El seminari “Salut i benestar mental en el món de la recerca: activitat de risc?” està organitzat per l’Observatori Europeu de Salut Mental en Investigadors (ReMO), el CSIC i la UAB. Fins al 32 i el 42% de les persones en el món acadèmic i entre els estudiants de postgrau tenen algun problema psicològic.
 

Demà divendres, 3 de desembre, l’Observatori Europeu de Salut Mental en Investigadors (ReMO), el CSIC i la UAB organitzen un debat entorn de la salut mental en el món de la recerca. El debat reunirà prop de 130 investigadors i inclourà experts i representants de grups d’interès, per tractar un aspecte que fins ara ha tingut poca visibilitat.  .. 

Es calcula que un 19% de la població general té algun problema psicològic, xifra que ha augmentat significativament amb la pandèmia, segons estudis recents. Aquesta xifra s’incrementa fins a gairebé el doble en el món acadèmic i entre els estudiants de postgrau: entre el 32 i el 42%. Les xifres es recullen al Manifest de Salut Mental i Benestar a la Recerca (Researcher Mental Health and Well-being Manifesto), informe elaborat per l’Observatori de Salut Mental (ReMO).

“Aquestes dades evidencien la necessitat de prendre mesures urgents per prevenir els riscos associats a la carrera investigadora per a la salut mental, especialment entre les persones en formació, el col·lectiu més vulnerable, joves que afronten un camí extremadament competitiu, ple d’incerteses i precarietat en els primers anys de la carrera investigadora”, explica Anna Muro, professora de Psicologia de l’Educació de la UAB i coordinadora de la Unitat de Coaching i Acompanyament Acadèmic del Servei de Psicologia i Logopèdia de la Universitat.

La reunió d’aquest divendres, organitzada per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, la UAB i l’Observatori de Salut Mental (ReMO), un projecte europeu de COST Action (CA19117), reunirà els grups d’interès sota el lema “Salut i benestar mental en el món de la recerca: activitat de risc?”. El seminari, que es pot seguir presencialment a la sala d’Actes de la Facultat de Ciències de la UAB, o en línia, està obert a la participació del personal de recerca prèvia inscripció.

“L’exigència de creativitat contínua i el prestigi que s’associa al món de recerca fa que en moltes ocasions juguem brut amb la nostra pròpia salut. Una manera romàntica de veure-ho és que els somnis ens amoïnen”, assenyala Luis Fonseca, director de l’IMB-CNM i moderador de la taula rodona. “Hem de resistir-nos al parany que la vocació ens faci anar més enllà del deure i de la seguretat laboral que se’ns deu”, afegeix.

Un projecte amb participació de 34 països europeus

L’acció ReMO COST persegueix reduir l’estigma de la salut mental amb un grup de treball format per 234 persones de 34 països europeus, entre acadèmics, professionals, responsables polítics i consultors d’institucions d’educació superior.

Es tracta d’una de les primeres iniciatives europees basades en evidències que aborden la salut mental en l’àmbit acadèmic. Els objectius són, entre altres, comprendre com caracteritzar i millorar la salut mental i el benestar en l’àmbit de la recerca, quantificar el seu impacte a nivell laboral i com compartir de manera eficient unes bones pràctiques basades en l’evidència.

“Necessitem entendre quines són les millors maneres de mantenir el benestar mental per fomentar entorns de treball saludables i respectuosos”, diu Murat Günes, investigador de l’IMB-CSIC que participa en l’Acció ReMO COST. A més, afegeix “en l’àmbit de la recerca científica hi ha factors com la mobilitat forçada, la falta de contractes permanents, el poc finançament per investigar, la manca reconeixement contractual dels investigadors doctorands i la inseguretat laboral, que tenen una influència significativa en aquestes persones”.

Per la seva part, Julio Gómez, responsable de Recursos Humans a l’ICN2, explica que la “carrera investigadora és un camí amb molts obstacles que els investigadors han de superar per a poder avançar. La fortalesa emocional es fa absolutament necessària per a això”. En aquest sentit, afegeix que “són importants les accions per part de les institucions encaminades a dotar al personal de recerca amb eines per a la resiliència. A l’ICN2 hem iniciat sessions amb experts per ajudar els diferents col·lectius de l’organització, no sols a investigadors, sinó també als equips de suport que els acompanyen en aquest camí”.

Salut i benestar mental en el món de la recerca: activitat de risc?
3 de desembre, 12.00 – 13.30
Lloc: Sala d’actes de la Facultat de Ciències de la UAB (Carrer dels Til·lers, 08193)
Format híbrid (en línia i presencial)
Inscripció: https://docs.google.com/forms/d/1qbI8xHtr3ctejtJq3ciZMv3ESEWtgEJiKEiXtD4xCeg/prefill
Programa: https://buff.ly/3nOlXUJ

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)