El projecte KARST rep finançament de les prestigioses ERC Synergy Grants del Consell Europeu d’Investigació. Marco Dentz de l’IDAEA estudiarà el flux d’aigua i el transport de contaminants en sistemes de les coves subterrànies de tot el món.

El projecte  KARST, coordinat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), rep finançament ERC Synergy Grant de 10 milions d’euros del Consell Europeu d’Investigació (ERC per les seves sigles en anglès). El projecte utilitza la sinergia de 4 grups de recerca per a estudiar les lleis físiques que regeixen el flux d’aigua i el transport de contaminants. KARST és un dels 29 projectes triats entre les gairebé 360 propostes presentades en aquesta primera convocatòria.

“Fins al 25% de la població mundial depèn de les coves subterrànies per al subministrament d’aigua. Aquests sistemes també es caracteritzen per una conducció d’aigua i soluts extremadament ràpida. Per tant, són sistemes sensibles i fràgils, ja que poden provocar inundacions i contaminació dels recursos hídrics després de precipitacions extremes o abocaments puntuals de contaminants”, explica Marco Dentz, investigador de l’IDAEA-CSIC i coordinador de KARST.

El projecte no sols permetrà avaluar l’impacte d’esdeveniments extrems com sequeres i inundacions, que s’espera que succeeixin més sovint a causa del canvi climàtic, sinó que també aportarà un major coneixement sobre l’origen d’aquestes formacions subterrànies.

El finançament ERC Synergy, que té un valor total de 295 milions d’euros, ajuda a petits grups de dos a quatre investigadors perquè desenvolupin projectes ambiciosos que no podrien ser abordats pels investigadors i els seus equips de forma individual.

“Alguns problemes són massa complexos per abordar-los en solitari. Aquestes noves subvencions permeten als científics unir forces i coopera més enllà de les fronteres disciplinàries. Estan configurades per a obtenir coneixement que ens ajudi a comprendre el món que ens envolta i enfrontar els desafiaments futurs”, declara Mariya Gabriel, Comisària Europea d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut.

En el cas de KARST, l’equip multidisciplinari el formen els investigadors Marco Dentz de l’IDAEA-CSIC, expert en el transport de contaminants en mitjans heterogenis; Philippe Renard, de la Universitat de Neuchâtel (Suïssa), geòleg especialista en coves i jaciments; Benoit Noetinger, d’IFP Energies Nouvelles (França), expert en fluxos en mitjans heterogenis i reservoris de petroli; i Bojan Mohar, de la Universitat de Ljubljana (Eslovènia), matemàtic especialitzat en teoria de xarxes.

Alicia Arroyo / IDAEA-CSIC Comunicació

El proyecto KARST estudiará el flujo de agua y el transporte de contaminantes en sistemas de cuevas subterráneas. | Fuente: Michael Behrens.

El projecte KARST estudiarà el flux d’aigua i el transport de contaminants en sistemes de coves subterrànies. | Font: Michael Behrens.