Més de 30 experts en intel·ligència artificial i educació donaran formació especialitzada a IA a docents i investigadors joves a l’Escola d’Estiu AIHUB, a Barcelona entre el 3 i el 7 de juliol. És la segona edició del curs i està organitzada pel CSIC (Connexió AIHUB.CSIC) i EduCaixa.
La intel·ligència artificial (IA) ha estat present a les aules molt abans que l’arribada del ChatGPT el mes de novembre passat revolucionés internet i acaparés titulars fins al dia d’avui. Des de fa anys, diferents metodologies, eines i aplicacions basades en IA han possibilitat la millora dels processos d’ensenyament i aprenentatge, deixant una petjada significativa en tots els nivells educatius i obrint una finestra d’oportunitats i desafiaments per a docents, estudiants i la resta de la comunitat educativa. Quins coneixements, habilitats i valors hem de proporcionar per a formar ciutadans competents i crear societats justes en l’era de IA?, Com hem d’adaptar la IA per al seu ús en educació?, quin paper té la recerca de la intel·ligència artificial en aquest context?, quin ha de ser el contacte que s’estableixi entre la comunitat educativa i la comunitat investigadora? Aquestes són algunes de les preguntes que es posaran sobre la taula el mes vinent de juliol a Barcelona amb motiu de l’Escola d’Estiu AIHUB.
L’Escola d’Estiu AIHUB celebrarà la seva segona edició del 3 al 7 de juliol en Caixaforum Macaya per a conjuminar tant docents com investigadors entorn de la reflexió sobre el paper de la IA en l’ensenyament, les seves oportunitats i els seus reptes. Organitzada conjuntament entre la Connexió AIHUB del CSIC i EduCaixa, el projecte educatiu de la Fundació “la Caixa”, comptarà amb un programa d’aprenentatge dividit en dos itineraris especialitzats: Educant en IA, per a docents, i Reptes de la IA per a joves investigadors. Es pot consultar tota la informació en https://aihub.csic.es/escuela-de-verano-aihub/.
Educant en IA
Aquest itinerari està dissenyat per a docents de tots els nivells educatius que desitgin aprendre com incorporar de manera efectiva la intel·ligència artificial en la seva pràctica pedagògica i conèixer mètodes i recursos per a ensenyar IA als seus alumnes. S’abordaran les metodologies i eines de IA més actuals aplicades a l’educació i s’exploraran les estratègies per a portar l’ensenyament de la IA a l’aula des d’una perspectiva crítica i fomentant un ús responsable i ètic de la IA. Aquesta combinació de la teoria i la pràctica serà possible gràcies a la participació com a ponents tant d’investigadors de IA com de professionals de l’ensenyament amb anys d’experiència dins i fora de les aules.
A més, els docents que participin en l’escola tindran l’oportunitat de mostrar el seu treball relacionat amb la IA i les aules en una sessió especialment dedicada a la presentació dels pòsters en el qual mostraran aquestes experiències.
Reptes de la IA
Per part seva, els investigadors podran aprofundir en els fonaments teòrics i pràctics de la IA, així com en les tècniques i metodologies més avançades, amb aplicacions en multitud d’àrees com l’agricultura, la salut o la mobilitat, entre altres. Tindran com a tutors investigadors del CSIC que han participat en la identificació dels principals reptes als quals s’enfronta la recerca en IA i treballen tant en la investigació bàsica com en l’aplicada en aquesta àrea.
No obstant això, aquests dos itineraris no estaran separats. Al llarg de la setmana, participants de tots dos programes es reuniran en focus groups per a intercanviar percepcions, idees, necessitats i propostes que els permetin alienar-se per a integrar la recerca en la pràctica docent, compartiran reflexions en un taller sobre ètica aplicada a la intel·ligència artificial i assistiran a lliçons magistrals que abordaran l’ús de la intel·ligència artificial en les Ciències de la Vida, les Ciències Físiques i les Ciències Socials.
D’altra banda, no es tractarà únicament d’una Escola amb un contingut eminentment teòric. Aquest es posarà sobre la taula dels diferents tallers que pretenen portar a l’acció l’après i debatut en xerrades i panells. Aquests tallers abordaran, en el cas de l’itinerari d’Educand en IA, el Machine Learning, la Robòtica i les IA Generatives i seran impartits per docents i investigadors que estan en connexió directa amb la realitat de les aules. En el cas dels investigadors, es realitzarà un taller en format ‘hackathon’ que, durant tres jornades, tractaran de solucionar problemes de projectes existents del CSIC a través de la programació en aprenentatge automàtic, robòtica i ciència de dades.
L’Escola d’Estiu AIHUB és una acció més de la Connexió en Intel·ligència Artificial del CSIC per a transmetre a la societat els resultats i avanços en intel·ligència artificial, així com els seus desafiaments. D’una banda, formarà als nous investigadors en aquesta àrea i, per un altre, en aliança amb EduCaixa, formarà al professorat per a transmetre a les noves generacions com viure una vida mediada per les tecnologies intel·ligents d’una manera ètica i impulsar el desenvolupament de les STEMS.
El curs està oirganitzat per la Connexió en Intel·ligència Artificial del CSIC (AIHUB) i Educaixa. AIHUB és una iniciativa del Consell Superior d’Investigacions Científiques per establir una xarxa de col·laboració científica entorn de la Intel·ligència Artificial, la Robòtica i la Ciència de Dades que aglutina a investigadors del CSIC que apliquen la intel·ligència artificial en diferents àrees i col·laboren en activitats de recerca, formació, transferència i comunicació. La xarxa està coordinada des de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial i l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial i aglutina a prop de 400 investigadors de 95 grups de recerca de 45 centres del CSIC.
EduCaixa és el programa educatiu de la Fundació ”La Caixa” que impulsa la transformació educativa amb la finalitat de respondre a les necessitats de la societat del segle XXI. Els seus principals reptes són: d’una banda, millorar les oportunitats d’aprenentatge dels alumnes; i per l’altre, millorar la qualitat educativa dels centres per a garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.
Entre el professorat, es pot destacar:
- Carles Sierra
Professor d’investigació del CSIC, coordinador de la Connexió AIHUB-CSIC i director de l’Institut d’Investigació Recerca en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) des del 2019, també és professor adjunt de la Universitat de Tecnologia de Sydney (UTS). Ha treballat prèviament en diferents universitats del Regne Unit i d’Austràlia. La seva recerca se centra actualment en els sistemes intel·ligents distribuïts i en les tecnologies de l’acord.
- Marta García Matos
Llicenciada en Física Teòrica per la Universitat Autònoma de Madrid, i doctora en Lògica matemàtica per la Universitat d’Hèlsinki. Ha compaginat la seva labor investigadora amb la docent, impartint classes de matemàtiques en la Universitat Pompeu Fabra i en educació secundària. També ha treballat en l’equip de divulgació científica del ICFO-Institut de Ciències Fotòniques, a càrrec de projectes que tracten d’aproximar el públic general a la ciència mitjançant un enfocament més humanístic i actualment el fa també des de la línia de matemàtiques i computació en EduCaixa. Moderadora del panell sobre matemàtiques i pensament computacional en el qual es debatrà sobre l’educació matemàtica per a l’ensenyament de la IA.
- Ramon López de Mántaras
Professor d’Investigació del Consell Superior de Recerques Científiques i fundador i exdirector de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA). Doctor en Física per la Universitat Paul Sabatier de Tolosa (França) i doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Pioner en la recerca en la IA en l’Estat Espanyol amb gairebé 300 articles publicats i Premi Nacional de Recerca Julio Rey Pastor en 2018. Serà el moderador del debat sobre la introducció de l’aprenentatge automàtic (Machine Learning) a l’aula.
- Pedro Meseguer
Investigador científic del CSIC en el IIIA. El seu treball de recerca s’ha centrat en raonament amb restriccions i en cerca heurística, temes sobre els quals ha realitzat nombroses publicacions. Ha participat en diversos projectes de recerca, i ha desenvolupat tasques editorials en revistes especialitzades. En paral·lel al seu treball de recerca, ha fet diverses tasques docents, de direcció de tesis doctorals i de servei a la comunitat de IA. A més, s’afegeix el seu interès recent per la divulgació científica. Serà un dels relators de l’Escola d’Estiu i recollirà, juntament amb altres companys, informació dels diferents debats, intervencions i grups de treball i formularan recomanacions per als “policy makers” de l’àmbit educatiu.
- Noelia Ferruz
Doctora en biologia experta en IA aplicada a la proteòmica, cap del grup AI for Protein Design (Artificial Intelligence for Protein Design) de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC). Premiada amb el L’Oréal-Unesco per la seva recerca sobre el chatGPT de les proteïnes. Impartirà una conferència magistral sobre l’estat de l’art de l’aplicació de la IA a les Ciències de la Vida i, en particular, la seva aplicació al camp de la biologia molecular i el descobriment de proteïnes.
- Arantza Oyanguren
Doctora en Físiques i Professora Titular per la Universitat de València. Investigadora en l’Institut de Física Corpuscular i coordinadora del grup “Early-career physicists, gender equality and diversity, ECGD” en l’experiment LHCb (CERN). Impartirà la conferència magistral sobre l’estat de l’art de l’aplicació de la IA a les Ciències Físiques i, en particular, la seva aplicació al camp de la física i el desenvolupament de maquinari sostenible.
- Rossana Cabau
Mestra d’Educació Especial i secretària de l’escola Escola Pins de Castelldefels. Responsable del pla de convivència i atenció de l’alumnat amb necessitats específiques. Al costat dels seus companys, Carme López i Andreu Pons, impartirà la conferència magistral sobre l’estat de l’art de l’aplicació de la IA en les Ciències Socials i, en particular, es mostraran experiències de codocencia i com es treballa el desenvolupament emocional amb els resultats de la IA amb l’alumnat a l’aula.
- Héctor Gardó
Doctor en Ciències de l’Educació (URL), llicenciat en Ciències Polítiques (UAB) i màster en Gestió Pública (UPF). Director d’Equitat Digital en la Fundació Bofill. Format en recerca educativa a l’Harvard Graduate School of Education i en el MIT Mitjana Lab. Serà el moderador del debat sobre les oportunitats i limitacions de la IA Generativa en la seva aplicació a l’aula.
- Guillem Alenyà
Científic titular i director de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-CSIC-UPC) des de 2020. Graduat en Enginyeria Informàtica en la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC, Alenyà es va doctorar en la UPC amb un treball sobre navegació de robots mòbils mitjançant contorns actiu. Ha exercit també funcions docents, com a professor en el programa del màster en Automàtica i Robòtica. I va crear el Laboratori de Vida Assistida del IRI, del qual ha estat responsable. Serà el moderador del debat sobre el desenvolupament i l’evolució de l’aprenentatge de la robòtica a l’aula.
- Coral Regí
Directora de l’Escola Virolai i biòloga de formació. Membre del comitè científic del projecte Educació Demà. Serà una de les relatores de l’Escola d’Estiu i recollirà, juntament amb altres companys, informació dels diferents debats, intervencions i grups de treball i formularan recomanacions per als “policy makers” de l’àmbit educatiu.
- David Mellado
Coordinador del departament de Matemàtiques i Professor d’aquesta disciplina i de Ciències digitals i Tecnologia en un centre educatiu francès anomenat Lycée Bel Air (Sant Pere de Ribes). Participant del panell IA Generativa: Oportunitats i limitacions de la seva aplicació a l’aula.
Més informació a: https://aihub.csic.es/escuela-de-verano-aihub/.
Laura Cester- Comunicació IIIA-CSIC
