Des de la Delegació del CSIC a Catalunya, en el marc de l’activitat “Objectes de recerca”, s’organitza un concurs de Twitter amb el propòsit de dinamitzar el contingut científic d’aquesta activitat a través de les xarxes socials.
Cada objecte exposat comptarà amb el seu propi concurs de fils de Twitter.
En l’annex situat al final d’aquestes bases estaran tots els detalls del concurs que es trobi actiu.
Bases:
- Podran participar aquelles persones majors d’edat que resideixin a Catalunya.
- Per participar, s’ha d’elaborar un fil de Twitter seguint aquests requisits:
- Podrà estar escrit en català o castellà.
- El primer tuit haurà d’incloure l’etiqueta #Objectesdelarecerca (o #Objetosdeinvestigación, si s’escriu en castellà) així com un esment als comptes del CSIC a Catalunya (@CSICCat) i de l’institut corresponent.
- Poden utilitzar-se imatges.
- El fil estarà compost per un màxim de 7 tuits.
- El fil ha d’incloure, com a mínim, algun detall concret de l’exposició: del vídeo, de la xerrada de l’investigador/a o dels materials exposats.
- Els criteris que se seguiran per valorar les propostes seran els següents:
- Adequació del fil al tema científic i objectes exposats. El tema central no té per què ser la disciplina específica de l’objecte exposat, sinó que s’accepten temes de disciplines relacionades, sempre i quan estiguin inspirats en la xerrada, el material exposat o el vídeo (disponible en els canals de YouTube de la delegació del CSIC a Catalunya o del centre corresponent).
- Utilització d’un llenguatge divulgatiu i accessible per a un públic no expert.
- Originalitat en l’enfocament del tema.
- En cas d’empat, es tindran en compte ‘retuits’ i ‘m’agrada’ per seleccionar el fil guanyador.
- Cada objecte exposat comptarà amb el seu propi concurs de fils. Les dates poden consultar-se en l’annex a sota.
- El jurat encarregat de valorar les propostes rebudes estarà conformat per les tècniques de divulgació de la pròpia delegació (Ana Yeste i Lydia Gallego), així com la tècnica de l’institut del CSIC corresponent.
- Premi:
- El guanyador o guanyadora podrà realitzar una visita al centre corresponent. En cap cas el viatge a aquestes instal·lacions serà a càrrec de l’organització. Els centres del CSIC a Catalunya es troben en la seva majoria a Barcelona província. La data de la visita es concretarà a partir de setembre de 2022.
- També s’obsequiarà als guanyadors amb el llibre il·lustrat “Entre la mà i el cap”, editat en el marc del concurs Inspiraciencia.
- El premi pot quedar desert si el jurat considera que cap fil compleix els requisits mínims necessaris.
ANNEX
Primer “Objecte de Recerca”
Aquest primer concurs de fils tindrà com a protagonista al meteorit Sikhote-Alin que, juntament amb altres meteorits i materials de l’investigador Josep Maria Trigo de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), es troba actualment exposat en la Delegació del CSIC a Catalunya, del 30 de juny fins el 2 de setembre de 2022.
- El termini roman obert des del 27 de juliol fins a l’11 de setembre de 2022 (fins a les 23.59).
- A més del compte @CSICCat, serà necessari que en el primer tuit aparegui esmentada el compte de l’Institut de Ciències de l’Espai (@iSpaceSci).
- El tercer membre del jurat és la tècnica de divulgació de l’Institut de Ciències de l’Espai, Alba Calejero.
- El guanyador d’aquest primer concurs podrà visitar l’Institut de Ciències de l’Espai (C/ de Ca Magrans, S/N – 08193 Cerdanyola del Vallès) de la mà de l’investigador Josep M. Trigo.
Xerrada a càrrec de Josep M. Trigo
En el marc d’aquesta iniciativa, l’investigador Josep M. Trigo donarà la xerrada “Estudiant meteorits per aprendre a desviar asteroides amb la missió DART (NASA)”
- Lloc: Sala d’actes de la delegació del CSIC a Catalunya. C/ Egipcíaques, 15, Barcelona
- Hora: de 17.30 a 18.30
- Data: 1 de setembre
- Format: Presencial & en línia
L’enllaç a la xerrada del dia 1 de setembre es publicarà pròximament a través de les xarxes socials i pàgines web de CSIC Catalunya i de l’ICE-CSIC. També el podrán rebre en el mail aquells que s’inscriguin a través del formulari via Eventbrite.
ACTUALITZACIÓ, 16/09/2022: Per decisió del jurat, el guanyador del concurs és Xavier Lasauca Cisa amb aquest fil en català.
Segon “Objecte de recerca”
Aquest segon concurs de fils tindrà com a protagonista a la Hacienda Virgen de Montserrat de Oveng, a Guinea, al costat de documents i fotografies del Fons Giménez-Ferrer, que han estat estudiats per Yolanda Aixelà de la Institució Milá i Fontanals de Recerca en Humanitats.
Aquests objectes romandran exposats en la Delegació del CSIC a Catalunya entre el 7 d’octubre i el 9 de desembre de 2022.
- El termini per a presentar fils roman obert des del 7 d’octubre fins al 9 de desembre de 2022 (fins a les 23.59).
- A més del compte @CSICCat, serà necessari que en el primer tuit aparegui esmentada el compte de la IMF (@imfcsic).
- En aquesta ocasió, pel fet que la IMF no té personal de comunicació i divulgació científica, el tercer membre del jurat serà Mercè Fernández, responsable de comunicació de la Delegació del CSIC a Catalunya.
- El guanyador d’aquest concurs podrà visitar la Institució Milá i Fontanals de Recerca en Humanitats (C/ Egipcíaques 15, 08001 Barcelona) de la mà de la investigadora Yolanda Aixelà i guanyar un exemplar del llibre il·lustrat “Entre la mano y la cabeza”, d’Ilustraciència.
Xerrada a càrrec de Yolanda Aixelà
En el marc d’aquesta iniciativa, la investigadora Yolanda Aixelà donarà la xerrada «El colonialisme espanyol a la Guinea Espanyola. La col·lecció Giménez Ferrer de la IMF-CSIC».
- Lloc: Sala d’actes de la delegació del CSIC a Catalunya. C/ Egipcíaques, 15, Barcelona
- Hora: de 17.30 a 18.30
- Data: 25 d’octubre
- Format: Presencial i en línia
L’enllaç a aquesta xerrada podran rebre’l en el correu aquells que s’hagin inscrit a través del formulari.
ACTUALITZACIÓ: Per decisió del jurat, el concurs s’ha declarat desert.
Tercer “Objecte de Recerca”
Aquest tercer concurs tindrà com a protagonista el testimoni geològic de l’institut Geociències Barcelona.
Aquest objecte romandrà exposat a la Delegació del CSIC a Catalunya entre el 15 de desembre de 2022 i el 15 de febrer de 2023.
- El termini per a presentar fils roman obert des del 15 de desembre de 2022 fins al 19 de febrer de 2023 (fins a les 23.59).
- A més del compte @CSICCat, serà necessari que en el primer tuit aparegui esmentada el compte de Geociències Barcelona (@GEO3BCN_CSIC).
- Els membres del jurat seran: Ana Yeste (unitat de Cultura Científica) i Mercè Fernández (unitat de Comunicació), de la Delegació del CSIC a Catalunya, i Lara Expósito (tècnica de Comunicació i Divulgació) de Geociències Barcelona.
- El guanyador d’aquest concurs podrà visitar el Geociències Barcelona (Carrer de Lluís Solé i Sabarís, s/n, 08028 Barcelona) de la mà del director Santiago Giralt i guanyar un exemplar del llibre il·lustrat “Entre la mano y la cabeza”, d’Ilustraciència.
- Com a novetat i amb el fi d’ampliar el públic del concurs, es permetrà la participació mitjançant un canal diferent de Twitter exclusivament a estudiants de secundària i batxillerat que no tinguin perfil en aquesta xarxa social. Ho podran fer elaborant un text divulgatiu d’entre 250-500 paraules que hauran d’enviar a difusio@dicat.csic.es, amb l’assumpte “Concurs Objectes de la Recerca”. Podrà estar escrit en castellà o en català.
Xerrada a càrrec de Santiago Giralt
Emmarcada dins aquesta iniciativa, l’investigador Santiago Giralt oferirà la xerrada «Sondatges de sediment: una finestra a l’evolució passada de la Terra».
- Lloc: Sala d’actes de la delegació del CSIC a Catalunya. C/ Egipcíaques, 15, Barcelona
- Hora: de 17.30 a 18.30
- Data: 25 de gener de 2023
- Format: Presencial i en línia
ACTUALITZACIÓ 20/02/203: La xerrada de Santiago Giralt es pot veure aquí. I el vídeo del tercer objecte del cicle aquí.
Per decisió del jurat, el concurs s’ha declarat desert.
Quart “Objecte de Recerca”
Aquest quart concurs tindrà com a protagonista el díode Schokkty, desenvolupat a la Sala de Blanca de Micro i Nanofabricació de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) i dissenyat pel grup de Dispositius i Sistemes de Potència (PDS) del centre.
Aquest objecte romandrà exposat a la Delegació del CSIC a Catalunya entre el 20 de febrer i el 16 d’abril de 2023.
- El termini per a presentar fils roman obert des del 20 de febrer fins al 16 d’abril de 2023 (fins a les 23.59).
- A més del compte @CSICCat, serà necessari que en el primer tuit aparegui esmentada el compte de l’IMB-CNM, CSIC (@imb_cnm).
- Els membres del jurat seran: Ana Yeste (unitat de Cultura Científica) i Lydia Gallego (unitat de Cultura Científica), de la Delegació del CSIC a Catalunya, i Sabela Rey (tècnica de Comunicació i Divulgació) i Patricia Rodrigo (tècnica de Comunicació i Divulgació) de l’IMB-CNM, CSIC.
- El guanyador d’aquest concurs podrà visitar l’IMB-CNM CSIC (Universitat Autònoma de Barcelona, Campus, Carrer dels Til·lers, 08193, Barcelona) i guanyar un exemplar del llibre il·lustrat “Entre la mano y la cabeza”, d’Ilustraciència.
- Amb el fi d’ampliar el públic del concurs, es permetrà la participació mitjançant un canal diferent de Twitter exclusivament a estudiants de secundària i batxillerat que no tinguin perfil en aquesta xarxa social. Ho podran fer elaborant un text divulgatiu d’entre 250-500 paraules que hauran d’enviar a difusio@dicat.csic.es, amb l’assumpte “Concurs Objectes de la Recerca”. Podrà estar escrit en castellà o en català.
Xerrada a càrrec de Miquel Vellvehi
Emmarcada dins aquesta iniciativa, l’investigador Miquel Vellvehi oferirà la xerrada «Microelectrònica a l’espai: missió BepiColombo».
- Lloc: Sala d’actes de la delegació del CSIC a Catalunya. C/ Egipcíaques, 15, Barcelona
- Hora: de 17.00 a 18.30
- Data: 9 de març de 2023
- Format: Presencial i en línia
- Inscripcions aquí.
El vídeo d’aquest quart objecte es pot veure aquí.
CSIC a Catalunya Comunicació i Cultura Científica
