Inspiraciència, concurs de relats del CSIC, canvia el format i alternarà un any de certamen amb un altre d’activitats gratuïtes al voltant de les arts i les ciències. Enguany, en el marc de la Setmana de la Ciència, proposa la visita teatralitzada a la Delegació del CSIC, que mostrarà la vida a la Barcelona dels segles XIV i XV (dies 20 i 22 de novembre), i un espectacle que uneix dansa i ciència (el 15 de novembre). La pròxima convocatòria del concurs de relats Inspiraciència serà el 2025

Inspiraciència és un concurs de relats científics coordinat des de la Delegació del CSIC a Catalunya que compta amb el suport de nombroses entitats científiques i culturals. Amb 13 edicions i 5.900 textos rebuts en castellà, català, gallec i euskera, anuncia un canvi de format amb la finalitat de fer més atractiu i enriquidor el projecte.

El certamen es mantindrà, però se celebrarà de manera biennal al llarg d’un curs acadèmic. Durant els cursos en els quals no es realitzi el certamen es duran a terme activitats temàtiques al voltant de les arts i les ciències. Les activitats d’enguany són una visita teatralitzada a la seu de la Delegació del CSIC a Catalunya, un edifici molt desconegut per a la majoria dels barcelonins, i un espectacle sobre dansa i ciència.

Espectacle i col·loqui sobre dansa i ciència

Com s’han influït mútuament ciència i art? És la reflexió que es plantejarà el divendres 15 de novembre, a les 17.30. Serà amb l’espectacle Atardecer, amb el físic i divulgador Joaquín Sevilla i la coreògrafa Carmen Larraz (Dinamo Danza). També hi haurà un col·loqui sobre les relacions entre dansa i ciència, amb la participació de la investigadora Gemma Rius (IMB-CNM, CSIC) i la ballarina i investigadora María Cabrera (CCHS, CSIC), qui, a més, interpretarà dues peces de dansa: Danza española n. 5, d’Enric Granados, i una reconstrucción de “La Corrida de Antonia Mercé, la Argentina. L’activitat es realitzarà a la Delegació del CSIC i comptarà amb intèrpret en llengua de signes. Requereix inscripció prèvia mitjançant aquest enllaç.

Viatge al passat en la Delegació a Catalunya

Els edificis de Ciutat Vella de Barcelona tenen històries ocultes i la Delegació del CSIC no és una excepció. Per primera vegada s’ofereix una visita teatralitzada a l’edifici, que també acull a la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC. L’edifici se situa al carrer de les Egipcíaques (barri del Raval), dita així per l’antic convent homònim que albergava a, segons deien llavors, ‘dones esgarriades’.

De la mà de personatges del passat i a través d’un relat ple de misteri, es mostrarà com era la vida en els segles XIV i XV, els seus secrets i històries d’opressió cap a les dones. L’activitat, Visita teatralitzada. La Casa dels Egipcíaques: històries de dons sense nom a la Barcelona medieval, s’ha creat en col·laboració amb la companyia de teatre científic Institut de Ciència i Teatre (InCiTe) i les actrius Susana Eva Martínez i Carolina Llacher. Hi haurà dues sessions: el dimecres 20 de novembre, a les 18.15, i el divendres 22, a les 17.00. La del divendres comptarà amb intèrpret en llengua de signes. En ambdues es requereix inscripció prèvia.

Nou format d’Inspiraciència

Sota el lema “més que relats”, Inspiraciència, certamen que ja ha complert 13 edicions, potenciarà el seu caràcter interdisciplinari, inclusiu i plurilingüe, i relacionarà no sols literatura i ciència, sinó art i ciència, convertint-se en un espai de reflexió i creació. A més, fomentarà la inclusivitat mitjançant tallers de relats científics en centres educatius de zones amb major demanda d’acció social. D’altra banda, les relacions entre ciència i art es fomentaran també amb premis especials.

La convocatoria de la XIV edició del concurs està prevista per a l’octubre de 2025.

Algunes institucions i entitats col·laboradores de Inspiraciència són: Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (VACC) del CSIC, delegacions i centres del CSIC, Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Escuela de Escritores, Revista Mètode, Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, Editorial Galaxia, Efervesciencia, ElHuyar, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Principia Magazine i Biblioteques de Barcelona.


Més información a través de:
info@inspiraciencia.es. Les persones o entitats interessades a rebre les novetats de la iniciativa Inspiraciència, com el programa d’activitats o l’inici del concurs, poden subscriure’s a la llista de correu dirigint-se a la mateixa adreça de correu electrònic.

Ciencia y Danza. Espectáculo y coloquio

Cartell de “Ciencia y Danza. Espectáculo y coloquio”

Visita teatralitzada. La Casa de les Egipcíaques

Cartell de “Visita teatralitzada. La Casa de les Egipcíaques: històries de dones sense nom a la Barcelona medieval”