L’investigador Cristian Moyano és l’autor del nou número de la col·lecció ‘Mentes Curiosas, Curiosas Mentes’, dirigida a públic infantil i juvenil, i disponible en català. Il·lustrat per Irene Cuesta, el llibre ‘Assilvestrar-se. Tornar al salvatge’ proposa un canvi de mirada i hàbits cap a la biodiversitat que ens envolta

Segons la Reial Acadèmia de la Llengua, el terme ‘assilvestrar-se’ significa tornar-se inculte, agrest o salvatge. Sense embranzida, assilvestar-se no té per què ser una cosa negativa, sinó que pot referir-se a un canvi en com percebem la naturalesa que ens envolta. El nou títol de la col·lecció Mentes Curiosas, Curiosas Mentes (CSIC-Zahorí Books) proposa donar un nou enfocament a aquesta paraula i posar el focus en la biodiversitat i la forma de relacionar-nos amb les espècies salvatges. Segons Cristian Moyano, investigador del CSIC a l’Institut de Filosofia i autor d ‘Asilvestrarse. Tornar al salvatge, “assilvestrar-se no va de tornar als boscos o criar-se amb un ramat de primats; podem assilvestrar-nos en els nostres entorns habituals valorant les formes de vida dels animals i les plantes que hi ha al nostre voltant”. 

El llibre, il·lustrat per Irene Cuesta, convida a reflexionar sobre la importància de la vida salvatge i la nostra dependència de les espècies que la componen, com els bacteris que ens ajuden a fer la digestió, els escarabats i lombrices que fertilitzen la terra o les nacres que filtren l’aigua. També explica alguns conceptes relacionats amb l’evolució i com la intervenció de la nostra espècie ha alterat l’equilibri de la biodiversitat al planeta.

“Els éssers humans i les espècies domesticades ens hem reproduït moltíssim més i amb més rapidesa que les espècies salvatges”, destaca l’autor. “Acaparem cada vegada més recursos i ocupem cada vegada més espai”, afegeix, i, per això, tot i que el nombre d’espècies salvatges és moltíssim més gran que el de domesticades, sumen molts menys individus.

“Assilvestrar-se és fer les paces amb la vida salvatge, reconciliar-nos amb la nostra pròpia naturalesa”, assenyala Moyano. Per això, proposa “canviar la nostra forma de sentir, pensar i actuar perquè la natura floreixi”.

A més de dirigir la nostra mirada cap a la vida salvatge, imprescindible per a la sostenibilitat del planeta, el llibre convida a deixar enrere hàbits com el consum exagerat de recursos o la dependència de combustibles fòssils, així com a adquirir-ne de nous: “podem posar-nos d’acord per reduir la contaminació i l’escalfament global; aprendre d’altres cultures i treballar en equip; conèixer i protegir la biodiversitat; retornar el curs natural als rius i deixar que els ecosistemes es regenerin; produir aliments de manera sustentable o consumir productes de rodalia”.

La col·lecció Mentes curiosas, Curiosas Mentes, llançada per Editorial CSIC i Zahorí Books, pretén acostar el coneixement científic al públic infantil i juvenil de forma propera i rigorosa. Tots els números es publiquen en castellà, català, gallec i euskera.

Per a més informació o sol·licitar entrevistes, contactar amb: comunicacion@csic.es (91 568 14 77).

Sobre l’autor i la il·lustradora

Cristian Moyano és filòsof i doctor en Ciència i Tecnologia Ambientals. Actualment investiga a l’ Institut de Filosofia del CSIC, on explora la relació humana amb la vida silvestre en contextos de crisi ecològica. Ha participat en nombrosos congressos internacionals i coordinat el projecte de recerca interdisciplinària «ERA-CERES».

Irene Cuesta és llicenciada en Periodisme i titulada superior en Arts i Disseny, on es va especialitzar en Escultura. Ha il·lustrat contes, fullets, textos i portades per a revistes i diverses editorials. Actualment treballa en la Vicepresidència adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC.

CSIC Cultura Científica / Madrid

Portada "Asilvestrarse"

Portada “Assilvestrar-se” / Irene Cuesta