L’espai reforçarà la connexió entre la recerca oceànica i la societat, incloent activitats amb públic general, professionals de l’educació i art, administracions i empreses. És fruit de l’aliança entre l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a través de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i Barcelona de Serveis Municipals (BSM). .
Barcelona reforça el seu compromís amb el mar, la recerca i l’economia blava a través de tres nous equipaments, entre els quals destaca el centre Barcelona Mar de Ciència (BCN MdC), que estarà ubicat al moll de Marina del Port Olímpic. Aquest centre es convertirà en un referent en la cultura científica marina, la transferència de coneixement i la participació ciutadana, apropant la recerca oceànica i la sostenibilitat al conjunt de la població.
BCN MdC vol establir un vincle entre la ciutadania i el mar, i serà gestionat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) amb el suport del Port Olímpic. Amb una superfície construïda de 3.000 m² i una inversió de 30 milions d’euros per part de l’Ajuntament de Barcelona, l’espai serà gratuït i obert a tothom i oferirà una àmplia varietat d’activitats per a diferents públics. Es preveu que les obres comencin el 2026 i finalitzin el 2027.
A l’acte de presentació, el delegat institucional del CSIC a Catalunya, Lluis Calvo, ha destacat l’excel·lència científica de l’ICM-CSIC, que gestionarà BCN MdC, la col·laboració innovadora entre les diferents institucions que ha fet possible l’aliança. També, l’impacte que tindrà el nou equipament a la societat, ja que permetrà portar les dades i resultats científics a la societat, com un element de desenvolupament i també de sensibilització davant la crisi ambiental actual.
“BCN MdC pretén sensibilitzar la ciutadania sobre els reptes ambientals de l’oceà i fomentar una cultura de la sostenibilitat. El seu entorn promourà sinergies entre la recerca científica i l’economia blava, creant un espai on la ciència i la innovació es fusionen amb l’educació i la divulgació.”, exposa el director de l’ICM-CSIC, Valentí Sallarés.
Un espai per al descobriment oceànic
El projecte Barcelona Mar de Ciència (BCN MdC), fruit de l’aliança entre l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a través de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i Barcelona de Serveis Municipals (BSM), pretén convertir-se en el nou espai experimental de referència a la ciutat dedicat a l’exploració de l’oceà. A través de la seva ubicació estratègica i els seus programes d’activitats, l’espai impulsarà la col·laboració entre diferents actors públics i privats per a conscienciar sobre el rol essencial de l’oceà en la salut del planeta i buscar solucions als reptes actuals.
“El projecte es planteja com un nou espai experimental i pioner dedicat a fomentar la participació de diferents sectors socials i professionals, creant espais de descoberta, debats, co-creació i generació de noves narratives sobre la importància de l’oceà en la salut planetària, l’emergència climàtica i la biodiversitat. Per això, oferirà continguts diversos basats en la recerca com exposicions, residències artístiques, debats, experiències immersives jornades temàtiques, formacions professionals, tallers i activitats per tots el públics”, comenta Elisabetta Broglio, investigadora de l’ICM i coordinadora del projecte MdC.
D’aquesta manera, l’espai permetrà a la ciutadania ser alhora observadora i partícip en l’exploració de l’entorn marí, contribuint així a augmentar la comprensió i respecte pel medi marí per part dels habitants de la ciutat. A més, la seva ubicació al Port Olímpic també afavorirà sinergies entre la recerca científica i els projectes vinculats a l’economia blava, integrant-se així en el teixit local i connectant amb els barris litorals de la ciutat. L’Espai Mediterrani i el Pla comunitari de la Barceloneta són només alguns exemples de projectes amb els quals BCN MdC treballarà en xarxa, per tal que la ciutadania participi activament en la definició de continguts i en la programació d’activitats.
Un projecte que posiciona Barcelona com a referent en ciència marina
BCN MdC és una aposta clara per reforçar el paper de Barcelona com a ciutat pionera en ciència oberta i en la sostenibilitat marina, tot creant connexions amb altres ciutats marítimes que afronten reptes similars. Amb una inversió de 30 milions d’euros, l’espai comptarà amb 3.000 m² dedicats a la divulgació científica, la formació, la interacció i el treball cooperatiu, i es preveu que les obres s’iniciïn el 2026 per estar finalitzades el 2027.
Aquest projecte es complementa amb altres grans iniciatives del front litoral de Barcelona, com ara el Parc de Tecnologia Marítima i el Blue Tech Port, tots ells integrats dins del Pla Estratègic dels Espais Litorals de la ciutat. En conjunt, aquests equipaments consolidaran Barcelona com a capital de l’economia blava, tot enfortint la seva relació amb el mar i la projecció internacional de la ciutat en àmbits d’innovació, recerca i sostenibilitat.
Tres equipaments per transformar el litoral de Barcelona
L’espai Barcelona Mar de Ciència forma part d’una inversió global de 142 milions d’euros, que inclou també altres dos projectes estratègics: el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona i el Blue Tech Port, destinats a potenciar la recerca, la formació i l’emprenedoria en l’àmbit marítim.
El Parc de Tecnologia Marítima, amb una inversió de 56 milions d’euros, es situarà a la Nova Bocana del Port i oferirà infraestructures pioneres com una piscina hidrodinàmica i un simulador de navegació. Per la seva banda, el Blue Tech Port, també amb una inversió de 56 milions d’euros, es convertirà en un hub d’innovació enfocat en l’economia blava, situat al moll de Sant Bertran.
Aquests tres projectes, en el marc del Pla Estratègic dels Espais Litorals de la ciutat, impulsaran la relació entre Barcelona i el seu front marítim, refermant el seu compromís amb la innovació, la sostenibilitat i la cultura marina, i consolidant-la com a capital de la Mediterrània en economia blava, un sector que ja representa el 4,3% del PIB de la ciutat i inclou activitats com la logística marítima, les energies renovables marines i el turisme.


Foto de família de la presentació dels nous equipaments amb l’alcalde Jaume Collboni (sisè per l’esquerra). Imatge: Ajuntament de Barcelona.
A sota, un moment de la presentació. D’esquerra a dreta: Anna Majó, directora de Sectors Estratègics i Innovació de Barcelona Activa; Lluís Calvo, delegat del CSIC a Catalunya; Jaume Baró, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat; Daniel Crespo, rector de la UPC; Susana Closa, gerent de l’Institut Barcelona Esports; i Carles Anglada, director del World Trade Center (imatge: CSIC).