Un meme sobre l’AMOC guanya el Premi del Jurat, mentre que el del Públic reivindica la figura de Rosalind Franklin. A més, el jurat ha destacat amb menció especial un meme que satiritza els rols en investigació.

Un meme que planteja un escenari on cal escollir entre el refredament per col·lapse de l’AMOC o l’escalfament global, de BUIDL (@Gang4s), ha resultat guanyador del Premi del Jurat de la VI edició del concurs Ciència a Memes, convocat per la Delegació del CSIC a Catalunya. El jurat ho ha premiat perquè és un tema d’actualitat i pel seu caràcter científic. La circulació de retorn meridional de l’Atlàntic (coneguda com a AMOC, per les sigles en anglès) és un sistema de corrents que regula el clima a tot el planeta. La possibilitat d’un col·lapse de l’AMOC seria catastròfica i implicaria el refredament del clima, entre altres conseqüències.

Així mateix, el jurat ha distingit en forma de menció especial el meme de Daniel H (@44DH44), en el qual els personatges al voltant de la paella adquireixen rols de personal investigador. Ho han valorat pel seu humor, però també com un homenatge al personal tècnic.

D’altra banda, el Premi del Públic és per a l’usuari Abel (@fyq_abel), atès que ha aconseguit el nombre més gran de retuits i m’agrada, 376 i 561, respectivament. El meme rendeix tribut a la figura de la química i cristal·lògrafa Rosalind Franklin. La seva contribució al descobriment de l’estructura de l’ADN va quedar invisibilitzada durant anys.

En la sisena edició de #CienciaenMemes han participat una quinzena d’usuaris amb 51 memes. Es van presentar a través de les xarxes socials X/Twitter i Instagram, des de mitjans de juny fins al 2 de setembre i van abordar temes molt diversos. Destaquen les vinyetes sobre coneixements científics especialitzats i aquells que giren al voltant del món de la investigació, sobretot des de la ironia. S’han utilitzat tant mems clàssics com més actuals, inspirats en els Jocs Olímpics de París.

El jurat ha estat format per Jaime Amaro Blanco, tècnic de comunicació i divulgació a l’Instituto de Investigacións Mariñas (IIM-CSIC); Naiara Berrojalbiz Castrillejo, investigadora de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC); Anna Drou Roget, tècnica de comunicació i divulgació a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC); Lara Expósito Monar, cap de comunicació al Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC); i Jordi Díaz-Marcos, professor a la Universitat de Barcelona, ​​comunicador i coordinador de projectes de divulgació científica, a més de guanyador del Premi del Públic a la V edició del certamen.

Les tres persones guanyadores rebran un diploma i un lot de publicacions de diferents col·leccions del CSIC, a més de materials de marxandatge.

El concurs #CienciaenMemes va néixer a la Delegació del CSIC a Catalunya el 2019 amb l’objectiu de fomentar la participació activa dels usuaris de Twitter perquè facin divulgació de continguts científics d’una manera amena, propera i lúdica. Compte amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (VACC-CSIC), i de centres i delegacions del CSIC.

Més informació de #CienciaenMemes a través dels perfils de X/TwitterInstagram de la Delegació del CSIC a Catalunya. 

Cultura Científica/Delegació del CSIC a Catalunya

2024-CienciaenMemes-Premio-Jurado

Meme guanyador del Premi del Jurat. Autoria: BUIDL (@Gang4s)

2024-CienciaenMemes-Mención-especial-jurado

Meme amb menció especial del jurat. Autoria: Daniel H (@44DH44)

2024-CienciaenMemes-Premio-Público

Meme amb Premi del Públic. Autoria: Abel (@fyq_abel)