Es projectarà el documental Memòries d’un mar, guanyador de la darrera edició dels Premis de Divulgació Científica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). La pel·lícula segueix un equip de científics especialitzats en el cicle del carboni i el seu impacte en el canvi climàtic, que viatja al Kazakhstan per dur a terme juntament amb l’ONG Aral Tenizi d’Aralsk una expedició científica a la llera seca del Mar d’Aral.

L’objectiu de l´expedició era constatar si els sediments secs de l’antic Mar d’Aral, considerat el laboratori viu més gran del món, són una font de gasos d’efecte hivernacle cap a l’atmosfera. Al llarg de l’expedició, finançada per l’Agència Estatal de Recerca, l’equip científic serà testimoni de la reculada del mar i de la història de tres generacions de dones la vida de les quals ha quedat marcada per aquest desastre. Per a algunes, el mar és un record; per a altres, només un relat imaginat.

Després de la projecció, s’obrirà un diàleg entre la directora del documental i els dos investigadors del Centre d´Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) que van liderar l’expedició científica per conèixer de primera mà les causes i les conseqüències d’aquest desastre mediambiental, així com per debatre sobre les possibles solucions i aprenentatges que es poden extreure per a la gestió sostenible dels recursos hídrics i avançar cap a una millor relació de la humanitat amb la natura, en benefici de la salut global.

El documental està subtitulat en català i hi haurà intèrpret de signes per a la presentació i el col·loqui

Programa

18 h | Paraules de benvinguda
Lluís Calvo, Delegat del CSIC a Catalunya
José Pintor, director general de Casa Asia
Cònsol General/Ambaixador de Kazakhstan (TBC)

18:10 h | Projecció del documental Memòries d’un mar

19 h | Debat: “El mar d’Aral: passat, present i futur”
Laura Carrau, directora de l’documental Memòries d’un mar
Núria Catalan, investigadora del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC)
Rafael Marcé, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC)

Presenta i modera: Yasmin Paricio, coordinadora de Política, Societat i Programes Educatius, Casa Àsia

Aquesta activitat també es realitzarà a Madrid el dimarts 25 de març de 2025.

Activitat emmarcada a l’Observatori d’Àsia Central de Casa Asia, un projecte en col·laboració amb el Centre Universitari Internacional per a Europa de l’Est i Àsia Central (CUNEAC) de la Universitat de Cadis.

Informació pràctica

Dijous 27 de març de 2025 de 18.00 h a 20.00 h CET
Residència d’Investigadors (Carrer Hospital, 64, Barcelona)