Formada per una vintena de membres d’universitats i centres de recerca, entre ells el CSIC, i amb seu a Catalunya, El 28 de febrer es realitza una jornada a la Residència d’Investigadors, amb la conferència inaugural de Wiebe E. Bijker, un dels pares dels Estudis de Ciència i Tecnologia a tot el món. Bijker parlarà de la importància de desenvolupar sistemes científics i tecnològics responsables amb la societat i l’entorn, així com de les relacions entre ciència, tecnologia i democràcia.
Investigadors de diverses universitats i centres de recerca de Catalunya, entre ells l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, han creat l’Associació Catalana d’Estudis de la Ciència i la Tecnologia (STS-CAT), una plataforma amb seu a Catalunya per a acadèmics, professionals i ciutadans interessats a explorar les interaccions entre la ciència, la tecnologia i la societat.
El proper 28 de febrer, de 09:30 a 13:30, es realitza la jornada de presentació a la Residència d’Investigadors, on es comptarà amb la conferència inaugural de l’investigador Wiebe E. Bijker, un dels pensadors de referència en aquest àmbit.
El Prof. Bijker és un dels pares dels Estudis de Ciència i Tecnologia a nivell internacional, i un dels principals exponents de la Teoria sobre la Construcció Social de les Tecnologies. Bijker estudia la relació entre el desenvolupament de la tecnologia i la societat, i com l’aparició de noves tecnologies impacta en la democràcia i pot comportar el sorgiment d’un nou ordre social.
Enginyer, filòsof i doctor en Sociologia i Història de la Tecnologia per la Universitat de Twente (Països Baixos), actualment és assessor pel govern holandès com a expert en les relacions entre democràcia i tecnologia.
Ha dirigit el Departament de Ciències Socials i Tecnologia, de la Facultat d’Arts i Cultura de la Universitat de Maastricht. Ha estat president de la 4S (Society for Social Studies of Science), associació internacional que fomenta la interdisciplinarietat i el compromís acadèmic en los estudis socials de la ciència, la tecnologia i la medicina.
És coautor dels llibres ‘The Social construction of technological systems: new directions in the sociology and history of technology’ (1987) i Technology / Building Society Studies in Sociotechnical Change’ (1992), obres de referència que marquen l’inici de la Sociologia de la tecnologia
L’STS-CAT persegueix contribuir a la visibilitat i a la rellevància dels Estudis de la Ciència i la Tecnologia tant en l’àmbit acadèmic com en la societat en general. La seva Junta directiva té la composició següent: Eduard Aibar Puentes (Estudis d’Arts i Humanitats, UOC), president; Núria Vallès Peris (investigadora de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial – CSIC), vicepresidenta; Joan Moyà Köhler (Dpt. de Psicologia Social, UAB), Secretari; Òscar Coromina Rodríguez (Dpt. de Comunicació Audiovisual i Publicitat, UAB) Tresorer; Violeta Argudo Portal, Enrique Baleriola Escudero, Rosana Ramírez Nethersole, Marina Prat Carreño, Vocals.
Jornada de la l’Associació Catalana d’Estudis de la Ciència i la Tecnologia (STS-CAT)
Data i hora: 28 de febrer de 2025, a les 9:30 hores.
Lloc: Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat), C/Hospital, 64, 08001 Barcelona.
