L’acte ha tingut lloc a la Residència d’Investigadors. S’ha comptat amb l’actuació teatral de la companyia InCiTe (Institut de Ciència i Teatre).

Inspiraciència ha tancat avui la XII edició en una gala presencial a la Residència d’Investigadors, a Barcelona, ​​amb el lliurament de premis i una actuació teatral preparada especialmente per a l’esdeveniment. L’acte s’ha emès en directe i estarà disponible en propers dies al canal de la Residència.

Entre els 24 guanyadors, la presencia femenina és majoritaria (17 dones, dos terços del total de finalistes i guanyadors). En el cas del premi d’intel·ligència artificial, 6 dels 7 guanyadors són dones. S’han presentat al concurs fins a 455 relats procedents de tota la geografia espanyola i de Llatinoamèrica.

Es concedeixen premis institucionals a un guanyador i un finalista per cada categoria (adult i jove) i llengua (castellà, català, gallec i basc).

També s’atorguen dos premis del públic, per votació popular a través de la web, i el premi especial “De ciències i de lletres”, que reconeix la implicació del professorat en el procés i l’elaboració dels relats presentats pel seu alumnat.

A més, s’ha atorgat el premi especial d’intel·ligència artificial a set relats centrats en aquesta temàtica. Aquest darrer premi ha estat possible gràcies a la col·laboració de la xarxa AIHUB-CSIC.

El jurat ha destacat que tots els relats “han abordat de manera clara i amb gran creativitat la temàtica de la intel·ligència artificial, plantejant-ne molts un ritme i una tensió que t’atrapaven”. A més, ressalten, “és curiós que molts textos tracten de com les màquines ens dominaran i trauran la feina. Creiem que reflecteix una de les pors que hi ha a la societat”.

Entre els guanyadors, les temàtiques són ben diverses. Les desventures d’una molècula en clau d’humor a “Sacadme de aquí” de Francisco José Plou Gasca, de Madrid, és un dels relats guanyadors (guanyador en la categoria de castellà adult); juntament amb la història detectivesca “El fósil de la sala 22”, de Silvia Tagarro Díaz, de Tres Cantos, Madrid (castellà jove); dues visions futuristes a “La mecànica de la ment”, de Maria Àngela Ontenient Lledó, de Crevillent, Alicante (català adult) i a “Dia 53 de 365”, de Sofia German, de Lloret de Mar, Girona (català jove). També, la troballa d’una vacuna contra el càncer a Afrikako Emakume Miresgarriak, d’Ane Rioboó González , de Gorliz, Vizcaya (euskera jove); el delicat retrat de la biologia de la vida i la mort a A ribeira do Mexillón, de Pedro Rodríguez Villar, de Nigrán, Pontevedra (gallec adult); i una ficció sobre la possibilitat de parlar amb els animals mitjançant artefactes electrònics i les seves conseqüències, al relat “O derradeiro canto”, d’Abril Viqueira Pose, d’Ordes, A Coruña (gallec jove). A sota s’adjunta llista completa de relats guanyadors per categories.

Un projecte multicèntric 

Inspiraciencia està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya, amb el recolzament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación, i la col·laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el recolzament de Cultura Científica del CSIC, les delegacions del CSIC a Andalucía, Aragón, Galicia, Islas Baleares, Madrid i Valencia, i diversos instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galicia, Madrid i Islas Canarias.

Compta també amb el recolzament de AIHUB-CSIC i la col·laboració especial de nombroses entitats culturals i científiqus: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès; Escuela de Escritores; Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega; Editorial Galaxia; Efervesciencia; Euskal Etxea -Centre Cultural Barcelona; Elhuyar Zientzia; Mètode- Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Investigación y Ciencia; Biblioteques de Barcelona i Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).

Llistat complet de premiats i finalistes per idiomes i categories

Euskera

Categoria Jove
Guanyadora: Ane Rioboó González (Gorliz, Vizcaya), pel relat “Afrikako Emakume Miresgarriak”.
Finalista: Irati Unibaso Laka, de Plentzia (Vizcaya), pel relat  “Mundua aldatzekoIrati Unibaso Laka”.         

Categoria Adult
Guanyador, desert.
Finalista, desert.

Gallec

Categoria Adult
Guanyador: Pedro Rodríguez Villar, de Nigrán (Pontevedra), pel relat “A ribeira do Mexillón
Finalista: Jorge Emilio Bóveda (Ourense), pel relat Logos Arena.

Categoria Jove
Guanyadora: Abril Viqueira Pose, d’Ordes (A Coruña), pel relat “O derradeiro canto”.
Finalista: Daniela Rodríguez López, d’Ourense, pel relat “Os reemplazos”.

Català

Categoria adult
Guanyadora: María Ángela Ontenient Lledó, de Crevillent (Alicante), pel relat “La mecànica de la ment”.
Finalista: Patricia Marín (Barcelona), pel relat “Marques”.

Categoria jove 
Guanyadora: Sofia German, de Lloret de Mar (Girona), pel relat “Dia 53 de 365”.
Finalista: Gerard Fondevila Carreras, de Terrassa (Barcelona), pel relat “Del fred a la freturança”.

Castellà

Categoria adult
Guanyador: Francisco José Plou Gasca (Madrid), pel relat “¡Sacadme de aquí!
Finalista: María José Hernández López (Paterna, Valencia), pel relat “La historia de tu vida”.

Categoria jove
Guanyadora:  Silvia Tagarro Díaz, de Tres Cantos (Madrid), pel relat “El fósil de la sala 22”.
Finalista: Carmen Tolsá Martínez, de Ontinyent (Valencia), pel relat “Corazón vs cerebro”. 

Premi del públic

Categoria adult: “Cucú. Cuento cuántico”, de Martín Ernesto Troncoso, de Buenos Aires (Argentina).  

Categoria jove: “Alegoría a la vida: lo posible”, de Manuel Fernando Checeg Pinos i María Tebbane, ambdós de Mislata (Valencia).

Premi especial “De ciencias y de letras”

Per al professor Alfredo José Martínez Lorenzo, de l’IES Azud de Alfeitamí, d’Alacant.

Premi especial d’Intel·ligència Artificial

Castellà adult: “‘Ladrubio Azul’ o el despertar a la humanidad de una fría inteligencia artificial”, de Juan Suardíaz Muro, de Murcia.

Castellà jove: “¿cómo es posible?”, de Emilia Lucía Gurisatti, de Buenos Aires (Argentina).

Català adult: “Un mal presagi”, de Maribel Martínez, de Sant Vicenç de Castellet (Barcelona).

Català jove: “Ensenyem a estimar-te”, de Ariadna Argemí Ruiz, de Lloret de Mar (Girona).

Gallec adult: “Eva: humanoide de compañía”, de Belén Reija Otero, de Lugo.  

Gallec jove: “Inda o que algoritmo falle…”, de Brezo Verea Nieto, de Gondomar (Pontevedra).

Euskera jove: “Phonden meategiak”, de Nahikari Falces, de Plentzia (Vizcaya).

Euskera adult: Desert.

Més informació: https://delegacion.catalunya.csic.es/  e  inspiraciencia.es

 

Lydia Gallego i Ana Yeste / Cultura Científica, CSIC en Cataluña

M.Fernández / Comunicació CSIC en Cataluña

Foto de familia de ganadores y finalistas de Inspìraciencia que asistieron al acto, acompañados de Inmaculada Aguilar, directora general de la FECYT (la sexta por la izquierda, de pie) y el Delegado del CSIC en Cataluña, Luis Calvo (séptimo por la izquierda, de pie).

 

Foto de família de guanyadors i finalistes d’Inspiraciencia que van assistir a l’acte, acompanyats d’Inmaculada Aguilar, directora general de la FECYT (la sisena per l’esquerra, dempeus) i el Delegat del CSIC a Catalunya, Lluis Calvo (setè per l’esquerra, dret), i Belén Gilarranz, responsable de Relacions Institucionals de la FECYT (primera per la esquerra).