Del 7 al 9 de juny se celebra una nova edició de Festa de la Ciència. El CSIC hi participarà a través d’11 centres de recerca i 24 activitats de diverses temàtiques i formats.
Enguany, el Born Centre de Cultura i Memòria i la plaça Comercial s’ompliran de coneixement, recerca i diversió per a tots els públics. Serà del 7 al 9 de juny a la 17a Festa de la Ciència, en la qual el mar, l’arqueologia, la intel·ligència artificial i el canvi climàtic tindran un protagonisme destacat.
El CSIC hi serà present a través d’11 centres de recerca i 24 activitats de diverses temàtiques i formats, com tallers, exposicions, demostracions, una “slam” de ciència, espectacles, un contacontes i jocs. El programa compta amb més de 150 activitats de tota mena, repartides en 30 espais diferents, organitzades per prop de 120 institucions i entitats, i amb més de 200 persones que acostaran la ciència al públic.
L’esdeveniment, a més, arribarà a equipaments del nou pol científic de la ciutat, la Ciutadella del Coneixement. La jornada del divendres estarà especialment dirigida a centres educatius.
Astronomia
L’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) oferirà múltiples activitats per a tots els públics de la mà de Jorge Rivero (ICE-CSIC). Al taller Observa la nostra estrella: el Sol s’aprendrà més sobre aquest astre, contemplant-lo a través d’un telescopi i amb un kit tàctil en 3D. Serà el dissabte 8 de juny, en dues sessions diferents, a les 11:00 i a les 15:00.
Aquest mateix dia, a les 13:20 i a les 14:20 es podrà observar l’esplendor del cel del Sàhara amb la realitat virtual “Desert Star” en la demostració Estrelles del desert, en la qual també es podrà conèixer més sobre la cultura de la zona i reflexionar sobre el conflicte i la lluita del poble del Sàhara Occidental.
Més tard, es podrà tenir L’univers a les teves mans en un taller amb materials tàctils en 3D, a les 16:10 i a les 18:10. Finalment, a la sessió de les 17:20 i a la de les 19:20 es podrà aprendre sobre l’univers més ocult amb el taller Forats negres i l’univers fosc.
Ciències del Mar
Personal de l’Institut de Ciències delMar (ICM-CSIC) realitzarà dos tallers per a nens i nenes a partir de 6 anys i per a joves. Amb Coneix els taurons del Mediterrani, de la mà d’Ana I. Colmenero (ICM-CSIC) i Claudio Barría (ICM-CSIC), i en col·laboració amb l’associació Catsharks, es podrà aprendre més sobre la importància i conservació d’aquests peixos, a més hi haurà exemplars reals amb els quals es podrà interactuar. Serà el dissabte 8 de juny amb una sessió a les 11:05 i una altra a les 11:55.
D’altra banda, el mateix dia a les 12:55 i a les 13:40 es podrà saber més sobre terratrèmols i generar-ne un al taller Terratrèmols al fons del mar, amb Héctor Perea (ICM-CSIC) i David Casas (ICM-CSIC).
A més, el grup EMBIMOS (ICM-CSIC) i la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC), entre altres organitzadors, han preparat la visita a un Patí científic, un catamarà sostenible i de construcció tradicional equipat per a recollir dades d’interès científic al mar. Estarà obert a tots els públics, el dissabte 8 i el diumenge 9, d’11:00 a 20:00.
Ciència ciutadana i espectacle col·laboratiu
La ciència ciutadana també serà present ala Festa de la Ciència amb activitats per a totes les edats. Des de la plataforma Observadors del Mar, coordinada entre altres pel ICM-CSIC i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), realitzaran el taller Canvi climàtic al Mediterrani: Observadors del Mar i la ciència ciutadana en acció. En aquesta activitat es podran conèixer indicadors del canvi climàtic del medi marí i protocols per a contribuir a la conservació marina, el dissabte 8 de juny, d’11:15 a 11:40 i d’11:45 a 12:10.
D’altra banda, Ester Prat i Pau Guzmán, del CREAF, oferiran un taller d’observació fenològica a l’entorn natural del parc de la Ciutadella. Serà amb RitmeNatura: segueix el ritme de la natura, el dissabte 8, de 17:25 a 18:25.
També el dissabte 8, de 18:00 a 18:50, personal de l’equip d’EMBIMOS, del ICM-CSIC, oferirà Participa en la BioMARató i descobreix la biodiversitat de les platges, un taller en el qual a més sortejaran materials relacionats.
Des de l’ICM-CSIC també s’organitza l’espectacle No t’enredis!, una obra col·laborativa dirigida a majors de 16 anys en la qual es buscarà trobar solucions a favor de la igualtat d’oportunitats per les dones en ciència. Serà el dissabte 8, de 20:40 a 21:20.
Robòtica i Intel·ligència Artificial
Tant el dissabte 8 com el diumenge 9, d’11:00 a 20:00 es podrà interactuar amb robots, que ajuden i assisteixen a persones, de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI, CSIC-UPC) a SECUROPS: robots socials en espais públics, amb Azra Aryania (IRI, CSIC-UPC), i a FRAILWATCH: monitoratge robòtic de la fragilitat per a persones majors, amb Guillem Alenyà (IRI, CSIC-UPC).
També, Pedro Meseguer, de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), competirà amb la microxerrada divulgativa “Novel·les recents amb intel·ligència artificial” en una frenètica “Slam” de ciència, el dissabte 8 de 19:00 a 20:30.
Més tard, de 22:00 a 22:40, tindrà lloc l’espectacle AI Music from a Future World, una proposta organitzada, entre altres, per l’ IIIA-CSIC. El grup Beyond Collapse, dos cíborgs DJ, meitat humans, meitat màquines, faran música electrònica amb el suport d’una intel·ligència artificial.
Ciència bàsica i contaminació
El dissabte 8 de juny a les 12:55, es podrà comprendre millor el funcionament del transport d’energia i la revolució de la microescala a L’energia al palmell de la mà, amb Marc Salleras i Iñigo Martin, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC).
Qui vulgui veure una cèl·lula i endinsar-se en l’univers cel·lular, ho podrà fer amb el taller dirigit a nens i nenes de 6 a 14 anys Algun cop has vist una cèl·lula?, el diumenge 9 a les 11:05 i a les 11:40, i organitzat per l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC).
D’altra banda, aquest mateix dia a les 12:05 i sobre contaminació, des de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) s’han organitzat diversos tallers per a un públic de 6 a 10 anys, com Construeix la teva ciutat lliure de contaminació, que girarà entorn a com la contaminació afecta al cicle de l’aigua.
També Animals de laboratori fantàstics i on pots trobar-los, en el qual s’estudiarà el comportament de les daphnias i els peixos zebra en toxicologia ambiental, a les 16:00.
Al voltant de l’eliminació de contaminants a l’aigua i submarins microscòpics girarà el taller per a joves majors de 12 anys Microictineus: microsubmarins per purificar l’aigua?, amb Jordi Fraxedas, del Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).
Un contacontes i un joc de taula prehistòric
A Fray Tomás, la teva mascota és un cocodril o un caiman?, els nens i nenes d’entre 3 i 6 anys jugaran a endevinar animals i comprendre la importància de les fruites, les verdures i la raó dels seus colors. Serà el diumenge 11 de juny a les 11:30, amb Daniel Martín, del Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).
El mateix dia a les 18:55, els assistents es podran posar en la pell d’un personatge neolític de fa 8 000 anys de la zona que avui és Barcelona. Serà amb un joc de taula gegant, Ancestres: mil maneres de morir a la prehistòria, i amb l’equip de ReGiraRocs i personal d’Arqueologia de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC).
Més informació: https://www.barcelona.cat/festa-de-la-ciencia/ca

Banner Festa de la Ciència 2024 / Barcelona Ciència