La investigadora Laia Josa-Culleré, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC), estudiarà fàrmacs innovadors per eliminar cèl·lules mare tumorals. Marta Umbert, científica de l’Institut de Ciències del Mar, lidera un altre dels projectes seleccionats que estudiarà els corrents de l’Àrtic. Les Starting Grant financen amb 1,5 milions d’euros durant cinc anys cadascun dels projectes seleccionats.

El projecte SeleCStem, coordinat per l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC), pertanyent al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha aconseguit un finançament ERC Starting Grant d’1,5 milions d’euros del Consell Europeu de Recerca per estudiar-lo eliminació de cèl·lules mare tumorals (cancer stem cells, en anglès). Aquestes cèl·lules, que tenen característiques de cèl·lules mare normals com la regeneració i diferenciació, representen un nombre molt petit dins del tumor, i no es veuen afectades per tractaments com la quimioteràpia. Després del tractament, aquestes cèl·lules poden regenerar el tumor, essent sovint responsables de la recaiguda, i fins i tot produir metàstasi.

El projecte SeleCStem, liderat per la investigadora Laia Josa-Culleré, estudiarà com eliminar aquestes cèl·lules desenvolupant fàrmacs innovadors gràcies a l’expressió de l’enzim aldehid deshidrogenasa (ALDH) a les cèl·lules mare tumorals.

“L’enzim ALDH es troba sobreexpressat a les cèl·lules mare tumorals, cosa que podrem aprofitar per desenvolupar fàrmacs i aconseguir la seva eliminació amb tres aproximacions diferents”, explica Laia Josa-Culleré.

Aquesta investigació desenvoluparà tres mètodes complementaris per eliminar les cèl·lules. Al primer, s’usarà l’activitat de l’enzim ALDH, que oxida aldehids a àcids, per acumular fàrmacs dins de les cèl·lules mare canceroses. El segon mètode és l’alliberament del fàrmac dins de la cèl·lula. El fàrmac s’administrarà de forma inactiva, i l’acció de l’enzim ALDH provocarà l’alliberament del compost actiu.

Finalment, desenvoluparan fàrmacs que inhibeixen l’enzim ALDH (i en conseqüència eliminen les cèl·lules mare tumorals) en il·luminar-les amb llum, però no a les fosques. En el futur, il·luminaran el tumor per aconseguir un efecte localitzat i evitar efectes en altres teixits, ja que les cèl·lules mare sanes també sobreexpressen ALDH.

Al final del projecte, alguns d’aquests mètodes es combinaran per aconseguir nivells de selectivitat encara més elevats.

Estudiar els corrents marins a l’Àrtic

Per la seva banda, Marta Umbert, científica de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha rebut una ajuda de l’ERC per estudiar els corrents marins a l’Àrtic a través del projecte FRESH-CARE. “El projecte té com a objectiu transformar la nostra comprensió de la dinàmica de l’aigua dolça a l’Àrtic. Mitjançant les dades satel·litàries i la intel·ligència artificial desenvoluparem noves metodologies per oferir una visió integral dels corrents oceànics i els fluxos d’aigua dolça a l’Àrtic. Això ens ajudarà a fer projeccions més precises i millorar la nostra comprensió del sistema climàtic global”, apunta Umbert.

L’Àrtic està experimentant un ràpid escalfament que es tradueix en canvis hidrogràfics significatius com ara la reculada del gel marí, l’acumulació d’aigua dolça i l’alteració dels corrents oceànics. Aquests canvis poden desestabilitzar la circulació termohalina de la Terra, que afecta globalment el conjunt de les masses d’aigua oceàniques i és crucial per regular el sistema climàtic global.

Cinc projectes més del CSIC, dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU), han obtingut ajudes Starting Grants, que aportaran 1,5 milions d’euros a cada projecte durant els propers cinc anys. Són els projectes liderats per Andrea González-Montoro, de l’Instituto de Instrumentación para Imagen Molecular (I3M-CSIC-UPV); Carlos Anerillas, del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa (CBM-CSIC-UAM); Cristina Viéitez, de l’Instituto de Biología Funcional y Genómica (IBFG-CSIC-USAL); Noemi Rocco, de l’Instituto de Física Corpuscular (IFIC-CSIC-UV), i Rafael Luque, de l’Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC).

Comunicación IQAC-CSIC / CSIC Comunicación

Instituto de Análisis Económico (IAE)