Un acord entre el CSIC i l’Ocean Networks Canada permet la instal·lació d’un observatori submarí del centre de recerca canadenc a l’Antàrtida. L’observatori s’ha ubicat en una cala de l’Antàrtida i serà gestionat pel personal de la Base Antàrtica Espanyola Juan Carlos I. L’observatori proporcionarà dades oceàniques quasi en temps real al llarg de tot l’any.

Notícia modificada el 17/01/2024.
Experts canadencs i europeus en observació polar uneixen les seves forces en una nova associació que ha permès a Ocean Networks Canada (ONC) – organització dedicada a l’observació oceànica promoguda per la Universitat de Victoria (el Canadà)- operar un observatori submarí a la Base Antàrtica Espanyola (BAE) Joan Carles I, que gestiona el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’observatori estarà gestionat per la Unitat de Tecnologia Marina (UTM) del CSIC i proporcionarà dades en temps gairebé real sobre les condicions oceàniques durant tot l’any. Es tracta de la primera vegada que l’ONC estén la seva vigilància oceànica fora d’aigües canadenques. Aquest acord permetrà avançar en el coneixement científic d’una de les zones menys observades del planeta, l’oceà Antàrtic.

L’observatori de l’ONC ha viatjat  a bord del vaixell de recerca polar espanyol BIO Hespérides fins a la base Joan Carles I, situada a l’illa Livingstone, a l’arxipèlag de les Shetland del Sud, al nord de la península Antàrtica. Amb l’observatori aniran dos flotadors Argo  d’alta mar de l’ONC (que es transportaran en uns dies en un segon viatge de l’Hespèrides) per a ser desplegats durant el trànsit en el Passatge de Drake, en l’oceà Austral.

La presidenta i directora General de l’ONC, Kate Moran, afirma que aquesta associació marca una gran fita en la col·laboració científica polar. “Ocean Networks Canada porta vigilant les condicions de l’Àrtic des de 2012 a través de la seva xarxa d’observatoris costaners remots i dirigits per comunitats indígenes que proporcionen dades oceàniques contínues, disponibles per a tots, a través del portal de dades Oceans 3.0 , en la pàgina web de la ONC”, afirma.

“L’experiència de l’ONC en el disseny i operació amb èxit d’observatoris submarins capaços de suportar les dures condicions polars contribuirà a l’experiència científica d’Espanya en la vigilància de l’Antàrtida, un continent que és crític per al sistema climàtic d’aquest planeta i que està experimentant canvis ràpids i conseqüents que necessitem comprendre”, apunta Moran.

La col·laboració del CSIC i l’ONC va en sintonia amb la recent crida per a l’ampliació urgent de la vigilància oceànica en l’oceà Antàrtic. En una declaració conjunta feta pública en el Simposi 2023 del Sistema d’Observació de l’Oceà Antàrtic (SOOS), 300 científics de 25 nacions van afirmar que “la falta crònica d’observacions per l’oceà Antàrtic desafia la nostra capacitat per detectar i avaluar les conseqüències del canvi”.

Jordi Sorribas Cervantes és director de la UTM-CSIC, el personal de la qual ha construit i desplegat l’observatori com a part de les activitats de la Campanya Antàrtica Espanyola 2023-24.

“Aquesta col·laboració amb Ocean Networks Canada proporcionarà dades científiques oceàniques vitals en l’oceà Antàrtic, entre altres coses perquè el nou observatori funcionarà tot l’any, no sols durant els mesos d’estiu en els quals l’estació compta amb personal”, afirma. “Tenir accés a aquestes dades gairebé contínues, des de qualsevol part del món, ajudarà a resoldre l’actual desafiament de la falta de dades en l’Oceà Austral”, afegeix Sorribas.

La cala Johnsons Dock

L’emplaçament escollit per a l’observatori cablejat submarí és una petita cala anomenada Johnsons Dock, amb una profunditat màxima de 25 metres. S’inspira en un dels observatoris àrtics de l’ONC, situat a Gascoyne Inlet, i utilitzarà el satèl·lit Iridium per transmetre les dades cada 30 minuts a l’ONC per al seu tractament, arxiu i distribució.

L’observatori consta d’un instrument científic CTD que mesura la conductivitat, la temperatura i la profunditat. Altres sensors registren  les concentracions d’oxigen dissolt i les propietats òptiques, com la terbolesa i la clorofil·la, que són importants per vigilar la qualitat de l’aigua de mar en aquest lloc on conflueixen l’aigua dolça del desglaç de les glaceres i l’aigua de l’oceà.

Juntament amb els dos flotadors autònoms Argo de profunditat de l’ONC, l’observatori ajudarà a vigilar els canviants processos biogeoquímics i físics de l’oceà en aquesta regió sensible i poc observada. Més informació dels observatoris de la ONC aqui.

ONC Communication/ CSIC Catalunya Comunicación / CSIC Comunicación

 

 

Contactes de premsa
Kate Moran (President and CEO, Ocean Networks Canada) at 250-812-1575 or kmoran@uvic.ca

Robyn Meyer (Ocean Networks Canada) at 250-588-4053 or onc-comms@uvic.ca

Jordi Sorribas Cervantes (Spanish National Research Council) at sorribas@utm.csic.es

CSIC Communication Department at comunicacion@csic.es

 

 

Zona en la qual s’ubica l’observatori submarí de la ONC i ubicació de la base antàrtica espanyola Juan Carlos I. / ONC

Zona en la qual s’ubica l’observatori submarí de la ONC i ubicació de la base antàrtica espanyola Juan Carlos I. / ONC