Ciència al Barri

Cultura científica per la igualtat

Inicio > Cultura científica > Ciencia en el Barrio

Ciència al Barri és un projecte de divulgació científica que en el territori barceloní es dirigeix, principalment, a centres educatius i casals de barri. Les zones d’acció del projecte són aquelles que, segons els indicadors recollits per ajuntaments i altres administracions estatals de referència, presenten un major risc de vulnerabilitat.

En l’actualitat, Ciència al Barri Barcelona es troba en els districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris.

A la ciutat comtal, el projecte va començar en el curs 2023-2024, durant el qual va incorporar els seus primers set centres: els instituts de secundària Miquel Tarradell, Barri Besòs, Front Marítim, XXV Olimpíada i l’institut escola Elisabets; i els casals de barri del Raval i Verdun.

Aquest projecte de divulgació científica està impulsat per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC i es desenvolupa a les ciutats de Madrid, on va néixer en 2016, Sevilla (2022) i Barcelona (2023).

Més informació: Ciència en el Barri i xarxa de centres de Barcelona.

Què ofereix Ciència al Barri Barcelona?

Aquells centres que formen part de la xarxa compten durant el curs acadèmic amb un catàleg d’activitats realitzades per investigadors i investigadores del CSIC a Catalunya. S’ofereixen cinc formats: tallers, xerrades-diàlegs, clubs de lectura, exposicions i visites guiades als centres del CSIC a Catalunya.

Objectiu: arribar a tot el teixit del barri

Ciència al Barri neix i es desenvolupa amb l’objectiu clar d’arribar a tot el teixit del barri. Per a fer-ho realitat, s’estan portant les activitats a altres centres, a més de les escoles.

A Madrid, on va començar abans,  el projecte és present en Centres d’Educació de Persones Adultes, Centres de gent gran  i Centres Educatius Terapèutics – Hospitals de Dia. A Barcelona, des del primer any s’ha donat el pas per portar-ho als casals de barri de la ciutat, centres culturals de gran acolliment pel veïnat barceloní, com una nova estratègia de penetració en el teixit veïnal.