L’acte ha comptat amb la presència de Diana Morant, titular en funcions del Ministeri de Ciència i Innovació, al qual està adscrit el CSIC. Eloísa del Pino, presidenta del CSIC, i Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, ​​han signat el protocol per aquest projecte a la Ciutadella del Coneixement. Diana Morant ha destacat que aquesta acció consolidarà Barcelona com un dels pols de biomedicina capdavanters d’Espanya i del sud d’Europa.

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), organisme adscrit al Ministeri de Ciència i Innovació, i l’Ajuntament de Barcelona han signat aquest dijous un protocol general d’actuació per a la construcció d’un edifici que acollirà dos instituts del CSIC dedicats a la investigació en salut.

Es tracta de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), que actualment s’ubiquen al Campus de l’Hospital Clínic de Barcelona i al Parc Científic de Barcelona, ​​respectivament. Ambdós centres desenvolupen una tasca activa i productiva científica d’excel·lència en àmbits com les neurociències o la biologia.

A la signatura del document, que han rubricat la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, i l’alcalde de Barcelona, ​​Jaume Collboni, hi ha estat present la ministra de Ciència i Innovació en funcions, Diana Morant.

Morant ha destacat que aquesta acció s´emmarca en el projecte de la Ciutadella del Coneixement, que consolidarà Barcelona com un dels pols de biomedicina capdavanters d´Espanya i del sud d´Europa.

“La possibilitat que diferents centres de recerca comparteixin un mateix espai genera sinèrgies i propicia un ecosistema urbà dʻinnovació que sumarà les capacitats del sistema nacional de ciència i tecnologia per reforçar la investigació en salut”, ha afirmat.

El nou edifici, que té previst acollir més de 300 persones i uns 40 grups de recerca, millorarà les condicions laborals del personal investigador del CSIC.

Protocol

El nou edifici s’ubicarà a la parcel·la que el Ministeri de Política Territorial té al carrer Dr. Trueta núm. 20, i que actualment acull un edifici destinat al Parc Mòbil de l’Estat, l’arxiu històric i altres serveis de la Delegació del Govern.

Segons el protocol subscrit, l’Ajuntament de Barcelona durà a terme totes aquelles actuacions administratives com ara la requalificació del terreny, permisos urbanístics i de construcció per a la realització del projecte. Per la seva banda, el CSIC assumirà les actuacions econòmiques i gestions patrimonials i urbanístiques necessàries per procedir a la construcció del nou edifici.

Posteriorment a la firma, ha tingut lloc una reunió per tractar, entre d’altres temes, la cocapitalitat cultural i científica Madrid Barcelona que se subscriu amb el Ministeri de Política Territorial, així com l’estat del projecte Ciutadella del Coneixement.

A la reunió hi han assistit la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino; el director de gabinet de la ministra, Josep Antoni Lobera; el vicepresident d’Organització i de Relacions Institucionals del CSIC, Carlos Closa; el delegat institucional del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo; l’assessor de la ministra, Carlos Penades.

Per part de l’Ajuntament, hi han assistit l’alcalde de Barcelona, ​​Jaume Collboni; la tinenta d’alcalde responsable d’Urbanisme, Laia Bonet; el tinent d’alcalde responsable d’Economia, Jordi Valls; i el gerent de Promoció Econòmica, Miquel Rodríguez Planas.

Excel·lència científica del CSIC a Catalunya

El CSIC disposa d’una implantació d’instituts de recerca molt important a Catalunya, especialment a la ciutat de Barcelona i la regió metropolitana, conformant una xarxa de primer nivell d’excel·lència científica que contribueix a situar Barcelona com un focus científic d’important rellevància estatal.

Als 21 instituts del CSIC a Catalunya hi treballen més de 1.600 persones i es desenvolupen prop de 800 projectes de recerca.

Ciutadella del Coneixement

La Ciutadella del Coneixement és un projecte científic i urbanístic que convertirà el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, investigació i innovació capdavantera a Europa.

Actualment ja estan en marxa les obres del nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix que dota el campus UPF de 3 edificis nous, promogut per la Universitat Pompeu Fabra, amb la participació de tres socis estratègics: el Barcelona Institute of Science and Technology ( BIST), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Barcelona (UB), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.

La Ciutadella del Coneixement també preveu crear la Biblioteca Central de Barcelona, ​​consolidar un eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic format pel Museu Martorell i el Castell dels Tres Dracs (Museu de Ciències Naturals de Barcelona), l’Hivernacle i l’Umbracle, i impulsar i reforçar l’activitat científica del Zoo.

Amb això, es vol promoure el coneixement científic i la investigació cap a temàtiques com ara la medicina de precisió, la biodiversitat i la biologia evolutiva, el benestar planetari, la biologia molecular, la diversitat i l’evolució del món natural, el benestar animal i la gestió de la fauna autòctona.

La Ciutadella del Coneixement és un projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència i Innovació, el Ministeri d’Universitats, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​la Universitat de Barcelona, ​​el Consell Superior d’Investigacions Científiques, Fundació Pasqual Maragall i Barcelona Institute of Science and Technology.

 

 

Moment de la signatura del protocol. D'esquerra a dreta, Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; Diana Morant, ministra de Ciencia e Innovación; Eloísa del Pino, presidenta del CSIC.
signatura del protocol entre el CSIC i l'Ajuntament de Barcelona

Moment de la signatura del protocol. D’esquerra a dreta, Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; Diana Morant, ministra de Ciencia e Innovación; Eloísa del Pino, presidenta del CSIC.