L’ús d’intel·ligència artificial en el sistema d’alertes primerenques permet la detecció de l’expansió dels mosquits vectors de malalties a temps gairebé real. Donat l’èxit aconseguit en 2023, permetent la detecció de mosquit tigre en 96 nous municipis, l’objectiu enguany és ampliar la comunitat de persones usuàries de Mosquito Alert.
El projecte Mosquito Alert ha estat un dels protagonistes de la I Jornada Formativa sobre el Pla Nacional de malalties transmeses per vectors, organitzada pel Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES) i celebrada en el Ministeri de Sanitat.
La jornada ha servit per a detallar el contingut del Pla, les seves diferents seccions i s’ha destacat la consolidació de la ciència ciutadana com a element fonamental d’aquest. A més, s’ha realitzat una crida a la participació ciutadana, impulsant per segon any consecutiu l’ús de Mosquito Alert per a la vigilància i detecció precoç de mosquits vectors de malalties, amb l’objectiu de repetir els assoliments de la temporada anterior.
Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC, el CREAF, l’ICREA i l’associació mediambiental Xatrac. Mitjançant una app permet a la ciutadania reportar la presència de mosquits, tot adjuntant fotografies.
La detecció precoç d’aquests és possible gràcies al seu sistema d’alertes que combina la rapidesa de la intel·ligència artificial (IA) amb la precisió humana que aporta la comunitat d’especialistes en entomologia ReNED (Xarxa Nacional d’Entomologia Digital). Cada imatge rebuda és processada considerant la seva localització, i la distribució coneguda de l’espècie identificada i, davant la detecció de l’espècie en un municipi on no es coneixia la seva presència, s’avisa de manera automatitzada al CCAES que informa i insta les comunitats autònomes a la presa de decisions pertinents.
“El 21% dels descobriments de mosquit tigre a Espanya des de 2014 s’han realitzat gràcies a la ciutadania. Científicament, hem demostrat que la ciència ciutadana és eficaç tant en la detecció de mosquits invasors, com a eficient, sent 8 vegades més cost-efectiva que la vigilància tradicional. Per això és un gran complement als mètodes de vigilància tradicionals”, ha explicat Frederic Bartumeus, codirector de Mosquito Alert i investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB – CSIC).
Notifica que et pica! Nova crida a la participació
L’any passat, sota el lema “Notifica que et pica!”, es va promoure l’ús de l’aplicació, tal com s’inclou en el Pla Nacional. Com a resultat, es van identificar 96 nous municipis en els quals es va detectar per primera vegada la presència de mosquit tigre (Aedes albopictus) (Vegeu mapa en nota 1). Aquest èxit s’exemplifica amb la primera detecció del mosquit tigre a Galícia. L’eficient coordinació entre Mosquito Alert, la Xunta de Galícia i la Xarxa Gallega Vigilància de Vectors va permetre confirmar la presència del mosquit tigre sobre el terreny en menys de 24 hores.
“La resposta massiva de la ciutadania va permetre recopilar en 2023 en l’àmbit estatal més de 17.956 informes amb imatges de mosquits i 28.596 notificacions de picades”, ha afegit John R. B. Palmer, codirector de Mosquito Alert i investigador de la Universitat Pompeu Fabra.
Donat l’èxit aconseguit, l’objectiu enguany és consolidar i ampliar la comunitat de persones usuàries de Mosquito Alert. “Una major participació ens permetrà vigilar l’expansió del mosquit tigre de manera més eficient, facilitant una resposta àgil, ràpida i la implementació de les mesures pertinents”, segons Lucía García San Miguel, de CCAES.
Els materials divulgatius de la campanya “Notifica que et pica” es troben disponibles a la web de Mosquito Alert perquè qualsevol persona o institució interessada pugui descarregar-los i sumar-se a la iniciativa.
Desafiaments davant l’augment de malalties transmeses per mosquits
El dengue ha experimentat un increment significatiu a escala mundial en 2024, especialment a Amèrica, on l’OMS ja ha registrat més de 7,5 milions de casos. A Europa, 2023 va marcar un rècord en el nombre de casos importats des de l’inici de la vigilància en 2008. Davant un estiu que es preveu complicat, la vigilància entomològica és crucial, especialment considerant l’alt nombre de desplaçaments intercontinentals amb destinació a Europa.
Durant la jornada, a banda de potenciar l’ús de Mosquito Alert per tal d’informar sobre picades rebudes i contribuir a estudiar on hi ha una major interacció entre humans i mosquits, s’ha emfatitzat la importància de conscienciar sobre les mesures de protecció personal. En aquest context, s’ha ressaltat la importància d’usar repel·lents, instal·lar xarxes a casa i eliminar qualsevol acumulació d’aigua on els mosquits puguin reproduir-se.
Referent a la mobilitat internacional, s’insta la comunitat viatgera, especialment als qui visitin àrees amb alt risc de dengue, a revisar les recomanacions de salut abans i després del viatge. És essencial estar alerta als símptomes del dengue en tornar a Espanya, evitar picades de mosquits i buscar atenció mèdica si apareix simptomatologia en els quinze dies posteriors al retorn.
Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana que busca monitoritzar i controlar les poblacions de mosquits invasors a través de la participació activa de la ciutadania. La plataforma està coordinada per quatre institucions públiques de l’àmbit de la investigació científica. El CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i el CEAB-CSIC (Centre d’Estudis Avançats de Blanes)

Mapa de distribució de mosquit tigre i alertes primerenques generades el 2023 a Espanya. En vermell les notificacions ciutadanes. En verd fosc la distribució coneguda del mosquit tigre. En verd clar, l’absència de mosquit tigre. En gris, aquelles zones en les quals no es disposa de dades.