L’Institut Botànic de Barcelona (CSIC-Ajuntament de Barcelona) ha inaugurat un papilionari, que servirà tant per a la recerca com per a la divulgació. Demà, 30 de juny, es realitzarà una visita guiada al papilionari a càrrec dels investigadors del Phylomigration Lab.

L’Institut Botànic de Barcelona (IBB), centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona, va inaugurar fa poques setmanes el papilionari, un espai polivalent que servirà tant per a la recerca com per a activitats de divulgació. Demà, dijous 30 de juny, de 16 a 18 hores, i en el marc de la Setmana de l’Administració Oberta, s’oferirà una visita guiada a aquesta instal·lació, de la mà dels investigadors. Així, el públic podrà observar algunes de les papallones migratòries i parlar amb els investigadors sobre la seva investigació.

El papilionari és un projecte impulsat pel Phylomigration Lab, que lidera l’investigador de l’IBB Gerard Talavera, dins del grup de recerca d’Entomologia i Interaccions Insecte-Planta. Aquest espai permetrà criar i mantenir colònies de vàries espècies de papallona i de les seves plantes hoste, amb l’objectiu d’investigar aspectes d’interès sobre el seu comportament, ecologia i evolució. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la FECYT.

Les funcions del papilionari també s’emmarquen dins del programa de ciència ciutadana Butterfly Migration, que dóna a conèixer el fenomen migratori de les papallones i promou la participació ciutadana en el monitoratge dels seus moviments i dels seus llocs de cria arreu del món. Amb aquesta finalitat, el papilionari, que estarà operatiu tot l’any, es convertirà en una eina més per a les activitats educatives i de divulgació del centre. Mitjançant visites, es podran observar les papallones en les diferents fases del seu desenvolupament i parlar amb els investigadors sobre la ciència ciutadana que es troba íntimament lligada a la seva recerca.

També, gràcies a la col·laboració dels guies de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic (AAJB), les visites guiades dels caps de setmana al Jardí Botànic de Barcelona (JBB) incorporaran el papilionari com un atractiu més. Situat dins l’espai visitable del Jardí Botànic de Barcelona, a l’esplanada davant de l’Institut Botànic de Barcelona i de la zona d’exposicions, una parada en aquest hivernacle de papallones pot complementar les visites lliures al Gabinet Salvador i a l’exposició “Més que abelles. Pol·linitzadors i flors: la vida en joc”.

Uns rètols informatius permetran al visitant una immersió ràpida en el món de les papallones, i tractant-se d’una estructura de vidre, els serà possible observar alguns elements de l’interior, com ara les erugues menjant les fulles de les plantes, o les papallones adultes libant a les flors. La nova instal·lació també es trobarà a disposició d’altres col·lectius com ara creadors audiovisuals, com és el cas del projecte Psyche, un documental entorn de les papallones presents a la ciutat.

Al papilionari s’hi troben principalment tres espècies autòctones de papallones: la migradora dels cards (Vanessa cardui), l’atalanta (Vanessa atalanta), sent aquestes dues les papallones migratòries més comunes a casa nostra, i la blanqueta de la col (Pieris rapae), una papallona que pot ocasionar perjudici en conreus de col.

A més de les papallones, hi ha les plantes hoste necessàries per als seus estadis larvaris, és a dir, aquelles de les quals s’alimenten les erugues. Entre d’altres, hi ha malves i cards per la V. cardui, la morella roquera i ortigues per la V. Atalanta, i  cols per la P. rapae. També hi ha varietat de plantes amb flor perquè les papallones adultes puguin alimentar-se, i arbres i arbusts per generar ombra, refugi i un hàbitat heterogeni.

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Ubicació del papilionari davant de la seu de l’Institut Botànic de Barcelona