Aquest projecte europeu, liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) a Barcelona, ampliarà i donarà suport a la Xarxa d’Escoles Blaves Europees. Proporcionarà recursos educatius, introduirà la ciència ciutadana a les aules i subvencionarà més de 100 escoles europees i de països associats
La Missió de la Unió Europea “Restaurar els nostres oceans i aigües”, que és un dels eixos del programa de recerca Horizon Europe, té com a objectiu protegir i restaurar la salut dels ecosistemes aquàtics (mars, oceans i aigües continentals) a través de la investigació i la innovació, així com la participació ciutadana. Aquesta Missió, amb reptes plantejats per assolir el 2030, exercirà un paper clau per assolir la neutralitat climàtica i restaurar els ecosistemes aquàtics.
En aquest context neix el projecte Europeu ProBleu,, d’abast internacional, que ampliarà i donarà suport a la Xarxa Europea d’Escoles Blaves, creada el 2021 per portar el coneixement dels oceans a les aules.
ProBleu està coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona i inclou cinc socis més que treballen junts per assegurar l’objectiu de ProBleu: Universitat de Tecnologia Kauna (KUT, Lituània), INOVA+ (Portugal), Earthwatch (Regne) Unit), Plymouth Marine Laboratory (PML, Regne Unit) i National Marine Aquarium (OCT, Regne Unit).
Una xarxa de més de 100 escoles
Al llarg dels 3 anys de projecte, ProBleu llançarà a través de la seva pàgina web diferents convocatòries on almenys 100 escoles europees i de països associats es beneficiaran de recursos econòmics per desenvolupar diferents projectes educatius i de ciència ciutadana. El projecte contempla adaptar els recursos al màxim nombre de llengües possibles, incloent-hi algunes de les llengües minoritàries a Europa.
Primera convocatòria d’ajuts, al novembre
Els centres educatius podran sol·licitar ajuts de fins a 10.000 euros per a projectes de fins a 12 mesos de durada. La convocatòria de la primera ronda de finançament s’obrirà aproximadament al novembre de 2023, però les escoles interessades poden inscriure’s ja (https://forms.office.com/e/KimpnDhL39) per rebre la informació de la convocatòria tan bon punt sigui publicada.
A banda d’aquestes convocatòries, es crearà un catàleg de recursos educatius per al professorat. Tots els recursos i les eines es complementaran estimulant la connexió entre les comunitats escolars i els reptes ambientals locals. A més, ProBleu ajudarà les escoles a desenvolupar activitats de projectes locals integrant els resultats en productes globals de recerca relacionats amb la Missió de la Unió Europea “Restaurar els nostres oceans i aigües”.
“Promourem la integració de dos recursos principals en els currículums escolars: en primer lloc, pretenem establir una interacció més gran de les activitats escolars amb diferents projectes de recerca, enfortint el vincle entre les activitats escolars i la ciència”, comenta Luigi Ceccaroni, Investigador principal d’Earthwatch, una altra de les entitats que participa al projecte.
“En segon lloc, promourem recursos educatius innovadors, incloent-hi també aquells relacionats amb el que es coneix com a ‘ciència ciutadana’, amb el professorat treballant conjuntament amb les col·lectius socials per fomentar una mentalitat científica, cosa que permet a la societat abordar de manera racional els problemes moderns complexos relacionats amb la sostenibilitat dels ecosistemes”, afegeix Jaume Piera, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i coordinador del projecte.
La iniciativa desenvoluparà un conjunt de recursos i eines educatives basades en metodologies d’Open Schooling, com una manera d’obrir l’escola a la societat, col·laborant amb diferents institucions per impactar tant a l’escola com a la comunitat. També l’Open Schooling servirà per enriquir els currículums i el repertori pedagògic de les escoles i compartir experiències amb les institucions locals.
El paper fonamental dels ecosistemes aquàtics
L’objectiu principal de la Xarxa Europea d’Escoles Blaves és la divulgació de l’impacte directe que els ecosistemes aquàtics, com ara mars, oceans, rius, llacs i estuaris, tenen sobre la qualitat de vida de la societat. Aquests ecosistemes són crucials ja que proporcionen recursos alimentaris, contribueixen significativament a la producció d’oxigen atmosfèric i actuen com a reguladors del clima. Per això, resulta imperatiu comprendre’n el funcionament i promoure’n activament la conservació per contrarestar els efectes del canvi climàtic i preservar la valuosa biodiversitat que allotgen.
Diverses iniciatives han sorgit amb el propòsit de difondre aquest coneixement, entre les quals destaca el concepte de Cultura Oceànica promogut per les Nacions Unides (ONU) i recolzat per la UNESCO i la Comissió Europea.
En aquest context, ProBleu va més enllà, ja que, a més d’abordar la cultura oceànica, estén el seu enfocament als ecosistemes continentals, incloent-hi rius, llacs i estuaris. Així mateix, enforteix els vincles entre la comunitat educativa i investigadora i introdueix la ciència ciutadana com una eina fonamental per apropar el coneixement sobre els ecosistemes aquàtics a la societat en general.
Introduir la ciència ciutadana a les aules
La ciència ciutadana implica la participació activa del públic en activitats de recerca científica, ja sigui mitjançant l’aportació intel·lectual o mitjançant diverses eines i recursos. En el cas específic de ProBleu, les escoles tindran a la vostra disposició guies, eines i recursos didàctics, inclosos recursos de ciència ciutadana, com els kits de monitorització FreshWater Watch i la plataforma MINKA.
“Aquest enfocament innovador empodera les institucions educatives i promou la conscienciació i la participació ciutadana en la preservació dels nostres valuosos ecosistemes aquàtics. ProBlue s’erigeix com un far de coneixement i compromís en la travessia cap a un futur més sostenible i en harmonia amb el nostre entorn natural”, diuen els impulsors del projecte.

Una activitat escolar en el marc de la Xarxa Europea d’Escoles Blaves.