La ciutat dedica el Jardí d’Aclimatació, un dels espais amb més interès botànic de la ciutat, a l’ecòleg català Ramon Margalef, un dels científics més reconeguts a l’àmbit de l’oceanografia, la limnologia i l’ecologia. Pare de l’ecologia moderna, considerat un dels tres científics espanyols de més prestigi internacional del segle XX, i un dels científics catalans més importants de tots els tems, va ser professor d’investigació del CSIC i catedràtic de la Universitat de Barcelona.

Barcelona ha dedicado el Jardín de Aclimatación, que a partir de ahora se llamará Jardines de Ramon Margalef López, al prestigioso ecólogo. Se trata de uno de los espacios con mayor interés botánico de la ciudad de Barcelona y está situado en la montaña de Montjuïc.

Aquest cap de setmana passat s’ha celebrat l’acte d’homenatge i canvi de nom amb la participació d’Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona; Marc Serra, regidor del districte de Sants-Montjuïc; Marta Estrada, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC); Joan Armengol, professor emèrit de la Facultat de Biologia, i Ramon Margalef Mir, fill del reconegut ecòleg.

Ramon Margalef (1919-2004) és un dels científics més reconeguts en l’àmbit de l’oceanografia, la limnologia i l’ecologia, i autor d’obres de referència obligada per entendre el funcionament de la natura, com ara Ecologia (1974), Limnologia (1983) i Our Biosphere (1997). Un dels pares de l’ecologia moderna, va ser pioner als anys 40 a l’obtenció de sèries temporals marines, un enfocament que ha permès desenvolupar una investigació marina de qualitat i que ha demostrat ser essencial per a la comprensió dels ecosistemes.

Històricament, Margalef està considerat un dels tres científics espanyols de més prestigi internacional del segle XX, juntament amb Santiago Ramón y Cajal i Severo Ochoa, reconeguts amb el premi Nobel. Membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, ​​també era membre corresponent de les acadèmies de Madrid, Sevilla i Galícia i de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. A més, Margalef va ser investit doctor honoris causa per les Universitats de Laval (Canadà), Aix-Marsella (França), Luján (Argentina) i Alacant (Espanya).

Margalef va ser científic de l’Institut d’Investigacions Pesqueres del CSIC a Barcelona (l’actual Institut de Ciències del Mar), des de la seva fundació el 1951 fins l’any 1974, i en va ser el director del 1965 al 1967. El 1967 va ocupar a la Universitat de Barcelona la primera càtedra d´Ecologia de l´Estat espanyol.

Entre els guardons que va rebre Margalef, hi ha la Medalla d’Or del CSIC el 2002 i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2003. El 1997 va ser el primer científic a rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 1980 va ser guardonat per l’Institut Bedford d’Oceanografia de Halifax (Canadà) amb el premi Huntsman a l’excel·lència en ciències marines, considerat el Nobel de l’oceanografia, en la primera edició.

Des de l’any 2013, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l’Associació Catalana d’Oceanògrafes i Oceanógrafs (ACOIO) celebren  cada estiu el curs “Ramon Margalef Summer Colloquia”, enfocat a joves científics.

Fotografia de l'acte d'homenatge a l'ecòleg Ramon Margalef (Imatge: Ajuntament de Barcelona)

Fotografia de l’acte d’homenatge a l’ecòleg Ramon Margalef (Imatge: Ajuntament de Barcelona)