La 3ª edició del Congrés abordarà la implantació de les zones de baixes emissions, zones escolars segures i la demanda de polítiques reals de millora de la qualitat de l’aire. Aquesta edició compta amb un comitè científic d’alt nivell, i del qual forma part forma l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC
La 3a edició del Congrés sobre Qualitat de l’Aire torna els dies 26 i 27 d’octubre de 2023 a Fira Sabadell, on va néixer el 2019, en un moment crucial.
Recentment, la implantació real de les Zones de Baixes Emissions (ZBE), la demanda d’entorns escolars segurs (segons decàleg català de la Societat Catalana de Pediatria), la demanda de polítiques reals de millora de la qualitat de l’aire i les actualitzacions de la normativa, són temes de debat popular arreu de Catalunya i Espanya, sota el prisma que marca la Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
El Congrés compta amb un comitè científic d’alt nivell, format per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), ISGlobal, Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, Barcelona Super Computing Centre, Agència de Salut Pública de Barcelona, Autoritat del Transport Metropolità i l’Ajuntament de Barcelona.
El Congrés està organitzat per la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Sabadell. Les xifres que mou el Congrés aquest 2023 són remarcables: quatre sales en paral·lel, 92 ponències, 68 ponents ( 27 són dones), 62 institucions i empreses representades, i 235 persones inscrites fins ara. Les inscripcions segueixen obertes al web. Tot el programa està disponible a congresaire.cat
Ponències destacades
En la ponència inaugural, Giuseppe Grezzi, regidor de l’Ajuntament de València, parlarà de les mesures de mobilitat urbana amb efecte en la qualitat de l’aire que s’han aplicat a la ciutat de València i que han fet aquesta ciutat valedora del guardó Ciutat Verda Europea 2024.
Per la seva banda, Vicente Franco, de la Comissió Europea explicarà quins són els nous estàndards en emissions dels cotxes. Martin Lutz, des del BE BERLIN, una campanya creada per reforçar la imatge positiva de Berlín, comentarà la nova directiva de qualitat de l’aire i els seus estàndards, tot concretant el paper de les ciutats i regions.
Marta Muñoz, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, explicarà les últimes novetats sobre el Pla Nacional d’Ozó. Roman Pérez Velasco (OMS) anunciarà les línies directrius de qualitat d’aire en el termini de dos anys, Jaume Targa, director de 4sfera, empresa de gestió de la qualitat ambiental, explicarà l’estat dels nivells de la qualitat de l’aire a Europa, tot comparant els nivells establerts per la Directiva europea amb els nivells actualitzats recomanats per la OMS.
Xavier Querol, professor d’investigació de l’IDAEA-CSIC parlarà de quines són les polítiques transversals necessàries per a la gestió eficaç de la qualitat de l’aire. El seu equip treballa des de fa anys en contaminació atmosfèrica i en la investigació de mesures tecnològiques i no tecnològiques per millorar la qualitat de l’aire i reduir la exposició humana a la contaminació.
Altres presentacions internacionals aniran a càrrec de Guido Lanzani, director de l’àrea de Qualitat de l’Aire de ARPA (Agencia Regional per la Protecció de l’Aire), de Lombardia; i de la professora britànica Susan Michie, del College of London, que estudia els canvis comportamentals de la població associats a la mala qualitat de l’aire i altres problemes mediambientals.
Sara Basart, de la World Meteorological Organization, parlarà dels beneficis del monitoratge atmosfèric i de l’intercanvi internacional de dades de l’aire. Sobre aquestes dades col·laboratives també parlarà Glòria Sánchez, de l’Agencia Metropolitana de Barcelona, des d’on estan plantejant la idea de construir mapes col·laboratius d’olor a partir de Ciència Ciutadana.
La política de qualitat de l’aire també tindrà tres ponències rellevants amb Isabel Hernández, sub-directora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica, que parlarà de la futura Llei de qualitat de l’aire a Catalunya, i amb Xavier Guinart, cap del Servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat, qui parlarà del Pla de Millora Qualitat Aire apuntant a l’Horitzó 2027. El Congrés es tancarà amb la intervenció dels periodistes científics mediambientals Jordi Regàs i Xavier Duran.
Taules rodones amb cinc àrees
Les taules rodones reuniran especialistes de diferents àrees compartint eines d’estudi de la qualitat de l’aire, dades recollides significatives, usos i reptes dels nous combustibles per a la mobilitat i nous dissenys urbans que propicien la qualitat de vida. Aquestes 5 rees són: mobilitat, salut, emissions, modelització/avaluació i urbanisme.
Alicia Arroyo / IDAEA-CSIC Comunicació
