Carme Torras, professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estat distingida per la Creu de Sant Jordi per la seva gran trajectòria. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi 2024 a Carme Torras Genís per la seva gran trajectòria i versatilitat, com una de les científiques catalanes més brillants dintre del camp de la robòtica i la intel·ligència artificial, i alhora una destacada escriptora de ciència-ficció.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. El guardó es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Torras és professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI, CSIC-UPC), des de l’any 1991, on dirigeix el grup d’investigació RobIRI. El seu treball busca principalment millorar les capacitats de percepció, aprenentatge i planificació dels robots d’assistència a persones amb limitacions físiques o cognitives, per aconseguir graus més alts d’autonomia i facilitat d’ús.

Màster en Matemàtiques i Informàtica per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Massachussetts, respectivament, i doctorada en Informàtica a la UPC, Carme Torras és un referent en la incorporació de la dona al món tecnològic.

Al llarg de la seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaca la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya al Mèrit Científic i Tecnològic (2000), el Premi Nacional d’Investigació Julio Rey Pastor del Ministeri de Ciència i Innovació (2020) i el Premi Nacional de Recerca concedit pel Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) el 2020. És acadèmica de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya, fellow de l’Associació Europea per a la intel·ligència artificial i de l’IEEE, membre numerària de l’Acadèmia Europea i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

La investigadora Carme Torras en el seu laboratori. Imatge: Pere Virgili

La investigadora Carme Torras en el seu laboratori. Imatge: Pere Virgili