Els científics han vist que els albatros i els petrells passen el 39% del seu temps en llocs on cap país té jurisdicció. Albatros i petrells són el grup d’aus més amenaçat del món, amb més de la meitat de les espècies en risc d’extinció. Aquesta troballa revela la necessitat de cooperació internacional per assegurar una protecció que s’estengui més enllà de les fronteres de qualsevol país.

Els albatros i els petrells passen el 39% del seu temps en llocs on cap país té jurisdicció. El resultat prové d’una nova anàlisi global dels moviments d’aquestes aus marines, altament amenaçades, durant tot l’any, acabat de publicar a la revista científica Science Advances.

L’equip internacional d’investigadors format per més de 70 col·laboradors, entre ells l’investigador Daniel Oro, del grup d’Ecologia Teòrica i Computacional del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), va rastrejar els moviments de 5.775 individus pertanyents a 39 espècies utilitzant petits dispositius electrònics.

Van descobrir que totes les espècies travessen regularment els oceans de diferents països, el que significa que cap nació pot garantir adequadament la seva conservació. A més, totes les espècies depenen dels recursos en alta mar, en àrees d’aigües internacionals i que cobreixen la meitat dels oceans de món i un terç de la superfície terrestre.

La protecció legal en aigües internacionals és inadequada

“Les aus marines com els albatros són els rodamóns per excel·lència, però aquest increïble estil de vida els fa vulnerables a les amenaces en llocs on la protecció legal és inadequada”, diu Martin Beal, autor principal de l’estudi al Centre de Ciències Ambientals i Marines de l’Institut Universitari de Lisboa (ISPA).

Els albatros i els seus parents propers, els petrells, es troben entre els animals més amenaçats del món, amb més de la meitat de les espècies en perill d’extinció. Mentre estan al mar, troben moltes amenaces, que inclouen lesions o mortalitat a causa de l’activitat pesquera, la contaminació i la pèrdua de les seves preses naturals a causa de la sobrepesca i els efectes de l’escalfament climàtic.

Falta un marc legal global per a la conservació de la biodiversitat

Segons la coautora Maria Dias, de BirdLife International, “les interaccions negatives amb els vaixells pesquers són particularment serioses en aigües internacionals perquè hi ha menys monitoratge de les pràctiques de la indústria i de l’acompliment de les regulacions. A més, més enllà de la pesca, actualment no hi ha un marc legal global per abordar la conservació de la biodiversitat en alta mar “.

L’estudi sorgeix mentre l’Organització de les Nacions Unides (ONU) està discutint un tractat global per a la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat en aigües internacionals.

“El nostre estudi mostra de manera inequívoca que els albatros i els petrells gegants necessiten una protecció que s’estengui més enllà de les fronteres de qualsevol país”, diu Martin Beal, i afegeix “Aquest tractat representa una gran oportunitat perquè els països es comprometin a protegir les espècies siguin on siguin “.

Les mesures legals que es discutiran en el marc de el tractat, com ara la de l’deure de realitzar avaluacions d’impacte ambiental de les activitats industrials a alta mar, poden ajudar a reduir l’impacte en les espècies que es troben en alta mar.

“Els animals no tenen el concepte de fronteres humanes. El que hem mostrat amb les aus marines passa també en altres animals marins, com les tortugues, les foques, les balenes i els peixos. Per assegurar la seva supervivència, hem de treballar junts per protegir i conservar l’oceà global”, afegeix Martin Beal.

La cooperació entre països ha estat bàsica per a l’estudi

L’estudi ha estat possible gràcies a la cooperació de desenes d’investigadors de setze països, que van acordar compartir les seves dades a través de Seabird Tracking Database, un repositori administrat per BirdLife International per facilitar les col·laboracions internacionals entre investigadors que treballen en la conservació d’aus marines .

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha participat en el projecte aportant dades de seguiment de radiotracking a grans escales espacials de la migració de les baldrigues cendroses. Les baldrigues són unes aus marines que crien en illes de la Mediterrània durant l’estiu i que a l’hivern poden arribar a creuar l’Atlàntic fins a quatre vegades, entre el Carib, el corrent de Benguela i les costes argentines. Les espècies del present estudi ocupen totes les regions pelàgiques (de mar obert) del planeta. Donat el seu estat de conservació, es necessari protegir aquestes regions en benefici de la resta de l’ecosistema.

 “Es tracta d’un repte majúscul, com passa sempre que anem més enllà de les jurisdiccions de cada país”, comenta Daniel Oro, investigador del grup de Ecologia teòrica i computacional del CEAB-CSIC.

Referència:
Beal et al. (in press). Global political responsibility for the conservation of albatrosses and large petrels. Science Advances.

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Albatros adult d’Amsterdam (Imatge: Vincent Legendare, Wikimedia)