Quinze mesos després de l’inici del projecte, que compta amb l’ICMAB-CSIC, els participants s’han reunit a Grècia per mostrar els primers resultats. L’objectiu principal és garantir la seguretat dels ciutadans davant de les tecnologies, existents i futures, de telecomunicacions basades en camps electromagnètics. Han desenvolupat un programari per modelitzar la distribució dels camps electromagnètics en organismes i predir-ne la incidència en el cos. Mitjançant experiments biològics, estudiaran els efectes de l’exposició a radiofreqüències en proteïnes, cèl·lules i organismes
El projecte europeu NextGem, dirigit a garantir la seguretat dels ciutadans davant de les tecnologies existents i futures, de telecomunicacions basades en camps electromagnètics, acaba de presentar a Grècia alguns dels primers resultats. El projecte compta amb la participació de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del CSIC i està coordinat per la Fundació per a la Recerca i la Tecnologia – Hellas, de Grècia. Entre els socis hi ha institucions de recerca, universitats, organitzacions públiques i governamentals, petites i mitjanes empreses i indústries.
Després de quinze mesos de treball, el projecte ha aconseguit avenços significatius, com la identificació de les necessitats i preocupacions de les parts interessades en un entorn de telecomunicacions en canvi constant, i la determinació dels patrons i les característiques d’exposició a camps electromagnètics (CEM) passats i presents.
També s’ha dissenyat l’arquitectura de la plataforma NIKH, per donar suport al cicle de vida complet de les dades generades a NextGem de manera inclusiva i oberta. NIKH, de l’anglès Innovation and Knowledge Hub, és una eina en línia dedicada a emmagatzemar les innovacions i els resultats de la investigació produïts en el marc del projecte, inclosos els coneixements científics externs d’investigacions anteriors o de col·laboracions.
Programa per modelitzar la incidència electromagnètica en organismes
Entre els resultats, cal destacar el desenvolupament d’ERMES, un programa informàtic destinat a modelitzar la distribució dels camps electromagnètics en organismes amb diferents formes corporals i predir-ne la incidència en les capes superficials i profundes del cos. Paral·lelament, s’estan dissenyant sensors portàtils per controlar en temps real la intensitat dels camps electromagnètics absorbits pels usuaris finals durant les activitats quotidianes.
Homogeneïtzar els experiments
Pel que fa als experiments biològics, el projecte treballa per avaluar l’exposició de proteïnes a camps electromagnètics. També s’estan preparant experiments amb cèl·lules humanes i C. elegans, un cuc de terra que es fa servir com a model de laboratori. Els experiments amb voluntaris humans es troben a les primeres fases, ja que encara s’està tramitant la necessària aprovació ètica.
Els membres del projecte coincideixen en la necessitat d’homogeneïtzar les condicions experimentals per aconseguir una millor harmonització dels resultats, cosa que permetria desenvolupar avaluacions òptimes de perills i riscos.
Clúster europeu per estudiar l’exposició a camps electromagnètics
Nextgem forma part del clúster europeu per estudiar l’exposició a camps electromagnètics CLUE-H juntament amb els projectes Seawave, Etain i Goliat.
Els quatre projectes van ser seleccionats en el marc de la convocatòria Horizon “Exposició en camps electromagnètics i salut”. El cluster CLUE-H persegueix optimitzar les col·laboracions, establir estratègies comunes, evitar solapaments i augmentar l’impacte dels projectes individuals.
Mercè Fernández/Comunicació CSIC Catalunya

El projecte NextGem estudia els camps electromagnètics de radiofreqüència en relació amb la salut. / iStock