És resultat de cinc anys d’investigació d’un projecte impulsat per científics de l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC, del Barcelona GSE i la Universitat de Cambridge. Els pronòstics de Conflictforecast.org es realitzen a partir de milions d’articles de diaris de tot el món, a través de resums automatitzats, i prediu dos nivells de risc.
 

Avui es llança el web www.conflictforecast.org, amb l’objectiu d’oferir pronòstics del risc de conflicte armat en països de tot el món. El mètode desenvolupat i implementat al web és resultat de cinc anys de recerca acadèmica. Realitza pronòstics a partir de l’anàlisi de milions d’articles de diaris de tot el món mitjançant tècniques de machine learning (aprenentage automàtic). L’equip de recerca està liderat per Hannes Mueller, científic de l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC i del Barcelona GSE, i Christopher Rauh, de la Universitat de Cambridge.

Amb un any d’antelació, fins i tot en països de baix risc

La prevenció de l’esclat i l’escalada de conflictes armats s’ha convertit en un objectiu central de les organitzacions internacionals. El web conflictforecast.org brinda accés obert a vuit pronòstics mensuals de brots de violència armada fins a un any abans que ocorrin, i permet predir dos nivells de risc:  Les previsions s’actualitzen periòdicament i es poden descarregar fàcilment.

El mètode permet extreure indicadors subtils de les notícies, fins i tot en països de baix risc sense un historial recent de conflictes. “Les estimacions de risc que es proporcionen aquí són ambicioses perquè posen èmfasi en aquests casos”, expliquen els científics. I afegeixen: “Amb això, tenim l’esperança que aquests pronòstics puguin ser utilitzats per aquells que han de prendre decisions públiques i que estiguin interessats a reduir i prevenir aquests casos que encara no s’han convertit en un conflicte en tota regla”. D’aquesta manera, proporciona als responsables polítics una alerta primerenca abans que les tensions existents desemboquin en un conflicte armat.

El model ha estat provat exhaustivament pels científics, així com en un concurs de previsió organitzat pel Sistema d’Alerta Primerenca de Violència (Violence Early-Warning System, ViEWS), amb resultats molt positius.

L’objectiu d’aquesta pàgina web és ajudar els esforços preventius i fer que el mètode sigui accessible per a un públic més ampli a través d’eines de visualització de dades d’avantguarda, així com posar els pronòstics a disposició de professionals i equips de recerca de tot el món.

La pàgina web Conflictforecast.org s’ha finançat a través del projecte I-Link del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). El finançament principal d’aquest projecte prové d’un conveni d’investigació amb el Banc d’Espanya, projecte que porta el títol de “Desenvolupament d’indicadors de risc econòmic, polític i sobre la política econòmica, amb una perspectiva global, a partir d’anàlisi textual, mitjançant l’ús tècniques de ‘aprenentatge automàtic'”. Les primeres etapes del projecte es van finançar amb una beca llavor GSE de Barcelona i una beca d’investigació BBVA.

Articles de referència:

Mueller, H., & Rauh, C. (2021). The hard problem of prediction for conflict prevention. Cambridge INET working paper https://www.barcelonagse.eu/research/working-papers/hard-problem-prediction-conflict-prevention

Mueller, H., & Rauh, C. (2018). Reading Between the Lines: Prediction of Political Violence Using Newspaper Text. American Political Science Review, 112(2), 358-375.

Comunicació CSIC Catalunya

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

El web és resultat de cinc anys de recerca, i realitza pronòstics a partir de resums automatitzats de milions d’articles de diaris de tot el món.