands de la fira. “La implicació de nombroses escoles de tot Espanya en un programa participatiu de salut pública demostra el potencial de la ciència ciutadana i la importància d’establir aliances amb institucions educatives, centres de recerca, universitats i administracions públiques. La qualitat dels treballs presentats és una mostra clara d’aquest èxit”, ha afegit.
Educació basada en projectes
El Projecte Educatiu Mosquito Alert, basat en una metodologia per projectes, es va iniciar el gener d’aquest curs amb una formació al professorat, seguida de dotze sessions formatives en línia per a l’alumnat. Els estudiants van aprendre a identificar espècies com el mosquit comú (Culex pipiens) i el mosquit tigre (Aedes albopictus), i van adquirir coneixements sobre els riscos per a la salut pública que suposen les picades de mosquits invasors.
Després d’aquesta primera fase d’aprenentatge, l’alumnat va dur a terme tasques de recerca que s’han plasmat en tres tipus de productes finals segons l’edat: productes creatius, com ara quaderns desplegables o lapbooks, en el cas d’estudiants de 5è i 6è de primària ( categoria ‘Recol·lecció de dades’); una campanya divulgativa, en els cursos de 1r, 2n i 3r de l’ESO i mòduls formatius (categoria ‘Comunicació científica’); i un pòster que presenta els resultats d’una investigació, en el cas de 4t de l’ESO, Batxillerat i mòduls formatius (categoria Joves investigadors).
“En el context actual en què vivim, l’educació sobre l’ús correcte de les noves tecnologies és crucial”, ha apuntat Frederic Bartumeus, coordinador de Mosquito Alert, en la visita a la fira. “El nostre programa no només involucra la ciutadania en la vigilància de mosquits invasors i transmissors de malalties i en la conscienciació de problemes de salut global, sinó que també pretén educar connectant el món real amb el digital. Demostrem que darrere la tecnologia hi ha persones que treballen conjuntament per utilitzar la informació recol·lectada per la ciutadania amb fins científics i de gestió. Amb aquest enfocament pedagògic i innovador sobre l’ús de la tecnologia per a un benefici comú, podem aconseguir un impacte molt positiu en els sectors de població més jove”, ha afegit.
Des del seu inici i fins avui, el Projecte Educatiu Mosquito Alert ha comptat amb la participació de 8.720 estudiants de més de 150 centres educatius. Els seus objectius generals són fomentar les vocacions científiques, estimular el pensament crític i ressaltar la importància de les decisions basades en evidència.
Els extres de la jornada
Durant la jornada, tindrà lloc una connexió en directe amb un altre esdeveniment educatiu en què participen una trentena d’escoles dels Països Baixos. És una iniciativa que forma part del programa educatiu internacional de Mosquito Alert i que es desenvolupa en el marc del projecte internacional de recerca OneHealthPact. A més, després del lliurament de premis, l’alumnat podrà fer una visita gratuïta al MNCN-CSIC.
Sobre Mosquito Alert
Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC (CEAB), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i l’associació mediambiental Xatrac. El projecte educatiu compta amb finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la tecnologia (FECYT) i la col·laboració del programa ‘Ciudad Ciencia’, de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, la Universitat de les Illes Balears (UIB), el projecte de recerca OneHeatlhPact i la Fundació Technasium.


Nenes aprenent a utilitzar l’app de Mosquito Alert / Imatge: Mosquito Alert. A sota, durant la fira, alumnat de primària, secundària i batxillerat exposa treballs sobre malalties transmeses per mosquits davant un jurat format per especialistes en salut pública, entomologia i divulgació. / Elisa Mora