Com en els anteriors, aquest lliurament constarà d’una exposició, una càpsula audiovisual, una xerrada i un concurs. El protagonista és un díode Schottky, fabricat a la Sala Blanca de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, i es podrà veure fins al 16 d’abril en la Delegació del CSIC a Catalunya. 720 dispositius idèntics a aquest díode Schottky estan incorporats en la sonda espacial BepiColombo, que en aquests moments està viatjant al planeta Mercuri.
Barcelona, 20 de febrer de 2023. Des d’avui es pot visitar en la Delegació del CSIC a Catalunya el quart lliurament de ‘Objectes de la Recerca’, activitat divulgativa que busca ressaltar, a través d’exposicions successives, objectes excepcionals que formen part de la recerca que es duu a terme en els centres del CSIC.
En aquest cas, la mostra es titula “Microelectrònica en l’espai: missió BepiColombo”, i gira al voltant del complicat i innovador desenvolupament dels dispositius fabricats per a aquesta missió conjunta de l’Agència Espacial Europea (ESA) i de l’Agència Espacial Japonesa (JAXA). L’objectiu és estudiar les particularitats del planeta Mercuri, com el camp magnètic, l’atmosfera i la geologia.
L’objecte protagonista és un díode Schottky, desenvolupat a la Sala de Blanca de Micro i Nanofabricació de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) i dissenyat pel grup de Dispositius i Sistemes de Potència (PDS) del centre. En aquests moments, 720 dispositius idèntics al díode Schottky estan incorporats en els panells solars de la sonda BepiColombo. Tenen la característica d’estar fabricats amb carbur de silici, un innovador semiconductor capaç de suportar les condicions extremes que la sonda trobarà durant el seu viatge fins a Mercuri, planeta al qual arribarà l’any 2025.
Igual que en les mostres anteriors, l’objecte estarà acompanyat per textos explicatius i materials relacionats, així com per la projecció d’un vídeo. Tot es pot veure i visitar en la Delegació del CSIC a Catalunya (C/ Egipcíaques, 15) des del 16 de febrer fins al 16 d’abril (de dilluns a dijous de 7.30 a 18.45 i divendres de 7.30 a 16.45, excepte festius).
Càpsula audiovisual i xerrada
El vídeo que es projecta en la mostra té com a narradors als investigadors Miquel Vellvehi (IMB-CNM, CSIC) i Philippe Godignon (IMB-CNM, CSIC; ara en CEA-Leti) i també es pot veure en el canal de YouTube de la Delegació. A més, Miquel Vellvehi (IMB-CNM, CSIC) oferirà una xerrada inaugural el dia 9 de març a les 17.00 en la Delegació del CSIC a Catalunya. La xerrada estarà oberta a tots els públics i és d’accés lliure amb inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.
Concurs de fils de Twitter ‘Objectes de recerca’
Per a aquells que visitin l’exposició, assisteixin a la xerrada o vegin la càpsula audiovisual d’aquest objecte, s’obre des d’avui i fins al 16 d’abril el termini per a crear un fil de Twitter divulgatiu sobre la missió BepiColombo i el díode Schottky, amb el qual es podrà guanyar una visita a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona i un exemplar del llibre il·lustrat de Inspiraciencia “Entre la mano y la cabeza”.
Les bases completes del concurs actualitzades poden trobar-se aquí.
Cultura Científica CSIC a Catalunya


